Chatroulette: De eerste seconde telt!

Chatroulette: De eerste seconde telt! Op Chatroulette kun je alles verwachten. Het nieuwste chatten stelt je in de gelegenheid een volslagen vreemde in de ogen te kijken. Dan volgt de beslissende seconde. Nexten of blijven. Als je blijft kun je een leuke babbel maken, als je 'next' draait de chatroulette de volgende persoon op je bord. Chatroulette is uitgevonden door een Russische schooljongen die met zijn website miljoenen mensen trekt. Door de minimalistische opzet bracht hij internet terug naar zijn puurste vorm. Minder is meer!

Wat is Chatroulette?

Chatroulette is uitgevonden in Moskou, door de slechts 17 jarige Russische student Andrey Ternovskiy die nu niet bepaald een echte schoolganger is. Hij gaat er zelfs zelden heen omdat hij het maar tijdverspilling vindt. Hij studeert liefst op zijn eigen manier, door het lezen van Wikipedia. Aanvankelijk chatte hij met zijn vrienden op Skype, maar hij vond dat al gauw saai, waarna hij op internet ging speuren naar iets dat meer 'random' was. Omdat hij het niet vond, besloot de nerd - zoals hij zichzelf noemt - zelf aan de slag te gaan. Met coderen was hij vanaf zijn elfde al vertrouwd. Na twee dagen en nachten programmeren had hij in november 2009 Chatroulette in handen. Een potente combinatie van programma's waar iedereen al vertrouwd mee was, maar dan in een geheel nieuwe jas. Zakelijke bedoelingen had Andrey niet, maar de interesse in Chatroulette steeg direct. Van enkele honderden bezoekers na de introductie ging het in december al naar vijftigduizend mensen per dag.

Een envelop in een restaurant

Op elk willekeurig moment zijn er nu meer dan 35.000 bezoekers online. Per dag ontvangt Chatroulette anderhalf miljoen mensen, een derde deel uit Amerika, zo'n vijf procent uit Duitsland en nog eens vijf procent uit Nederland. Maar elk land op de aardbol is inmiddels op Chatroulette vertegenwoordigd. Andrey heeft steeds meer servers nodig om het programma draaiend te houden; deze huurt hij online en staan in Duitsland, hoewel hij nooit had gedacht dat het grootste deel van zijn project het beheren en beheersen van zijn hard- en software zou zijn. Hoe meer gebruikers, hoe meer bandbreedte er nodig is, en hoe hoger de rekeningen van de hosts. Het managen van de site doet hij door middel van Google Analytics. Vier programmeurs heeft hij ingehuurd om hem te helpen de site te onderhouden. Deze kent hij niet persoonlijk, maar vond hij op het web. Eentje woont in Virginia, een ander in Belarus. Zijn ouders investeerden tienduizend dollar in de site, en door een ad naar een online datingsite heeft hij dit terugbetaald. Regelmatig ontvangt hij zijn inkomsten in een envelop die hem in een Moskous restaurant wordt overhandigd.

Wereldwijde belangstelling

Het Amerikaanse CNN, Good Morning America en The Daily Show hebben items over Chatroulette gebracht. Ook de NY Times en NY Magazine hebben over de nieuwste hype geschreven. Door alle belangstelling heeft Andrey honderden mails ontvangen van bedrijven die in Chatroulette willen investeren. Skype heeft hem uitgenodigd naar de VS te komen, en ook Google heeft contact opgenomen met de fortuinlijke jongen. Omdat de site inmiddels op tientallen miljoenen dollars wordt geschat zou je zeggen dat een verkoop nabij is, maar Andrey peinst er niet over. 'Chatroulette zal altijd van mij blijven,' zegt hij. Hij wil de site zelf blijven ontwikkelen, maar kan zich wel wat voorstellen bij aandelen in het bedrijf. Behalve het buitenland is ook Rusland zelf geïnteresseerd. De web-tsaar Yuri Milner heeft zich gemeld, een man die achter maar liefst 70% van al het Russische internetverkeer zit. Ook president Dmitry Medvedev, die modernisatie van Rusland beoogt, had een privé ontmoeting met de jongen. Andrey Ternovskiy wil uitbreiden. Hij wil zijn eigen bedrijf, kantoor en werknemers. Omdat Amerika het centrum is van de IT cultuur, wil hij het daar.

Hoe Chatroulette werkt

Voor Chatroulette zijn geen downloads, registraties of inlogcodes nodig. Vanaf de website gaat 'enteren' direct, je geeft toestemming je webcam te gebruiken en je valt onmiddellijk bij iemand binnen. Wat er dan gebeurt is een kwestie van seconden. Bevalt de ander je dan kun je een gesprek beginnen, zowel met de mic of gewoon via typen. Vind je de ander op het oog niks, dan klik je op 'NEXT' en de volgende persoon verschijnt in beeld. In de tussentijd is het mogelijk dat de ander jou 'next'. Plots ben je disconnected en het systeem zoekt automatisch een nieuwe kandidaat. Stuit je op pornografische beelden dan kun je in plaats van 'next' de 'report' button gebruiken. Als drie personen de betreffende cam reporten dan wordt de gebruiker geblokkeerd. Zelf ga je als je de reportknop hebt gebruikt direct naar de volgende persoon. Soms tref je enkel een zwart scherm en is de cam van de ander muted of disabled, soms onvindbaar. Dit geldt ook voor geluid: Wil je niet dat de onbekende andere persoon direct je huiskamergeluiden te horen krijgt, dan kun je de mic tijdelijk uitzetten.

