De minder bekende toepassingen van Google

De minder bekende toepassingen van Google Google is één van de bekendste merken in internetland. Hun verschillende bekende en handige toepassingen zoals Google zoeken, Google Chrome en Google Maps worden dagelijks door miljoenen mensen gebruikt. Wat niet iedereen weet is dat Google nog veel meer leuke, handige en nuttige toepassingen heeft, zoals Google Forms voor enquêtes, Google Keep voor notities, Google Hangouts voor chatten en videobellen, Google Trends om trending zoektermen in te zien, Google Scholar voor het zoeken van wetenschappelijke artikelen en Google Books voor het inzien en lezen van boeken.

Google Forms (Google Formulieren)

Met Google Forms is het mogelijk een eigen enquête te maken. Behalve het maken van een enquête kan je deze toepassing ook gebruiken voor het plannen van evenementen, het houden van een poll, het overhoren van leerlingen, kortom: het verzamelen van gegevens bij meerdere mensen. Google Forms biedt verschillende opties voor het type antwoorden, zoals een kort of lang antwoord, een meerkeuzevraag of een vraag met een enkele keuze, een lineaire schaal, een meerkeuzeraster en een datum/tijd. Het is mogelijk afbeeldingen en video’s toe te voegen. Er kan gebruik worden gemaakt van routes en de vragen kunnen in willekeurige volgorde worden weergegeven. Ook is er mogelijkheid vragen verplicht te stellen. Er zijn verschillende aanpasbare thema’s beschikbaar om de vragenlijst vorm te geven. De reacties zijn te downloaden als .csv of spreadsheet.

Google Keep

Google Keep is een soort digitaal prikbord en spreekt eigenlijk voor zich als je het opent. Je kan er van alles ‘op prikken’: notities, afbeeldingen, afvinklijstjes. Om onderscheid te maken tussen verschillende notities kan je de notities verschillende kleuren geven. Je kan de notities labels geven, een soort tags waarmee je gemakkelijk soortgelijke notities die bij elkaar horen kan groeperen. Je kan ook een herinnering aanzetten, waarmee Google je aan de notitie herinnert op een zelfgekozen tijd. Je kan hierbij ook een plaats instellen, als je dan op deze plek bent herinnert Google Keep je op dat moment aan de notitie. Hiervoor moet je Google wel toestemming geven je locatie te zien. Wat ook handig is aan Google Keep zijn de afvinklijstjes, waarmee je bijvoorbeeld gemakkelijk een to-do lijst of boodschappenlijstje maakt en items kan afvinken. Als je een notitie niet meer nodig hebt zijn er twee opties: de prullenbak en het archief. In het archief worden de notities bewaard, in de prullenbak worden de notities na zeven dagen verwijderd.

Google Hangouts

De chat-app Google Hangouts is vergelijkbaar met WhatsApp. Met Hangouts kan je berichten sturen naar je vrienden, maar ook (video)bellen. Dit kan gesynchroniseerd worden tussen je mobiele telefoon, tablet en laptop en/of computer waardoor je gemakkelijk kan schakelen van apparaat en gewoon verder kan praten. Er zijn verschillende stickers en emoji beschikbaar om te gebruiken in je gesprekken. Je kan ook tekeningen maken of tekenen op een foto en dit versturen. Tijdens een videogesprek via Hangouts kan je leuke hoedjes, snorren, brillen en dergelijke op elkaars gezicht plakken. In Hangouts zitten ook een aantal verstopte emoticons die tevoorschijn komen als je bepaalde woorden intypt. Als je bijvoorbeeld ‘happy birthday’ (zonder aanhalingstekens) typt komt er een taart tevoorschijn en bij het intypen van ‘/ponies’ (wederom zonder aanhalingstekens) komen er pony’s over je scherm lopen.

Google Trends

Met Google Trends kan je zien wat er op dit moment trending is in verschillende landen: het laat zien op welke woorden de laatste 24 uur het meest gezocht is. Als je Google Trends opent kom je op de pagina met trending verhalen. Als je hier een verhaal aanklikt kan je zien hoe de interesse in dit onderwerp gestegen of gedaald is, welke trending zoekopdrachten er bij het verhaal horen en in welke regio’s er het meeste interesse is in dit onderwerp. Je kan ook de trends ‘verkennen’, waarbij je zoekopdrachten met elkaar kan vergelijken. Bij ‘trending zoekopdrachten’ kan je zien welke zoekopdrachten op dat moment populair zijn in een bepaald land. Met de functie ‘trending op YouTube’ is te zien welke video’s populair zijn op YouTube. Tot slot is in de 'toplijsten' onder andere te zien op welke festivals en evenementen, nationale persoonlijkheden, en 'hoe werkt...'-zoektermen het meest wordt gezocht. Om op de hoogte te blijven biedt Google Trends de functie je te abonneren op trendupdates, zodat je deze in je e-mailbox kan ontvangen.

