Help, mijn e-mail is gehackt! Wat nu?

Help, mijn e-mail is gehackt! Wat nu? Het kan iedereen overkomen: je e-mail is gehackt. Je kunt ineens niet meer inloggen in je eigen account of je ontdekt dat er vanuit jouw adres spam naar je contacten is verstuurd. De kwaadwillende hacker kan allerlei andere informatie van je stelen zoals wachtwoorden naar andere sites en creditcardgegevens. Je imago kan een flinke deuk oplopen door spam die uit jouw naam lijkt te zijn verzonden. Hoe stel je vast dat je slachtoffer bent van hacking en wat kan je er tegen doen?

Hoe weet ik dat iemand in mijn e-mail is geweest?

Er zijn twee hele duidelijke signalen:
  1. Je kunt niet meer inloggen in je e-mail ondanks dat je zeker weet dat je het juiste wachtwoord hebt gegeven. (Controleer altijd eerst of de CAPS lock niet aan staat.)
  2. Er zijn e-mails (spam) verstuurd naar jouw contacten zonder dat je dit zelf hebt gedaan.

Andere zaken die erop wijzen dat een hacker in je account is geweest zijn:
  • Je contactenlijst is verwijderd of veranderd.
  • Je opgeslagen berichten zijn verwijderd.
  • Je automatische reactie bij afwezigheid is gewijzigd.
  • Je automatische ondertekening bij elke e-mail is veranderd.
  • Iemand heeft ingelogd met een IP adres en/of op een tijd en vanaf een locatie die niet de jouwe is.

Uiteraard kunnen verschillende zaken tegelijk gebeuren. Als je naar je verzonden berichten kijkt, zie je dus de uitgaande e-mails staan. Het kunnen ook chatberichten zijn. Als je dit ziet als je weer inlogt op je e-mail, onderneem dan DIRECT actie, want dit kan alleen gebeurd zijn als iemand in jouw account is geweest.

Er zijn berichten van mensen die een e-mail van de hacker krijgen met chantage in de trant van "betaal zoveel geld en dan geef ik je jouw account terug". Op zo'n moment wordt het een zaak van de politie, want chantage is strafbaar bij wet. Hoeveel de politie hieraan kan doen, is uiteraard de vraag, maar des te meer aangiftes er liggen, des te hoger de kans dat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren.

Populaire wachtwoorden: gebruik deze niet! / Bron: Chris Samuel, Flickr (CC BY-2.0)Populaire wachtwoorden: gebruik deze niet! / Bron: Chris Samuel, Flickr (CC BY-2.0)

Wat moet ik doen als mijn e-mail gehackt is? Is het wachtwoord veranderen voldoende?

Er zijn verschillende stappen die je direct moet nemen om de veiligheid van je account en je gegevens te garanderen. Kijk hieronder bij "Wat moet ik doen als ik mijn e-mailaccount niet meer in kan?" als de hacker je wachtwoord heeft gewijzigd.

Verander direct je wachtwoord

Wijzig niet slechts één tekentje of cijfer, maar stap over op iets compleet anders. Vermijd het gebruik van woorden of namen, want die kunnen hackers automatisch invoeren uit woordenboeken of namenlijsten. Vermijd ook geboortejaren, want die zijn te eenvoudig te raden. Het is een goed idee om bijvoorbeeld een woord te nemen waarbij je letters kan vervangen door cijfers. Op die manier is het voor jou eenvoudig te onthouden, maar voor een hacker veel moeilijker om te kraken. Bijvoorbeeld:l → 1 of !a → @e → 3s → 5 of $b → 8c → ( of { of [o → 0Natuurlijk kun je ook tekens op een andere manier verwisselen, zolang het voor jou maar duidelijk is en je niet vergeet hoe je deze vervanging gedaan hebt.Een andere tip is om zowel hoofd- als kleine letters te gebruiken. Dit heeft alleen zin als het wachtwoord hoofdlettergevoelig (Engels: case-sensitive) is, wat betekent dat het uitmaakt of je kleine letters of hoofdletters gebruikt. Niet elke website gebruikt deze functie. Zorg er verder voor dat je wachtwoord lang genoeg is en dat je altijd ook andere tekens gebruikt. Dus niet alleen letters, maar ook cijfers en leestekens. Gebruik deze tekens niet alleen aan het begin of het einde van je wachtwoord, maar ook middenin.

Wijzig je veiligheidsvraag

Veel e-mailaccounts zijn extra beveiligd met een veiligheidsvraag zoals "Hoe heet je huisdier?". De hacker kan mogelijk zo in je account gekomen zijn: het antwoord op de veiligheidsvraag was te eenvoudig te raden. Bovendien kan de hacker, als hij in jouw account is geweest, deze vraag veranderd hebben. Kies dus een nieuwe vraag uit het lijstje of, nog beter, bedenk er zelf een. Kijk ook direct naar wijzigingen in mogelijke andere veiligheidsopties zoals je tweede e-mailadres of mobiele nummer.

