Identiteitsfraude is eenvoudig, phishing en pharming

Identiteitsfraude is eenvoudig, phishing en pharming Identiteitsfraude vindt veel plaats. Ook in 2020. We blijken te onvoorzichtig met onze identiteitsgegevens om te gaan en steeds meer internet criminelen proberen hiermee online hun voordeel te doen. Identiteitsfraude, phishing, spear phishing, farming, oplichting via het web, frauduleuze betaalverzoeken, het kan allemaal. Identiteitsfraude is kinderlijk eenvoudig geworden, maar je kunt het ook voorkomen. Stuur niet zomaar digitaal een kopie van je rijbewijs op. Doe dan ook aangifte van internetoplichting en ken je rechten.

Identiteitsfraude

Onder identiteitsfraude wordt verstaan het gebruik van frauduleus verkregen persoonlijke informatie. Dit om zo in andermans naam frauduleus toegang te krijgen tot vooral computersystemen, vormen van elektronische dienstverlening, bij het internetbankieren en met als doel je betaal- en creditcard rekeningen.

Phishing en pharming voorkomen, hoe doe je dat?

Bij identiteitsfraude denk je al gauw aan phishing van persoonlijke bankgegevens, internetoplichting en pharming. Bij phishing wordt je doorgeleid naar een identiek gelijkende website die frauduleus is. Bij pharming wordt je op internet misleid door omleiding naar een andere kwaadwillige server die niet gelijk hoeft te zijn aan de site die je zocht, maar wel op je gegevens uit is. Door een goede beveiliging en niet te onvoorzichtig surfen op internet kun je vele problemen voorkomen.

Spear phishing

Spear phishing is een op een specifiek persoon gerichte manier van phishing, geen algemene mail met een algemene tekst, maar eentje dat gericht is op het slachtoffer. Denk bijvoorbeeld aan een vreemde die je op Facebook een vriendschapsverzoek doet. Je zegt akkoord en vervolgens zal de dader proberen meer over je te weten te komen en je een linkje toesturen dat besmet is. Als je daarop klikt hengelt de dader je als slachtoffer naar binnen. Dit gaat samen met datingfraude, om producten te verkopen, of om je gegevens te stelen.

Dumpsterdiving

Via de telefoon probeert men ook nog wel eens aan je gegevens te komen. Veel eenvoudiger is het om iemand vuilniszakken, afval- en prullenbakken leeg te halen en daar relevante gegevens te achterhalen. Dumpsterdiving heet dat. Op 29 mei 2007 bijvoorbeeld ontdekte NOVA in een container vlak buiten de poort van het kantoor van het Kabinet der Koningin in Den Haag onder meer notities over geplande staatsbezoeken van de koningin tot 2010 en een agenda met bezoeken en bijeenkomsten die leden van de Koninklijke familie tot juli zullen afleggen. Het zat vol met aantekeningen, telefoonnummers, werkroosters, dossierlijsten, visitekaartjes en zo verder. Maar er zijn nog veel meer voorvallen bekend. Denk aan de pc van fraudeofficier Tonino in 2004, of usb sticks die worden verloren. Ook in 2018 werd van alles op straat gevonden en denk aan de grote lekken in websites, de grootschalig gestolen mails in 2019. Zo zal het helaas ook in 2020 waarschijnlijk gaan.

Phishingmails en Belastingdienst

Er zijn zelfs valse sms en e-mails in omloop die afkomstig zouden zijn van de Belastingdienst, maar dat uiteraard niet zijn. In de sms of email staat een link waarin over een betalingsachterstand, openstaande vordering of factuur. Wie op de link klikt gaat in de fout en komt niet bij de Belastingdienst terecht maar een fraudeur. Open deze berichten en bijlagen dus niet, maar verwijder ze meteen.