Nexten

Als iemand jouw cam 'next' wil het niet automatisch zeggen dat je beeltenis niet bevalt, vaker komt het voor dat nieuwsgierigheid naar de volgende cam het gewoonweg wint. Daar komt bij dat je binnen een fractie van een seconde een bepaalde indruk maakt die goed of slecht kan zijn. Als je net zit te gapen, te kuchen of de andere kant opkijkt, dan is de nexter aan de andere kant van de lijn onverbiddelijk. De prullenbak in, hup, volgende. Het nexten is inmiddels tot werkwoord verheven, en dat is niet voor niets. Gebruikers melden dat het voelt alsof je 's avonds langs een gebouw loopt waarvan elk raam verlicht is. Je gluurt naar binnen. Wie zit er, wat doet hij? Who's next? Dat is Chatroulette.

Ongeveer zeventig procent van de bezoekers op Chatroulette is man. Dat betekent helaas niet dat de rest automatisch vrouw is. Vijftien procent is vrouw en de overige vijftien procent zijn geen mannen of vrouwen maar helaas enkel geslachtsdelen. Onderzocht is dat de kans dat je als man wordt weggeklikt vrij groot is, daar dit kan oplopen tot 95% of zelfs meer, terwijl vrouwen vaker in de race blijven en slechts vijf procent direct wordt genext. Qua leeftijden is op dit moment tachtig procent jong en de rest ouder, maar dat is bij de meeste chatsites het geval. Eerst ontdekken jonge mensen de nieuwste internet-hypes. Pas later slaat het over naar de oudere garde.

Wat tref je aan op Chatroulette?

Verwacht alles. Je gaat van verveelde Noorse schoolmeisjes naar een Fransman die geen Engels spreekt. Van een duister type die jou afwachtend opneemt, naar een enthousiaste lachebek die onophoudelijk naar je zwaait. Je 'next' van een rommelig bed met een slaapkop erin naar een miserabele perverseling die naar zijn kruis grijpt. Tref je het slecht dan praat je met een skelet, of sta je oog in oog met een griezel die een bierfles in zijn kont perst. Alle nationaliteiten komen voorbij, alle beroepen, alle studies. Als je tenminste tot een gesprek komt. Mensen chatten vanaf hun werk, vanuit hun huiskamer, slaapkamer, eetkamer, vrachtwagen, tuin of wc. Ze dragen merkwaardige maskers, showen spandoeken met teksten -show me your boobs babe-, wijzen naar hun hoofd of hebben dubieuze seks waar jij bij zit. Ze draaien grappige filmpjes, laten zelfs jouw 'face' al of niet gespiegeld zien, of tonen spierballen en borsthaar. Ze lachen je vierkant uit, schrikken zich lam (of doen alsof), draaien snoeiharde muziek of zetten wasknijpers in hun tepels. Ze doen een poging te praten, of jij doet een poging. Ze klikken je weg, of jij klikt hen weg.

Verschil met andere chatsites

Chatroulette zit in de categorie 'stranger chat', wat betekent dat je -random- 1 op 1 wordt verbonden met iemand wiens identiteit je niet kent. Het is feitelijk de opvolger van Omegle, opgericht door Leif K-Brooks. Deze werkt hetzelfde maar is enkel textchat. Chatroulette verschilt heel erg met andere videochatrooms. Zo is de site veel eenvoudiger en sneller. Op Chatroulette is geen gemeenschappelijke chatroom waar iedereen je tegelijkertijd kan zien of storen. Je kunt niet met meerdere mensen tegelijk praten en je kunt ook niemand in een vriendenlijst opnemen omdat zo'n lijst niet bestaat. Nicknames zijn er niet, iedereen heet 'stranger'. Filteren is niet mogelijk, en chats kun je ook niet teruglezen. Is je chat afgebroken dan zou je technisch gezien de persoon nooit meer te zien en te spreken krijgen, ware het niet dat ook daar een oplossing voor is bedacht, de zgn. Chatroulette Missed Connections site waar je je 'disconnected partner' kunt proberen terug te vinden. Het grote succes van Chatroulette werd natuurlijk al gauw nagedaan, zodoende zijn er ondertussen al vele klonen online.