Controleer de doorstuurfunctie

E-mails van je account kun je automatisch laten doorsturen naar een ander adres. De hacker heeft dit mogelijk ingesteld en zou dan al jouw e-mail kunnen blijven ontvangen. Hij hoeft dan enkel maar te wachten tot er gevoelige informatie voorbijkomt, bijvoorbeeld creditcardgegevens, en kan dan jouw identiteit aannemen. Mocht de hacker dit hebben gedaan, verwijder dan dit adres, maar bewaar het om door te geven aan de e-mailprovider.

Controleer POP en IMAP toegang

Dit zijn manieren om e-mail te downloaden vanuit jouw account naar een computer. Zorg dat deze opties uit staan als je ze niet gebruikt. Als je dit zelf gebruikt, controleer dan dat alle instellingen nog kloppen.

Controleer het bericht bij afwezigheid

In de meeste e-mailaccounts kun je een automatisch bericht opstellen als je niet aanwezig bent voor een bepaalde tijd. De hacker kan dit veranderd hebben in het spam-bericht.

Controleer de ondertekening

Je kunt instellen dat alle e-mails die je verstuurt een bepaalde ondertekening hebben. Normaal is dit bijvoorbeeld jouw overige contactgegevens. Maar ook dit kan de hacker veranderd hebben in het spam-bericht. Dit is eigenlijk nog erger, want telkens als je een e-mail verstuurt, staat dat bericht er weer onder. En dit keer heb je een deel wel zelf getypt, dus lijkt het bericht voor de ontvanger betrouwbaarder.

Controleer de filters of mappen

Vaak kun je de account zo instellen dat bepaalde mails gefilterd worden en dan met een tag verschijnen of in een andere map belanden. De hacker kan bijvoorbeeld alle binnenkomende mail naar de prullenbak leiden zodat je pas later doorhebt dat je account gekraakt is. Herstel dit soort omleidingen.

Controleer welke sites toegang hebben tot je account

Het is heel handig om sites met elkaar te linken zodat je contacten kunt uitwisselen, bijvoorbeeld van je e-mail naar Facebook, maar dit levert een extra veiligheidsprobleem op. Controleer dat de sites die toegang mogen hebben tot jouw e-mail alleen die sites zijn waarvoor jij toestemming hebt gegeven. Als een onbekende site toegang heeft, dan kan de hacker namelijk toch weer je account in, ook als je wachtwoord veranderd is.

Controleer je eigen computer op virussen, spyware en malware

Het is mogelijk dat de hacker in je e-mailaccount is ingebroken doordat je een programmaatje op je computer hebt zonder dat je het weet. Dit soort programma's bieden soms toegang tot jouw computer van afstand en de hacker kan dan heel simpel inloggen als je jouw wachtwoord hebt opgeslagen. Andere programma's registreren alle tikken die je maakt waaruit de hacker dus je wachtwoord kan afleiden. Klik nooit op de link uit het spam-bericht, hoe nieuwsgierig je ook bent naar het geadverteerde, want dit soort sites staan vol met virussen en ander ongewenst spul. Zo maak je het mogelijk alleen nog maar erger.

Stuur een bericht aan alle mensen die de spammer heeft aangeschreven

Stuur een bericht met de waarschuwing niet op het bericht in te gaan. Meestal verwijzen de berichten naar een bepaalde website die vol kan staan met virussen of spyware. Volgens het bericht kan het gaan om een goedkope aanbieding van elektronische producten, maar je moet natuurlijk nooit hier iets kopen. De kans dat je daadwerkelijk je product ontvangt, is nul. Het kan ook zijn dat de spammer zich als jou voordoet, zegt dat je problemen hebt en aan je contacten vraagt om je geld te sturen. Een wakker persoon beseft natuurlijk zelf ook dat het bericht niet van jou is, want er staan meestal spelfouten in, het bevat vreemde zinssnedes (door automatische vertaling) of het is ineens een Engelstalige mail. Mensen weten wel dat spam van vreemden afkomstig kan zijn, maar niet dat ook de accounts van bekenden hiervoor misbruikt kunnen worden. Als een bekende iets aanraadt of vraagt, zijn we eerder geneigd erop in te gaan. En dat is nu precies waar de hacker op rekent! Onderneem deze stap dus zeker: kijk in de box met verzonden berichten wie de mail heeft ontvangen. Vertel dat de mail niet van jou afkomstig is, maar dat je account is gehackt. Waarschuw tegen het klikken op de link en/of het sturen van geld. Vertel dat je stappen hebt genomen om te voorkomen dat anderen een dergelijke mail nog een keer van je ontvangen door betere beveiliging. Zorg echter eerst dat je account beschermt is tegen volgende aanvallen voordat je de waarschuwing naar je contacten verstuurd.

