Het verschil tussen Adware, Spyware en Virussen

Het verschil tussen Adware, Spyware en Virussen Adware, spyware en virussen hebben het een en ander gemeenschappelijk, één ding is dat ze alle drie schadelijk zijn voor computer gebruikers. Laten we de verschillen eens onder de loep nemen.

Spyware is software welke niet direct een gevaar vormt voor de computer

Wat het doet is dat het mogelijkheden creëert waarbij iemand anders dan de eigenaar van de computer contact kan maken met de computer. Normale spyware houdt bij welke websites bezocht worden welke later gebruikt worden door adverteerders om het mogelijk te maken om je ongewilde e-mails en pop-ups te zenden.

Dit is de reden dat spyware door computer gebruikers wordt afgekeurd, en de meeste gebruikers proberen om het te voorkomen. Spyware is indringender dan adware. Spyware beschikt over zelf startende programma’s waarmee het mogelijk is om je toetsenbordaanslagen te volgen, je files te scannen op je harde schijf en datgene te bekijken wat je gebruikt zoals: chat programma’s, cookies, en browser instellingen. Vervolgens stuurt de spyware de aldus verkregen informatie terug naar de maker van de spyware. Deze zal de verkregen informatie misbruiken voor advertentie en marketing doeleinden. Soms wordt de verkregen informatie verkocht aan adverteerders of andere partijen.

Adware, aan de andere kant, is een meer legitieme vorm van freeware

Net zoals spyware is adware een vorm van adverteren welke verpakt zit in software of in een programma en welke automatisch wordt geïnstalleerd indien het betreffende stuk software of het programma op de computer wordt gezet. Sommige adware zal advertenties ophalen op het moment dat er bepaalde toepassingen op de computer worden gebruikt. Het is erg ongelukkig dat de meeste adware programma’s de vorm beginnen aan te nemen van spyware en dus informatie verzamelen en deze informatie terugsturen naar de maker van het programma.

Tekenen van een spyware infectie zijn onder andere als er pop-ups verschijnen welke niet gerelateerd zijn aan de site welke je bezoekt. Veel vaker wel dan niet, betreft het hier advertenties voor erotische- of goksite’s. Ook als je het idee hebt dat je computersysteem trager wordt, is er een grote kans dat spyware en onderdelen daarvan hun weg gevonden hebben naar je opstart systeem. Indien het langer duurt om bijvoorbeeld windows op te starten, is het het beste om je computer systeem te scannen op mogelijke spyware infecties.

Ondertussen, zijn virussen een destructieve vorm van software

Ze worden uitsluitend gemaakt voor één doel: om verwoestingen op je computer aan te richten. Ze vernietigen alles waarmee ze in contact komen, en zullen trachten om zichzelf te vermenigvuldigen en om zoveel mogelijk computer systemen of netwerken te besmetten.

Vandaag de dag, beschikken veel antivirus programma’s ook over de mogelijkheid om op spyware en adware te scannen en deze te verwijderen van je computer systeem. Andere programma’s zijn bedoeld om spyware en adware programma’s te lokaliseren en te verwijderen. Of je nu anti virus of anti spyware programma’s gebruikt, beiden zullen zoeken naar ongewilde virussen en deze verwijderen van je computer. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig het door jou gebruikte programma update, zodat je computer goed beschermd is tegen de in grote getale voorkomende vormen van spyware en virussen op het internet. Installeer een zogenaamde firewall en gebruik pop-up blockers om de kans op infectie te minimaliseren.

Als je computer systeem nog niet is uitgerust met dit soort programma’s zoek dan eens op het internet, er zijn vele, zowel betaalde alsook onbetaalde programma’s te downloaden.
© 2008 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beveilig uw computer: waar op te letten?Beveilig uw computer: waar op te letten?Dagelijks wordt je computer blootgesteld aan vele gevaren. Niet alleen virussen wachten om hun slag te slaan, ook adware…
Gratis virusscanner of betaalde antivirusprogramma kiezenGratis virusscanner of betaalde antivirusprogramma kiezenVoor een maximale bescherming van je computer heb je een betrouwbaar en veilig antivirusprogramma nodig. Daarmee kan je…
Top drie gratis antivirusprogramma’sTop drie gratis antivirusprogramma’sAvira Free AntiVirus, avast!, en AVG zijn al jarenlang de beste gratis antivirusprogramma’s. Ze kunnen makkelijk de stri…
Valse anti-spyware en anti-virus programma'sValse anti-spyware en anti-virus programma'sIn het verleden hoefde je bijna alleen maar je computer te beschermen tegen virussen en wormen. Kon het nog maar zo makk…

Veilig internetten en de soorten malwareVeilig internetten en de soorten malwareVeilig internetten doet u zonder malware op de pc. Geef anderen niet de kans om uw geld online te stelen. Een veilige pc…
Spyware & Windows Defender werkt prima tegen spywareSpyware & Windows Defender werkt prima tegen spywareWindows Defender is een prima anti-spywareprogramma. Het programma verwijdert zeer veel spyware en nog belangrijker het…
Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Anti virus
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.