Spyware: wat het is - hoe tegen te gaan

Spyware: wat het is - hoe tegen te gaan Spyware, spyware en nog eens spyware. Elke computergebruiker heeft er wel eens last van gehad of heeft er nog steeds last van. Als je aan een computergebruiker vraagt: wat is spyware? Zullen de meeste mensen weten dat het iets is wat ongewenst is, maar precies uitleggen kunnen ze het niet.

Spyware?

De naam

Mensen die Engels spreken kunnen na een beetje nadenken al weten wat spyware inhoudt. Spyware is een combinatie van spy en ware. Spy betekent spioneren, en ware geeft aan dat het software is. Het gaat bij spyware dus over spioneer software.

Hoe het in zijn werk gaat

Spyware is dus software die je “bespioneerd”. Deze software is hoogst waarschijnlijk niet welkom als je het aan het slachtoffer vraagt. Om te voorkomen dat mensen nee zeggen tegen spyware, en de maker van de software zijn doel niet bereikt, wordt deze sofware vaak geïnstalleerd zonder dat de gebruiker er iets van in de gaten heeft. Dit kan volledig zonder toestemming zijn, maar vaak wordt het geïnstalleerd in combinatie met andere, wel gewilde, software. Er wordt hier in kleine lettertjes of in de algemene voorwaarden wel over gesproken. Omdat niet iedereen deze leest, zijn er altijd mensen die deze lettertjes overslaan en “er in trappen”.

Als de software eenmaal is geïnstalleerd, kan de maker zijn doel waarmaken: geld verdienen. Vaak wordt dit gedaan door het doorverkopen van je gegevens aan andere mensen die hier iets mee kunnen. Als je veel ongewenste e-mail krijgt, en nergens je e-mail adres hebt opgegeven, is het dus een grote kans dat deze is achterhaald door middel van spyware.

Hoe merk je het?

Vaak worden er vanzelf meldingen gegeven met reclame. Dit geeft aan dat de spyware afkomstig is van een bedrijf die wilt dat jij zijn/haar sofware koopt. Veel pop-ups (opkomende pagina’s) en ongewenste wendingen zijn een teken van spyware. Het hoeft niet altijd; er is ook spyware waar je niks van merkt.

Hoe voorkom je het?

Erg belangrijk is dat je niet zomaar software download bij een onofficiële website. Het kan zijn dat deze websites spyware in deze software hebben gestopt, en jouw computer er mee besmet raakt.
Ook is het belangrijk dat je goed leest wat je precies installeert bij het installeren van software. Er wordt vaak aangeboden toolbars te installeren, steunen van die software, enzovoort. Vaak (niet altijd) zit hier spyware in.

Anti spyware!

Het kan iedereen gebeuren om toch spyware op zijn/haar computer te hebben gekregen. Dit is niet erg en erg menselijk. Programmeurs hebben dat ook gemerkt en hebben massaal anti spyware software gemaakt.

Wat doet het?

Anti spyware software zorgt er voor dat jouw computer helemaal spyware vrij wordt gemaakt. Dit doet hij met scans om de schadelijke bestanden op te sporen en te verwijderen. Vaak zijn hier rapporten van te lezen waar, hoeveel en waarvan spyware is gevonden.

Hoe kom je eraan?

Anti spyware is makkelijk te vinden op het internet. Google maar eens op anti spyware, en je zult massaal aanbiedingen vinden.
Een bekend programmatje die verschillende goede anti spyware programma’s heeft toegevoegd is Hitman Pro. Dit programmatje voert automatisch alle programma’s uit die de scans uitvoeren en de spyware verwijderen.

Let op!

Er is ook spyware die meldingen geeft dat jouw computer is besmet met spyware. Ze bieden aan jouw computer te scannen en te reinigen. Deze reclame is afkomstig van spyware. Of de scanners veilig zijn weet ik niet. Aan te raden is deze niet te downloaden.
© 2007 - 2024 Grotefrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgepast voor spyware striker proSpyware striker pro is een anti-spyware programma. Dat willen de makers ervan je althans wijsmaken. Lees hier wat je moe…
Het verschil tussen Adware, Spyware en VirussenHet verschil tussen Adware, Spyware en VirussenAdware, spyware en virussen hebben het een en ander gemeenschappelijk, één ding is dat ze alle drie schadelijk zijn voor…
Spyware & Windows Defender werkt prima tegen spywareSpyware & Windows Defender werkt prima tegen spywareWindows Defender is een prima anti-spywareprogramma. Het programma verwijdert zeer veel spyware en nog belangrijker het…
Valse anti-spyware en anti-virus programma'sValse anti-spyware en anti-virus programma'sIn het verleden hoefde je bijna alleen maar je computer te beschermen tegen virussen en wormen. Kon het nog maar zo makk…

Identiteitsfraude is eenvoudig, phishing en pharmingIdentiteitsfraude is eenvoudig, phishing en pharmingIdentiteitsfraude vindt veel plaats. Ook in 2020. We blijken te onvoorzichtig met onze identiteitsgegevens om te gaan en…
Spamfilter zelf makenSpamfilter zelf makenSpam ontvangen is een vervelend en steeds frequenter voorkomend probleem. Spam is een ongewenst en/of commercieel e-mail…
Grotefrits (11 artikelen)
Laatste update: 24-10-2007
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.