Afbeeldingen zonder auteursrecht vinden via Pixabay
Afbeeldingen of foto's zonder auteursrecht of copyright kun je altijd en overal gebruiken op je eigen website of een andere pagina waaraan je een bijdrage levert. Maak je gebruik van een foto waarop wel auteursrecht rust dan loop je het risico dat de eigenaar van de afbeelding je vraagt deze ter verwijderen of zelfs een schadeclaim bij je neerlegt voor het onrechtmatige gebruik ervan. Neem daarom het zekere voor het onzekere en gebruik altijd foto's waarvan je zeker weet dat er geen auteursrecht op rust.
Pixabay afbeeldingen
Afbeeldingen en auteursrecht
Kwesties met betrekking tot
auteursrecht of
copyright zijn aan de orde van de dag wanneer het bijvoorbeeld YouTube betreft. Je hebt zelf een leuk filmpje gemaakt, plakt hier wat muziek onder en het slingert het het web op. Maar dan gaat het mis, de eigenaar van de rechten op de muziek - vaak een grote platenmaatschappij - ontdekt dat gebruik is gemaakt van 'hun' muziek. Als je geluk hebt wordt een melding gemaakt bij YouTube en leidt dit tot de verwijdering van je bijdrage. Is je filmpje echter inmiddels
viral gegaan en bestaat het vermoeden dat je hiermee al veel geld hebt verdient, dan kun je een claim van de eigenaar van de muziek verwachten. Websites waaraan veel particulieren kunnen bijdrage wenden het risico op eventuele claims vaak af door hun leden een hokje te laten aanvinken waarmee ze aangeven rechthebbende te zijn.
Met afbeeldingen is dit niet anders. De maker van een afbeelding bezit zelf het auteursrecht hierop, tenzij dit aan een derde is overgedragen. Voor gebruik hiervan is vervolgens toestemming van de rechthebbenden noodzakelijk ook als is dit geen professional. Dat iets 'toch al online staat' en reeds vele malen door anderen is geplagieerd doet daar niets aan af. Ook het feit dat bij een originele foto niet specifiek vermeld is bij wie het auteursrecht rust maakt niet uit.
Afbeeldingen zonder auteursrecht vinden via Pixabay
Als je een eigen website hebt en hierbij veel afbeeldingen gebruikt is het natuurlijk onbegonnen werk om alle foto's zelf te schieten. Het liefst pluk je willekeurige afbeeldingen van Google. Maar waarom zou je niet het zekere voor het onzekere nemen en uitsluitend afbeeldingen gebruiken waarvan je weet dat het volkomen legaal is?
Dit doe je door te zoeken in een database met afbeeldingen die vrij van auteursrecht zijn. Een van de websites die je hiervoor goed kunt gebruiken is Pixabay. Alle afbeeldingen van
Pixabay worden gepubliceerd op
Creative Commons Public Domain CC0 en zijn vrij van copyright. Het staat daarom een ieder vrij ze te downloaden, kopiëren, aanpassen en distribueren. Het assortiment aan foto's is uiteraard kleiner dan bij Google. Bovendien moet je wanneer je een zoekterm invoert er rekening mee houden dat het een hoofdzakelijk Engelstalige website betreft. Zoek je een afbeelding die iets uitbeeldt dat met geld te maken heeft dan gebruik je bijvoorbeeld niet het zoekwoord 'geld', maar het zoekwoord '
money'. Je kunt ook wel zoeken op Nederlandse termen maar dan krijg je minder en andere hits. De afbeelding die je hier in de linkerbovenhoek ziet is een voorbeeld van een afbeelding die je kunt vinden op Pixabay!
Tussen de zoekresultaten vind je ook afbeeldingen met het beeldmerk van
Shutterstocker erin. Deze afbeeldingen zijn wel auteursrechtelijk beschermd en worden enkel weergegeven om je als gebruiker de mogelijkheid te bieden professionele foto's te kiezen. Kies je hiervoor dan moet je een bepaald bedrag betalen. Ook kun je een abonnement nemen zodat je meerdere afbeeldingen per dag kunt downloaden.
Beperkingen van Pixabay
De database van Pixabay bevat helaas weinig foto's van bekende personen. Zoek je bijvoorbeeld een plaatje van Ronaldo, dan zul je die hier niet vinden. Dit heeft te maken met het portretrecht van deze personen. Mogelijk vind je wel enkele tekeningen of foto's van zaken die verband houden met de betreffende persoon.