Stuur een mail naar je provider

Laat zeker weten dat je account gehackt is. Het is zeker niet iets dat zelden gebeurt en waarschijnlijk kunnen zij er weinig aan doen, maar als ze een toename in het aantal hacks zien, gaan ze mogelijk wel iedereen waarschuwen. Geef zoveel mogelijk informatie door, zoals het besturingssysteem van je computer, je antivirussoftware, het programma waarmee je jouw e-mail bekijkt (bijv. de browser of Outlook) en mogelijk ook het IP adres van de hacker. In sommige e-mailaccounts staat onderaan aangegeven met welk IP adres voor het laatst is ingelogd en als je dus net ontdekt hebt dat account is gehackt, moet dat IP adres dus wel van de hacker zijn. Uiteraard werkt dit niet als je zelf al een keer hebt uit- en ingelogd. In Gmail is het mogelijk om de laatste tien IP adressen te bekijken.

Wat moet ik doen als ik mijn e-mailaccount niet meer in kan?

Als een hacker eenmaal toegang heeft tot jouw e-mail, kan hij eenvoudig het wachtwoord wijzigen. Je kunt dan zelf niet meer in je account.

Sluwe hackers veranderen jouw wachtwoord / Bron: KlausHausmann, PixabaySluwe hackers veranderen jouw wachtwoord / Bron: KlausHausmann, Pixabay
Eerste stap is om een nieuw wachtwoord op te vragen wat dan naar het secundaire e-mailadres wordt gestuurd. Als dit lukt, log in met het nieuwe wachtwoord en verander het direct in een sterker wachtwoord. Volg ook de andere stappen hierboven.

Het kan zijn dat de hacker ook jouw secundaire adres heeft veranderd. Je krijgt dan niet zelf de e-mail met het nieuwe wachtwoord, maar de hacker ontvangt het. Zo blijft hij toch toegang houden tot je account. Als dit is gebeurd, wordt het een lastig verhaal. Om je account te herstellen vraagt Gmail bijvoorbeeld om de datum waarop je de account hebt aangemaakt als controle, maar als dit al een aantal jaren geleden is, wie herinnert zich dat nog? Op diverse fora wordt aangeraden om toch te blijven proberen en het formulier meerdere keren in te vullen met zoveel mogelijk informatie. Als je iets niet meer weet, ga dan niet gokken maar laat het open. Neem contact op met de e-mailprovider, maar besef ook dat je zeker niet de enige bent die dit overkomt en zij ook niet altijd iets tegen hacking kunnen doen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn e-mailaccount gehackt wordt?

De eerste verdediging tegen hacken is een goed wachtwoord zoals hierboven beschreven. Het is aan te raden om je wachtwoord een paar keer per jaar te wijzigen. Wees verder voorzichtig met je wachtwoord, vooral bij het inloggen op openbare computers. Daar horen computers op het werk of op school ook bij! Zorg dan ook altijd dat je uitlogt uit jouw e-mail na het gebruik van een openbare computer. Browsers geven ook de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan en automatisch in te vullen. Dit moet je uiteraard nooit doen op een andere computer dan je eigen.

Hackers kunnen ook binnenkomen vanuit andere, minder goed beveiligde sites. Probeer te voorkomen dat je hetzelfde wachtwoord voor verschillende doeleinden gebruikt. Als een hacker eenmaal je wachtwoord heeft achterhaald van een website, is de eerste stap om het uit te proberen op je e-mailadres. En ook dan geldt: de wijziging van een letter of cijfer biedt onvoldoende bescherming. Je kunt ook je e-mail vaak zo instellen dat er altijd een beveiligde verbinding (https) wordt gebruikt om in te loggen.

Een ander mogelijk probleem is een keylogger. De hacker heeft met een dergelijk programma toegang tot jouw computer. Het registreert alles wat je typt en zo kan de hacker je wachtwoord opnieuw achterhalen. Een goede malwarescanner zou het programma moeten kunnen vinden waarna je het kan verwijderen. Controleer niet alleen de drives van je computer, maar ook usb-sticks omdat deze eventueel het programma opnieuw op je computer zouden kunnen zetten. Log hoe dan ook niet in op andere sites totdat het probleem is verholpen, omdat de hacker dan nog meer van jouw wachtwoorden kan achterhalen. Mocht je jouw account gerepareerd hebben en je vindt opnieuw dat het gehackt is, dan is er waarschijnlijk een keylogger actief. Als je zelf het programma niet kunt vinden, schakel dan een expert in.

Veel mensen hebben geen vertrouwen meer in hun e-mailprovider als ze een keer gehackt zijn. Ze zijn boos, vooral als hun gegevens verloren zijn gegaan of hun reputatie is aangetast door spam naar (zakelijke) contacten. Veel mensen kiezen er dus voor om na hacking over te stappen naar een andere service. Hoewel dit natuurlijk een begrijpelijke actie is, je beveiligt je huis immers ook beter na een inbraak, heeft het bij e-mail niet heel veel zin. Gratis providers als Gmail, MSN, Live, Hotmail, Ilse en Yahoo zijn echt niet alleen het doelwit van hackers. Ook de e-mailadressen die komen met een internetabonnement zoals Telfort, Tele2, XS4ALL, Hetnet, KPN, Ziggo, Scarlet, Home, Vodafone, Online en ga zo maar door zijn niet altijd veilig voor hackers. De verantwoordelijkheid van goede bescherming ligt namelijk niet alleen bij de provider, het ligt ook bij de gebruiker. Iedere e-mailprovider raadt aan om een goed wachtwoord te nemen, het geheim te houden, het geregeld te wijzigen, etc. maar de meeste mensen nemen deze goed raad pas ter harte als het al te laat is.