Fellowes papier vernietiging

In opdracht van Fellowes papier vernietiging is onderzocht of men inmiddels wat voorzichtiger is geworden. Het bedrijf liet onderzoek verrichten bij vijfhonderd huishoudens en tweehonderdvijftig bedrijven en overheidsinstellingen. In de bakken van Defensie vond men recente stukken, zoals een rapport naar aanleiding van een vliegtuig incident en een stuk over een vliegbasis. Verder ook stukken over de operationele inzetbaarheid van overheidsmateriaal, luchtkaarten en onderhoudsrapporten. Bij de gezinnen is het ook verschrikkelijk. Omstreeks één miljoen huishoudens zet vuilniszakken met vertrouwelijke informatie op straat. Dan kun je denken aan belastingformulieren, bankafschriften, beleggingsoverzichten en medische documenten.

De computer op slot en de voordeur open

Bijna 30 procent van alle vuilniszakken bevat informatie waarmee een oplichter identiteitsfraude zou kunnen plegen. De computer op slot en de voordeur open. Zo is de huidige situatie en dat is toch schrikbarend. Zeker nu bijna iedereen koopt via het net en internetbankiert. Hacken en dat soort zaken is niet eens nodig. Je snuffelt gewoon in iemands vuilnis. De fraude gevallen bij banken als ABN AMRO en de ING bank zullen zo alleen maar toenemen.

Postzegels aan de deur kopen

Zelfs als je kinderpostzegels koopt aan de deur, loop je serieus risico om slachtoffer te worden van identiteitsfraude. Met de aan de deur verstrekte combinatie van naam, bankrekeningnummer, adres en handtekening, is misbruik namelijk een fluitje van een cent. "Je hebt niet veel hersencellen nodig om daarmee op kosten van het slachtoffer aankopen te doen", stelt Cees Schaap, directeur van fraude onderzoeksbureau SBV Forensics.

Marktplaats

Een andere vorm van internetoplichting verloopt via sites als Marktplaats, als je bijvoorbeeld niet geleverd krijgt wat is beloofd. Of het betaalverzoek om 1 cent over te maken. Je denkt dan met je app naar je eigen bankomgeving te gaan, maar gaat juist naar de website van de oplichters die direct inkijk hebben in je gegevens, betaalcodes en identificatiecodes.

Slot pas op voor identiteitsfraude, phishing en pharming

Internetoplichting is een veelkoppig monster. Probeer oplichting te voorkomen, maar als je toch slachtoffer wordt, neem dan de juiste stappen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gevaar van internetbankierenHet gevaar van internetbankierenInternetbankieren biedt veel gemak, maar het brengt ook extra gevaren met zich mee. Zodra iemand beschikt over uw inlogg…
Hoe veilig is internetbankieren?Hoe veilig is internetbankieren?Internetbankieren is ontzettend populair. Via internet kun je tegenwoordig snel op al je apparaten je bankzaken regelen.…
Internetbankieren en de gevarenInternetbankieren en de gevarenDe tijd dat consumenten huiverig waren om te internetbankieren is voorbij. Dat wil niet zeggen dat internetbankieren een…
Internetbankieren veiligerInternetbankieren veiligerInternetbankieren en veiligheid. Veilig internetbankieren, veilig betalingsverkeer en online betalen, kan dat? Bankieren…

Spyware & Smitfraud, kijk uit voor SpySheriffSpyware & Smitfraud, kijk uit voor SpySheriffPas op voor Smitfraud. De website van SpySheriff beweert een prijswinnaar te zijn die uw mal ware zal verwijderen. In we…
Spyware: wat het is - hoe tegen te gaanSpyware: wat het is - hoe tegen te gaanSpyware, spyware en nog eens spyware. Elke computergebruiker heeft er wel eens last van gehad of heeft er nog steeds las…
Reactie

Katrien, 31-10-2019
Zeer verhelderend allemaal! Dank Reactie infoteur, 01-11-2019
Beste Katrien.
Graag gedaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-03-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.