Chaos versus controle

Internet beweegt zich steeds op de grens tussen controle en chaos. Vooral in de laatste jaren is geprobeerd het internet te temmen door bijvoorbeeld Google, Facebook, Twitter en Digg. Controle van gegevens werd de internationale opdracht. Het 'door de bomen het bos niet meer zien' principe van internet blijft wringen, en voortdurend worden er pogingen gedaan om zaken te rangschikken, te modelleren en beheersbaar te houden. Chatroulette lijkt in die zin een stap terug in de tijd. Het geeft de indruk om chaos te gaan. De site lijkt voor critici een wildernis van verbazing, walging, oppervlakkigheid, verveling, losbandigheid en het verliezen van 'het moment'. Alsof niets in het leven er nog toe doet. Wie naar Chatroulette gaat is echt de weg kwijt... Echter niets is minder waar. Waar andere chatsites de fout maken veel te veel features in te bouwen, blijft Chatroulette de eenvoud zelf. En is door de suggestie niets in de hand te hebben juist het schoolvoorbeeld van anti-chaos. En dat opent op geheel futuristische wijze de weg naar nieuwe ontdekkingen.

Chatroulette is controversieel

Chatroulette is voor van alles en nog wat uitgemaakt. Het zou het wilde westen van het internet zijn, een vervanging voor speed-dating, een avontuurlijk spelletje, een eldorado voor pornofreaks, een voyeuristische opvolger van Hitchcock's 'Rear window', een nachtmerrie voor verlegen mensen, een onbekende wereld, een goedkoop experiment of een verschrikkelijke verslaving die je kostbare tijd opslokt. In tegenstelling tot georganiseerde chatsites waar gelijkgestemden elkaar vinden word je er op Chatroulette aan herinnerd dat niet iedereen is zoals jij. Sam Anderson van de NY Times schreef: "Ze verschenen een voor een in een box bovenaan mijn scherm, een jonge Aziaat, een high-school meisje, een vent die op zijn zij op bed lag... en iedere keer voelde ik een sprankje opwinding." Sommigen zeggen dat Chatroulette het beste is wat internet ooit heeft voortgebracht, een surrealistische ervaring. Een revolutie. Maar iedereen is het erover eens dat er een zekere intrige aan de site verbonden is, of dat nu komt door de snelheid waarmee je een nieuwe persoon op je schoot krijgt, of de angst een persoon te zien die je zo wilt doorspoelen. Telkens in de wetenschap dat ze jou onbelemmerd in de ogen kijken.

Van computernerd tot multimiljonair

Andrey Ternovskiy: "Hoewel ik niet zo blij ben met de 'niet zulke leuke' dingen die mensen op Chatroulette doen, doen anderen juist ongelooflijke dingen die ik nooit had kunnen dromen. Ze maken liedjes over vreemdelingen en zingen, ze sneltekenen de andere persoon, luisteren naar muziek en zenden hun eigen muziek uit. Groepen tieners kunnen samen feesten. In mijn opinie is dat gewoon fantastisch. Ik ben blij dat ik dit project heb gemaakt en het is een genoegen om er aan te blijven werken. Het is als een straat in een grote stad, waar je allerlei onbekende gezichten ziet. Sommige trekken je aan, van sommige walg je. Chatroulette is wandelen in zo'n straat en praten met wie je maar wilt."
Aldus de wonderbaarlijke Russische schooljongen die in twee dagen computeren een minimalistische internet-hit in elkaar draaide die wereldwijd insloeg als een bom.

"Happiness is staying up all night chatting to your soulmate."

Lees verder

© 2010 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van het chattenDe geschiedenis van het chatten gaat ver terug. In 1988 werd namelijk de eerste chatserver ontwikkeld. Tegenwoordig is c…
Gratis software voor je Mac; Top 5 beste gratis chat clientsGratis software voor je Mac; Top 5 beste gratis chat clientsEen chat client is een programma om mee in te kunnen loggen op je chat-adres, bijvoorbeeld je MSN of je AOL. Vervolgens…
Bescherm je kinderen op internetWeet je niet wat je kinderen doen op het internet? Vele ouders willen weten wat hun kinderen doen op het internet. Ze we…

Wat is LinkedIn en waar kun je het voor gebruiken?Wereldwijd gebruiken 34 miljoen het professionele virtuele netwerk LinkedIn. Hoe werkt het en wat heb je er aan?
Van klantenservice tot virtueel callcenterVan klantenservice tot virtueel callcenterTwee callcenters gaan een volledig via internet lopende klantenservice aanbieden, een op tekst en spraak gebaseerd multi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.chatroulette.com
  • CNN
Reactie

Colinda, 15-03-2010
Het vervelende is dat als je weg gaat je de mensen die je hebt leren kennen niet meer kunt contacteren :P zo heb ik een leuk gesprek gehad met een gymleraar, maar als dan je verbinding wegvalt, valt je stranger weg ;) Reactie infoteur, 16-03-2010
Hi Colinda, zoals in het stuk staat kun je je chatpartner proberen terug te vinden via Chatroulette Missed Connections. De ander moet dan inderdaad wel weet hebben van die site. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om op tijd mailadressen uit te wisselen. Groetjes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.