Gmail is de eerste gratis mailservice die sinds februari 2011 extra bescherming biedt tegen hackers. Het gaat hierbij om een optioneel proces waarbij je een code krijgt toegestuurd op je mobiele telefoon of via een gesproken berichtje op de vaste lijn. Voor mensen met een Android, Blackberry of iPhone is er een programmaatje beschikbaar wat deze code genereert. Als je deze tweetrapsverificatie instelt, kun je alleen met het wachtwoord EN de code inloggen. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om je account binnen te komen omdat ze dan ook toegang tot je telefoon moeten hebben. Je kunt ervoor kiezen om telkens de code toegestuurd te krijgen (misschien wat onhandig) of elke 30 dagen. Dit betekent dus dat je iedere maand een nieuwe code moet opvragen om je account binnen te komen. Niet heel veel gevraagd en het biedt beduidend meer bescherming tegen ongewenste invallen op je mail. Op dit moment hebben nog niet alle account van Gmail deze mogelijkheid maar dit zal naar verwachting snel gebeuren.

Voor de toekomst geldt:
  • Wees altijd voorzichtig met e-mails van anderen met vreemde links of verzoeken om je wachtwoord te geven. Geen enkele van de grote e-mailproviders zal hierom vragen, dus dat is een helder teken dat er een hacker actief is.
  • Zorg dat je naar de juiste site gaat door zelf het adres in te typen in plaats van een link te volgen. Hackers maken sites met een ander adres die exact op de originele site lijken. Een keer inloggen op een dergelijke site is voldoende om je account te verliezen aan hackers.
  • Vertel natuurlijk nooit je wachtwoord aan een ander. Doe je dat toch, uit een bepaalde noodzaak, verander het dan zo snel mogelijk.
  • Gebruik niet hetzelfde of vergelijkbare wachtwoord voor je e-mail en andere sites.
  • Het is niet altijd te voorkomen dat je account wordt gehackt, maar je kunt altijd nog de schade beperken. Sla dus belangrijke documenten, foto's, etc. altijd op buiten je e-mailaccount, d.w.z. op je harddrive en eventueel ook op een externe dataopslag. Er zijn back-up programma's beschikbaar, zoals http://www.gmail-backup.com/.
  • Exporteer je contactenlijst naar je computer en update dit geregeld.
  • Maak gebruik van alle veiligheidsinstellingen van je provider die beschikbaar zijn.

Wat kan ik doen als de hacker informatie gewist heeft?

Het komt vaak voor dat de hacker niet alleen je account overneemt en je instellingen veranderd, maar ook wijzigingen aanbrengt in je e-mails. Soms worden alle vorige e-mails gewist. Tenzij je ze terug kan vinden in de Spam folder, de Prullenbak of door in je berichten te zoeken, zijn deze helaas voor altijd verloren. Als de hacker alle berichten uit de Prullenbak en Spam folder heeft gewist, dan zijn deze niet meer terug te halen.

Contacten worden ook geregeld gewist. Dit kun je alleen handmatig herstellen tenzij je ooit al je contacten geëxporteerd hebt. Je kunt dan de lijst nu weer importeren.

Hoe worden e-mailaccounts gehackt?

Het lijkt alsof je e-mails veilig zijn, maar er zijn veel verschillende aanvalsmogelijkheden voor hackers:
  • Virus/spyware: Een programmaatje dat je ongemerkt op je computer hebt, achterhaalt je wachtwoorden.
  • Keylogger: Een programmaatjes registreert alle tikken en kan zo je wachtwoorden vinden.
  • Phishing: Een site die lijkt op de echte, maar het niet is.
  • Netwerkverbinding: Een (mobiele) verbinding die niet beveiligd is en waarbij het verkeer open staat voor hackers.
  • Een te simpel wachtwoord: Eenvoudig te raden door hackers.

