Veilig internetten en de soorten malware

Veilig internetten en de soorten malware Veilig internetten doet u zonder malware op de pc. Geef anderen niet de kans om uw geld online te stelen. Een veilige pc is een must. Banken vragen er al jaren aandacht voor. Niet voor niets, want de malware ligt overal op de loer. Update uw software en houd zo ransom software buiten de deur. Kijk uit voor scareware en usb sticks. Gebruik een goede webbrowser die ook waarschuwt voor onveilige sites. Wat is een bootvirus, een macrovirus, wat is phishing, een Trojan kit en een rootkit.

Banken en internetbankieren

Nederland kenmerkt zich onder meer door het grote aantal mensen dat internet bankiert. Logisch want internetbankieren is goedkoop, snel en transparant. Niet meer wachten aan het loket maar 24/7 om betalingen te kunnen doen. Allerlei types zijn erop uit om uw geld te stelen. Zorg dus voor veilige updates en een goede virusscanner.

Soorten malware op de pc

Internet kent vele bedriegers die de beveiliging van uw pc te slim af willen zijn. Een verzamelnaam voor deze boeven is Malware. Malware komt in vele gedaantes en soorten voor:
  • Bootvirus. Dit virus plant zich in de opstartsector van de harde schijf. Daarmee wordt het virus al geactiveerd, voordat het besturingssysteem op de pc is gestart.
  • Macrovirus. Het macrovirus maakt misbruik van programma’s als Word en Excel.
  • Phishing. Voorkom phishing van uw persoonlijke bankgegevens. Via allerlei vistechnieken probeert men uw persoonlijke gegevens te pakken te krijgen. Denk aan e-mails, maar ook namaak sites. Namaak sites zijn sites die als twee druppels water lijken op een betrouwbare site, maar dat niet is. In goed vertrouwen kunt u daar vertrouwelijke gegevens intikken.
  • Rootkit. Een rootkit nestelt zich diep in het besturingssysteem zelf en verbergt zich zodanig dat het moeilijk te traceren is door de beveiligingssoftware.
  • Spyware. Spyware is spionage software dat uw surfgedrag in de gaten houdt. Vaak voor commerciële doeleinden.
  • Trojaans Paard uit een Trojan kit en scareware. Een Trojan die voor een paar honderd euro op internet te koop is zet uw pc open voor kwaadwillenden. Ze zijn er in vele varianten. Denk bijvoorbeeld aan het programma Spysheriff. U denkt een virusscanner te installeren maar u installeert juist een virus op uw pc. Een remote-acces-Trojan houdt uw pc op afstand in de gaten en een keylogger houdt bij wat u allemaal op uw pc intoetst.
  • Virus. Kwaadaardige programma codes die uw hele pc in de war kunnen sturen. Ze hebben tot doel, om zo veel mogelijk pc’s te infecteren. De aangerichte schade wereldwijd kan zeer groot zijn.
  • Wormen. Wormen hoeven niet mee te liften op andere programma’s. Ze kunnen namelijk zelfstandig bestaan en zich zelfstandig verspreiden. Doel: zo veel mogelijk schade aanrichten.

Een goede beveiliging van de computer is noodzakelijk

Alle reden, om de pc goed te beveiligen. Een goed pakket grijpt in voordat het te laat is. Mogelijke malware wordt preventief aangepakt. Eerst scannen en dan eventueel toelaten op de pc. Maar een goed pakket zorgt er ook voor dat uw pc niet onnoemelijk traag wordt en is eenvoudig te bedienen. Toch is dat nog niet zo eenvoudig. Nogal wat betaal pakketten vragen veel intern geheugen. Dit in tegenstelling tot gratis scanners, zoals Avast. Vaak is het ook mogelijk om bij uw internetabonnement een virusscanner aan te schaffen. Er zijn providers die het gratis aanbieden en u daarmee een eerste verdedigingslinie geven.

Slot

Microsoft is op internet nog steeds de vette vis. Allerlei malware is vooral op het besturingssysteem van Windows gericht. Een goed alternatief vormen de besturingssystemen van Apple, Mac OS X, of de vele versies van Linux. Volledig veilig is ook Knoppix dat op Linux is gebaseerd. Het is gratis en licentievrij.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spyware & Smitfraud, kijk uit voor SpySheriffSpyware & Smitfraud, kijk uit voor SpySheriffPas op voor Smitfraud. De website van SpySheriff beweert een prijswinnaar te zijn die uw mal ware zal verwijderen. In we…
Knoppix als gratis besturingssysteem in 2020Knoppix als gratis besturingssysteem in 2020Knoppix 8 is een gratis besturingssysteem. Kies in 2020 voor instant linux live of probeer Knoppix. Het besturingssystee…
Internetbankieren en de gevarenInternetbankieren en de gevarenDe tijd dat consumenten huiverig waren om te internetbankieren is voorbij. Dat wil niet zeggen dat internetbankieren een…
Spyware & Windows Defender werkt prima tegen spywareSpyware & Windows Defender werkt prima tegen spywareWindows Defender is een prima anti-spywareprogramma. Het programma verwijdert zeer veel spyware en nog belangrijker het…

Threatfire als veelzijdige virusscannerThreatfire als veelzijdige virusscannerComputers staan onder constante dreiging van virussen. Een machinale bedreiging voor elke pc. Met deze virussen op de ro…
Het verschil tussen Adware, Spyware en VirussenHet verschil tussen Adware, Spyware en VirussenAdware, spyware en virussen hebben het een en ander gemeenschappelijk, één ding is dat ze alle drie schadelijk zijn voor…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Anti virus
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.