Google Scholar

Google Scholar is de wetenschappelijke zoekmachine van Google. Deze zoekmachine doorzoekt diverse wetenschappelijke databanken op jouw zoekterm. Je typt hier een zoekterm in en net als bij een normale zoekmachine verschijnen er dan diverse resultaten. Als je een resultaat aanklikt word je doorgestuurd naar de wetenschappelijke databank waar je het artikel kan downloaden, vaak als pdf-bestand. Soms moet je hier wel voor betalen of lid zijn van een databank. Het is met Google Scholar voor alle artikelen mogelijk te zien in welk(e) ander(e) artikel(en) het artikel geciteerd wordt. Dit kan je doen door onder de beschrijving van het artikel te klikken op ‘geciteerd door..’ waarbij de artikelen waarin het artikel wordt geciteerd worden getoond. Daarnaast biedt Scholar een tool om een heleboel werk te besparen: door onder de beschrijving op ‘citeren’ te klikken krijg je automatisch de gegevens volgens MLA/APA of ISO 690 richtlijnen te zien. Zo hoef je niet meer zelf uit te zoeken hoe je de bron moet vermelden. Het is bij Google Scholar ook mogelijk een e-mailmelding aan te zetten voor een bepaalde zoekterm, zo hoef je niet elke dag te kijken of er een nieuw artikel is verschenen binnen jouw vakgebied of over een onderwerp dat je interesseert.

Google Books

Met de zoekmachine van Google Books kan je (in teksten van) boeken zoeken. Je typt je zoekterm in en je krijgt diverse zoekresultaten. Vervolgens kan je sommige boeken (deels) inzien. Het komt wel vaak voor dat slechts delen van het boek in te zien zijn en niet het gehele boek. Als je een boek hebt geopend kan je ook binnen dit boek zoeken op een zoekterm. Dat kan erg handig zijn als je een boek hebt wat veel pagina’s beslaat en je zoekt over een specifiek onderwerp informatie. Bij de online weergave van boeken is er direct de mogelijkheid het e-book te kopen of een gedrukte versie te kopen of te zoeken in een bibliotheek. Ook is het mogelijk recensies te schrijven. Bij het kopen van een e-book verschijnt deze in ‘mijn bibliotheek’: je eigen verzameling boeken. Je kan hier de boeken indelen op verschillende planken, zoals ‘gelezen’, ‘nog te lezen’ en ‘favorieten’. Je kan hierbij ook zelf planken aanmaken.

Google biedt natuurlijk nog veel meer handige, soms minder bekende toepassingen. In een overzicht zijn alle toepassingen die Google aanbiedt te vinden.
© 2016 - 2024 Schreef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google Flu Trends voorspelt griep in NederlandGoogle Flu Trends voorspelt wereldwijd de verspreiding van de Mexicaanse griep . Sinds 8 oktober 2009 kunnen we in Neder…
Google's browser ChromeGoogle maakte in 2008 zijn eigen browser namelijk Google Chrome, maar waarom deden ze dat en hoe komt het dat Chrome zo…
Google Translate – gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate – gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate is een van de vele, gratis beschikbare programma van Google, de grootste zoekmachine ter wereld. Met Go…
Google My Activity: je zoekgeschiedenis op het webGoogle My Activity: je zoekgeschiedenis op het webGoogle beschikt ook over een beroemde website, Google My Activity (Mijn Activiteit) genaamd. Het surfgedrag in het recen…

Office 365 in een private of public cloudOffice 365 in een private of public cloudMicrosoft Office 365 is een dienstenpakket voor office-applicaties zoals Office Pro, Web Apps, Lync en SharePoint. Het g…
mijn kijk opDe kracht van functionele testersHet inhuren van functionele testers (FT), functionele acceptatietesters (FAT) en gebruikersacceptatietesters (GAT) is va…
Bronnen en referenties
Schreef (7 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.