Een CAPTCHA / Bron: Jhnri4, OpenclipartEen CAPTCHA / Bron: Jhnri4, Openclipart
Maar hoe kunnen hackers jouw wachtwoord raden? Het is niet moeilijk. Hackers zetten een automatisch script op dat met jouw e-mailadres wachtwoorden gaat uitproberen. Dit script gebruikt alle woorden uit het woordenboek en namenlijsten. Na een paar verkeerde pogingen, hoort er een zogenaamde CAPTCHA te verschijnen: een blokje met letters en cijfers die je moet invullen om te laten zien dat er een mens aan het werk is en geen computer. Probleem is dat niet alle CAPTCHA's veilig zijn omdat ze toch door computers automatisch gelezen kunnen worden. Zelfs als de CAPTCHA wel beveiligd is, kunnen de hackers toch in je account als ze dat echt willen. Groepen hackers nemen simpelweg mensen in dienst die niets anders doen dan CAPTCHA's invullen en die geld verdienen op basis van hoeveel ze er in kunnen vullen op een dag. Dat kost de hackers natuurlijk geld, maar besef wel dat een bericht verstuurd door een bekende vele malen betrouwbaarder lijkt dan een gewone spam mail. Hackers weten dat ze meer kliks naar hun website zullen krijgen en meer mensen in hun verhalen zullen trappen. Maar hebben de providers dit dan niet door? Als over een lange periode er constant pogingen zijn om een account in te komen, dan is dat toch verdacht? Natuurlijk. En dat is de reden dat de programma's niet de hele dag door bezig gaan, maar pauzes nemen en er dus soms wel weken over doen om jouw wachtwoord te achterhalen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
E-mail/Hotmail account geblokkeerd/gehackt: wat te doen?E-mail/Hotmail account geblokkeerd/gehackt: wat te doen?Wat te doen wanneer je e-mail of Hotmail- of Gmail-account is geblokkeerd of gehackt? Wanneer er via jouw e-mailaccount…
Zimbra desktop, complete e-mail suite!Zimbra desktop, complete e-mail suite!Zimbra desktop suite is een emailprogramma waarmee meer kan dan enkel emailen. Een kalender, een takenlijst en een adres…
Zelf een e-mailadres aanmaken met GmailZelf een e-mailadres aanmaken met GmailIn deze tijd heeft bijna ieder huishouden minstens een computer of laptop in huis. Deze is niet meer weg te denken uit d…

Meetup.com: een online netwerk om offline te ontmoetenInternet is een uitstekende plek om nieuwe contacten op te doen. Het neemt fysieke belemmeringen weg zoals tijd en locat…
De gevaren van internetInternet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het is een handig medium, maar gevaar ligt vaak op de loer. Er…
Bronnen en referenties
  • http://www.thatdanny.com/2009/04/18/what-to-do-if-your-hotmail-account-got-hacked-the-recent-spate-of-attacks-on-hotmail-accounts/
  • http://www.google.com/support/forum/p/gmail/thread?tid=66c56da9fbf74f9b&hl=en
  • http://mail.google.com/support/bin/static.py?page=checklist.cs&tab=29488
  • http://gmailblog.blogspot.com/2011/02/advanced-sign-in-security-for-your.html
  • http://www.google.com/support/accounts/bin/static.py?page=guide.cs&guide=1056283
  • Afbeelding bron 1: Chris Samuel, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: KlausHausmann, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jhnri4, Openclipart
Reacties

Vanhamme Henri, 23-06-2020
Ik heb al zeker 100 maal geprobeerd via Microsoft om mijn wachtwoord te veranderen, telkens is het resultaat dat ze niet kunnen bewijzen dat het mijn e-mail adres is, en dit terwijl er, volgens Google, maar 2 mensen met exact dezelfde naam zijn!
Ik had dit e-mail adres al van in het begin (jaren 80). Hoe kan ik dit oplossen?
Hoogachtend
Vanhamme Henri Reactie infoteur, 29-06-2020
Beste Henri,

Alleen Microsoft kan dit oplossen, helaas.

Succes,
Jantrao

M. J. Nieboer-Tukker, 29-11-2016
Bij www.outlook.com staat een grijs slotje. Wat moet ik doen? Ik kom niet meer in mijn mailbox. Reactie infoteur, 01-12-2016
Dit kan helpen: https://support.mozilla.org/nl/kb/hoe-weet-ik-of-mijn-verbinding-is-beveiligd

Jantrao

Ton Bakker, 26-08-2016
Vanmorgen werd ik overspoeld met telefoontjes, wegens een bericht wat door een hacker aan mijn contacten was gestuurd. Bovendien heeft de hacker een yahoo-account gemaakt onder mijn naam, wat ik niet kan verwijderen. Hoe moet ik dat oplossen, op de Yahoo-site staat ook geen manier om het account te verwijderen, aangezien ik de codes en wachtwoord niet heb. Reactie infoteur, 27-08-2016
Beste Ton,

De stappen voor het eigen account staan in het artikel beschreven, zodat je hopelijk weer beschermd bent. Tegen dat andere e-mailadres kun je weinig beginnen, want het staat iedereen vrij om een account aan te maken met een naam die hij kiest. Als je de zaak aan Yahoo voorlegt, kunnen zij mogelijk iets doen, maar dat zal lastig zijn. Je kunt wel een bericht sturen aan al je contacten en uitleggen wat er gebeurd is. Als zij dat andere adres in hun zwarte lijst zetten, worden eventuele berichten geblokkeerd, maar daarvoor moeten jouw contacten dus actie ondernemen.

Succes,
Jantrao

Joost, 13-10-2015
Wij kregen de melding dat iemand vanuit Frankrijk heeft ingelogd op de e-mail van mijn vriendin. Vanuit Azië zou er op haar facebook zijn ingelogd. Wat moeten wij doen? Reactie infoteur, 14-10-2015
Beste Joost,

Ik kan je verhaal niet volgen: eerst heb je het over een inlog op e-mail vanuit Frankrijk, dan ineens een inlog vanuit Azië op Facebook. Wat is er nou precies aan de hand?

