Afbeeldingen zoeken met Google, steeds meer mogelijkheden

Afbeeldingen zoeken met Google, steeds meer mogelijkheden Google breidt constant uit, door bedrijven te kopen, maar ook door zelf nieuwe diensten te ontwikkelen. Eén van de nieuwste functies van Google heeft betrekking op het zoeken naar afbeeldingen. Zoeken op de vertrouwde manier is nog mogelijk, maar er zijn nieuwe functies beschikbaar. Zo kun je een afbeelding uploaden zodat de zoekmachine zoekt naar afbeeldingen die erop lijken. Daarbij zijn er verschillende sorteerfuncties of gericht naar foto’s, tekeningen of andere afbeeldingen te zoeken. De zoekmachine Google kent iedereen wel. Ook de mogelijkheid om naar afbeeldingen te zoeken is algemeen bekend. Er komen steeds meer mogelijkheden om geavanceerd naar afbeeldingen te zoeken, om zo precies te vinden wat je wilt.

Bekende afbeelding zoeken

Een afbeelding zoeken (klik op de afbeelding om te vergroten)Een afbeelding zoeken (klik op de afbeelding om te vergroten)
Wanneer je naar Google afbeeldingen gaat, is er naast het zoekvak een fototoestel te zien. Door hierop te klikken komt er een scherm naar voren. Hierin kun je een link zetten naar een bestaande afbeelding. De zoekmachine zoekt naar afbeeldingen die op deze afbeelding lijken.

Een andere manier is het uploaden van een afbeelding vanaf je computer. Klik hiervoor eenvoudigweg op ‘een afbeelding uploaden’ en zoek de afbeelding op je computer. Google zoekt nu naar afbeeldingen die hetzelfde zijn of sterk lijken op de gezochte afbeelding. In eerste instantie geeft Google websites waarin de afbeelding voorkomt. Door te klikken op ‘visueel vergelijkbare afbeeldingen’ worden alleen de afbeeldingen zichtbaar.

Wat is het nut?

Deze manier van zoeken is leuk om een keer uit te proberen, maar het is ook handig. Je kunt bijvoorbeeld heel makkelijk kijken of mensen jouw afbeeldingen gebruiken, om te controleren op copyright schending of gewoon omdat het leuk is.

Hoe goed werkt het?

Op het moment van schrijven werkt deze zoekfunctie nog niet erg goed. Wanneer een afbeelding in zijn geheel is overgenomen, dan kan deze makkelijk worden gevonden. Wordt er echter maar een deel van de afbeelding gekopieerd dan heeft Google meer moeite met het vinden van de afbeelding. Kleuren lijken belangrijk in het algoritme voor het zoeken naar afbeeldingen, dit betekent dat zoeken naar zwart-wit moeilijk gaat. Worden de kleuren veranderd, dan krijg je ook heel andere afbeeldingen te zien.

In de toekomst

Het is te verwachten dat Google deze functies nog gaat uitbreiden. Zo is het te verwachten dat in de toekomst ook wanneer er kleurverschillen zijn de afbeeldingen gevonden konden worden. Wanneer er gedeeltes van afbeeldingen worden gebruikt is het wellicht in de toekomst ook mogelijk om de gehele afbeelding direct te vinden.

Sorteren van afbeeldingen op onderwerp

Een andere mogelijkheid is het sorteren van afbeeldingen op het type afbeelding. Dit kan door een zoekterm in te typen en in de linker balk te selecteren ‘By subject’ onder het kopje ‘All results’. Op deze manier verdeelt de zoekmachine de resultaten op de verschillende onderwerpen. Zoek je bijvoorbeeld op ‘klassiek’ dan worden de resultaten onderverdeeld in onder andere interieur, ballet, muziek en meubels.

Wat is het nut?

Het is discutabel of deze manier van afbeeldingen sorteren zinvol is. Het is handig om de zoekopdracht te vernauwen, maar dit kan ook door de zoekopdracht anders in te stellen. Zo kun je ook al direct de zoekopdracht ‘klassiek interieur’ opgeven wanneer je hiernaar zoekt.

Sorteren op type

Een andere mogelijkheid om te sorteren is sorteren op type. Ook dit wordt in de linkerbalk aangegeven. De types waarop gesorteerd kan worden zijn:
  • Elk type
  • Gezicht
  • Foto
  • Clipart
  • Lijntekening

Wat is het nut?

Het nut lijkt bij deze sorteermogelijkheid duidelijk. Wanneer je op zoek bent naar een foto wil je geen lijntekening, om een voorbeeld te noemen.

Overige sorteermogelijkheden

Behalve sorteren op onderwerp zijn er nog veel meer mogelijkheden om afbeeldingen te sorteren. Je kunt sorteren op formaat, wanneer je bijvoorbeeld een grote afbeelding met voldoende resolutie wilt. Selecteren op kleur is ook een mogelijkheid. Zoek je naar een hartje, dan kunt je verschillende kleuren selecteren. Google zoekt nu de afbeelding die het best overeenkomt met de zoekopdracht én een kleur heeft die overeenkomt met de geselecteerde kleur. De laatste sorteermogelijkheid is sorteren op datum. Zo kun je bijvoorbeeld een afbeelding zoeken die minder dan een week oud is.
© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afbeeldingen zonder auteursrecht vinden via PixabayAfbeeldingen zonder auteursrecht vinden via PixabayAfbeeldingen of foto's zonder auteursrecht of copyright kun je altijd en overal gebruiken op je eigen website of een and…
Met Google Documenten online werkenMet Google Documenten online werkenEr is op internet duidelijk de tendens aanwezig om kantoor suites gratis online aan te bieden, vanuit de cloud. Google i…
De zoekmachine BingDe zoekmachine BingEr zijn momenteel een paar zoekmachines die het grootste marktaandeel hebben als het gaat om de zoekopdrachten op het in…
De minder bekende toepassingen van GoogleDe minder bekende toepassingen van GoogleGoogle is één van de bekendste merken in internetland. Hun verschillende bekende en handige toepassingen zoals Google zo…

Hoe goede backlinks te verkijgen naar je website of artikelHoe goede backlinks te verkijgen naar je website of artikelOf je nu een website beheert of artikelen schrijft voor websites als InfoNu, goede backlinks zijn belangrijk. Het wordt…
Wat is linkbuilding?Linkbuilding is een term uit de SEO, de Search Engine Optimalization oftwel zoekmachineoptimalisatie. Linkpopulariteit i…
Bronnen en referenties
  • www.google.nl
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.