Dit artikel gaat alleen over illegale inlogs op een e-mailaccount. Als dat je probleem is, begrijp ik eigenlijk niet waarom je je vraag stelt: het antwoord dat je zoekt, heb je al gevonden, namelijk het artikel. Heb je überhaupt het artikel eerst gelezen voordat je je vraag stelde? Een duidelijker stappenplan dan in het artikel staat beschreven, kan ik er niet van maken.

Jantrao

Vincenso, 01-10-2015
Mijn email account is gehackt, telkens als ik een nieuwe wachtwoord heb aangemaakt wordt mijn wachtwoord steeds veranderd. Dit is nu zo vaak gebeurd dat ik geen andere wachtwoord meer aan kan maken. Nu wordt er dus via accounts van webwinkels spullen besteld op mijn naam, mail en wachtwoord. Ik wil mijn email laten blokkeren. Wat kan ik hier aan doen, help me aub. Want ik kom in duizenden euro's schulden, iets waar ik echt geen zin in heb.

Alvast vriendelijk dank.
Vincenso. Reactie infoteur, 03-10-2015
Beste Vincenso,

De stappen die je moet nemen, staan in het artikel beschreven. Als je het wachtwoord niet kan wijzigen, ga dan naar je provider en kijk wat zij voor je kunnen. Overweeg ook aangifte doen bij de politie, want de hacker heeft jouw identiteit gestolen.

Succes,
Jantrao

Jan van Klooster, 07-09-2015
Hallo,

Al enige dagen wordt er op mijn account smerige berichten geplaatst door ene zato. Het lijkt net of ik deze heb verzonden. wat kan ik hier aan doen/
vind dit heel vervelend.

Groet,

Jan Reactie infoteur, 08-09-2015
Jan,

Volg de stappen die in het artikel staan.

Succes,
Jantrao

Sabina, 06-06-2015
Hallo,

mijn yahoo is gehackt. Ik heb mijn wachtwoord gewijzigd, etc etc Mijn contacten kon ik weer terughalen gelukkig. Het enige en erg belangrijke probleem wat nu over is gebleven: ik ontvang geen mail meer! Er zal wel ergens iets staan dat dit veroorzaakt, maar waar en hoe kan ik dit weer veranderen?

Alvast bedankt!
Sabina Reactie infoteur, 06-06-2015
Beste Sabine,

De hacker heeft waarschijnlijk een forward ingesteld die tegelijkertijd de mail verwijderd uit de mailbox waar deze naartoe was gezonden. Dit zou verklaren waarom jij geen mails meer ziet binnenkomen. Zie stap 3 onder "wat moet ik doen?" Zoek in de Yahoo helpfunctie waar de instelling zit voor automatisch doorsturen, het is bij elke provider weer anders. Bewaar het emailadres dat als forward staat ingesteld, want dit kan Yahoo helpen de hacker te achterhalen.

Mocht dit het niet zijn, kijk dan of er een filter is ingesteld waardoor mails direct verwijderd worden, zie stap 7 onder "wat moet ik doen?"

Succes,
Jantrao

Johan, 28-05-2015
Hallo
Mijn vrouw kreeg telefoon, met de vraag of zij de vrouw was van man met mijn email adres? Toen ze ja antwoorde, vroeg hij haar e-mail adres, hij ging haar iets laten zien. Toen ze haar pc openende, liet hij mails zien van mij, die na een tijdje weer verdwenen. Kan dat? En wat moet ik doen om dit te vermijden? Reactie infoteur, 29-05-2015
Beste Johan,

De beste manier is om niet zomaar aan wie dan ook via de telefoon informatie te delen. Als de hacker je wachtwoord weet, kan hij inloggen en je inbox verstoren. Volg de stappen in het artikel!

Jantrao

Ben, 20-01-2015
Hallo,
Toen ik mijn mail opende kreeg ik een fractie van een seconde een mail te zien van ene Richard B. Voordat er ik op kon klikken om hem eventueel te deleten, verdween hij weer.
Wat kan het geweest zijn spam? Reactie infoteur, 22-01-2015
Waarschijnlijk inderdaad spam die toch door de filter werd tegengehouden.

Jantrao

Ellie, 09-01-2015
Beste,

ik ben ontslagen omdat ik zogezegd vertrouwelijke info heb doorgestuurd van mijn werkmail naar mijn persoonlijke mail(hotmail)
Maar ik heb niets verstuurd noch ontvangen. Hoe kan ik dit nagaan of ik iets ontvangen heb en hoe kan ik bewijzen dat ik dit niet heb gedaan want hij heeft wel de bewijzen dat ik die info heb doorgemaild en kan ik mijn verwijderde mails terug naar boven halen ik heb dit geprobeerd met verwijderde mails herstellen maar ik vind niets terug?kunnen jullie aub helpen want ik ben echt einde raad
Alvast bedankt
Mvg Reactie infoteur, 11-01-2015
Beste Ellie,

Als hackers je e-mailbox hebben gehackt en deze e-mails hebben verstuurd, zullen ze ook slim genoeg zijn geweest om de sporen van hun daden te wissen. Daar helpt verwijderde e-mails herstellen waarschijnlijk niet bij. Overigens is bewijzen dat je iets NIET gedaan hebt in principe onmogelijk, want dan is als je iets niet gedaan hebt, heb je daar juist geen registratie van. Je kunt alleen bewijzen dat je op het bewuste moment iets anders hebt gedaan, bijvoorbeeld door aan te tonen dat je op het tijdstip van versturen in een vergadering was of zo.

Succes,
Jantrao

Andre, 20-08-2014
Mijn mail is vannacht gehackt. Alles kwijt, inclusief alle mail en contacten. Vet balen. Weet iemand hoe ik de contacten en de oude mail weer terug kan vinden? De rest heb ik, na een paar uur knokken, weer terug. Reactie infoteur, 21-08-2014
Hallo Andre,

Als de hacker je mail en contacten heeft gewist en je had geen backup, dan is het verloren. Kijk ook in andere mappen als verzonden berichten, waar misschien nog wel wat staat.

Jantrao

Saskia Sterkman, 28-05-2014
Vanochtend ontving ik een e-mail van een bekende. Daarin geen tekst, alleen een link. Na aanklikken link spijt: het betrof SPAM (reclame voor iets, weet niet meer wat). Gauw gesloten en weggegooid. Bekende gemaild, zij wist van niets. Door wat ik hier lees denk ik dat haar live-account gehackt is en ik heb haar gewaarschuwd. Maar… wat betekent dit nu voor mij? Moet ik al mijn wachtwoorden gaan wijzigen en hoe groot is de kans dat ik dan nog met een wachtwoord-vindend-virus op mijn computer (een Apple) zit? Ik heb overigens niet de indruk dat er sprake is van traagheid of vreemde gedragingen bij mij computer.
Alvast bedankt voor jullie reactie. Reactie infoteur, 29-05-2014
Beste Saskia,

Controleer je computer op virussen, keyloggers, etc. Door op de link te klikken kan er al een programmaatje op je computer gezet zijn. Als alles goed is, direct alle wachtwoorden wijzigen, voor de zekerheid. Zorg er ook voor dat je niet hetzelfde wachtwoord gebruikt voor e-mail als voor andere sites.

Jantrao

Jacques, 28-01-2014
Eergisteren kreeg ik op mijn vaste pc melding van iemand dat ik per mail niet meer bereikbaar was… Gmail heeft me een nieuw paswoord laten maken, doch het kwaad is geschied, gisterennacht hebben al mijn accounts een Duitse mail gekregen met een "googledocs" die ze moesten openen. Gelukkig zijn er vele niet op ingegaan. op de pc zijn er nooit kredietkaart of bankkaartnummers met codes ingegeven.
MAAAAAR op de ipad zit sedert eergisteren ook de visakaartnr én code omdat apple dat zo wenst als je een itune (in mijn geval een rekenblad van 2,-€…) wenst te kopen.
LOOP IK GEVAAR?
thx voor jullie snelle reacties Reactie infoteur, 28-01-2014
Jacques,

Een inbraak in je email betekent niet automatisch dat ze ook toegang hebben tot de pc of iPad zelf. Ik kan niet goed opmaken of de gegevens die je noemt opgeslagen staan in je email of op de iPad. Als het in je email is, dan lijkt het me verstandiger de kaart te blokkeren. Als ze op de iPad staan, hoeft dat verder niets te betekenen, maar misschien kun je deze het beste even laten doorlichten en goed op virussen scannen.

Succes,
Jantrao

Wim, 28-11-2013
Hoi,

Daarstraks was in online in m'n Gmail-account, en plots zag ik dat er sessies actief konden zijn die niet afgemeld zijn. Ik heb echter met niets anders ingelogd op Google, ook niet via m'n telefoon. Wat ik ook zag, was dat de browser niet meer Chrome was, maar gewoon "Browser" in plaats van "Browser (Chrome). Wat ik niet zag, was een ander IP-adres. Hoe kan dit dan?

Gr,
Wim Reactie infoteur, 30-11-2013
Beste Wim,

Waarschijnlijk heb je niet uitgelogd tijdens een vorige sessie waardoor die nog open staat. Als deze van hetzelfde IP adres is, hoef je je daar niet druk om te maken, want dan ben je het zelf geweest.

Jantrao

Aafke de Vos, 14-06-2013
Ik kan vanaf afgelopen dinsdag niet meer over m'n mail beschikken en ik weet niet wat ik moet doen… Reactie infoteur, 16-06-2013
Aafke,

Volg de stappen in het artikel en neem contact op met je mailprovider.

Jantrao

Cristina, 29-05-2013
Mijn Yahoo emailadres is eveneens gehackt, in de maand april 2013. Hoe contacteer je in godsnaam de Yahoo provider. Nergens op internet terug te vinden! Wie helpt mij verder? Reactie infoteur, 29-05-2013
Cristina,

Nergens terug te vinden? Ik google even op "yahoo helpdesk nederland" en vind verschillende resultaten, waaronder deze http://klantenservice.pro/brands/yahoo. Zo moeilijk was dat niet…

Jantrao

Christine van Leuven, 22-05-2013
Ik heb een yahoo emailadres en ben gehackt. Ik kan niet meer in mijn mail en ben ook het antwoord op de geheime vragen vergeten om er terug in te kunnen. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 24-05-2013
Christine,

Neem contact op met Yahoo, dat is het enige wat je nu nog kan doen.

Jantrao

Dit, 23-04-2013
Ik kreeg een mail van Google dat iemand probeerde mijn gmail in te dringen verkeerd ip adres. Nu heb ik mijn wachtwoord gewijzigd en een sms dienst eraan gekoppeld. Nu kreeg ik een telefoonnummer binnen via mijn sms die uit Engeland komt. Hoe kan ik dit goed uitspelen? Reactie infoteur, 23-04-2013
Hallo,

Ik begrijp het geval niet helemaal. Als je inloggen met sms aanzet, krijg je een code toegestuurd. Ik snap niet waarom je een telefoonnummer toegestuurd hebt gekregen. Ik kan je zo met de informatie die ik nu heb niet verder helpen.

Succes,
Jantrao

Rita, 14-01-2013
Ook mijn email is gehackt en heb al meerdere malen geprobeerd dit te herstellen maar helaas geen reactie! Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 15-01-2013
Hallo Rita,

Volg de stappen die hier beschreven staan. Als je hulp hebt nodig van de provider, zul je toch moeten wachten totdat zij reageren.

Succes,
Jantrao

Patrick Mulder, 31-12-2012
Hallo,

mijn email is sinds 1, 5 week gehackt. Ik heb al meerdere malen geprobeerd om mijn wachtwoord opnieuw aan te vragen, maar ik heb al meerdere malen terug gekregen dat dit verzoek niet ingewilligd kan worden.
Kan er niet op een andere manier gekeken worden in de email om te zien of het wel diegene zijn email is.
Ik stuur namelijk niet veel emails via hotmail, maar krijg wel al mijn email verkeer binnen via hotmail.

mvg Patrick Reactie infoteur, 02-01-2013
Hallo Patrick,

Heel vervelend dat je account gehackt is. Helaas kun je het echt alleen met Hotmail regelen.

Succes,
Jantrao

H. Plantinga, 11-06-2012
Ik wil mijn e-mail een ietsje bekorten, Wel bij provider gmail blijven.
Hoe doe ik dat. Kunt U mij dat in stappen toezenden? Reactie infoteur, 11-06-2012
Ik begrijp de vraag niet, sorry.

Jantrao

Cardon J., 17-01-2012
Mijn email werd in.dec2011 gehackt. Dankzij een welwillige griffier (die nog bij mijnn hartsvriendin in het krijt stond) zijn we op de korste keer te weten gekomen wie de hacker is. Maar het lijkt moeilijk hier iets aan te doen, aangezien de hacker bij de federale politie behoort, en hij uit jaloezie mij volledig wil laten uitpluizen
Ik ben echt ten einde raad. Vandaag met een klein hartje toch de stap gezet naar het politiekantoor. Oja, ik zou dus mijn pc moeten afgeven en dat zou weken duren dat ik zonder zit. Ik probeerde systeemherstel maar dat lukte niet zo goed
Weten jullie een manier? Ik heb die email al 15 jaar, staan heel belangrijke gegevens op. Ik wil die email terug winnen: gehackte email is : native_tongue71@hotmail.com
Heb de moed al opgegeven, maar please zijn er mogelijkhgeden? Reactie infoteur, 17-01-2012
Hallo,

De stappen voor herstel staan in het artikel beschreven. Als dat niet lukt en ook iemand met verstand van computer lukt het niet, dan zal het helaas voorbij zijn.

Succes,
Jantrao

David, 13-01-2012
Ik kwam er deze week achter dat mijn email gehacked was. Vanaf mijn account was er een verontrustende mail verstuurd dat ik in de problemen zat. Maar wat blijkt, al mijn contactgegevens zijn gewijzigd. Alle emailadressen hebben de letters 'ea' toegevoegd gekregen. Ik kan daardoor niet direct iedereen een mailtje sturen met de melding dat mijn account gehackt is. Heeft iemand dit ook meegemaakt? En wat kan ik het beste doen. Het zo'n 600 contacten en per contact wijzigen kost enorm veel tijd, zo'n minuut per contact… Ik hoop dat iemand een snelle oplossing voor mijn probleem heeft! Reactie infoteur, 14-01-2012
Beste David,

Er is waarschijnlijk wel een snelle manier om dit te doen, maar daar zou je een programmaatje voor moeten schrijven. Ik kan dat niet, maar misschien ken je iemand in je omgeving met meer IT kennis. Ik ben bang dat een voor een wijzigen anders de enige oplossing is. Misschien is dit een goed moment om te kijken of al die 600 contacten nog wel nodig zijn, want verwijderen zal waarschijnlijk sneller gaan.

Succes,
Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.