Veilig chatten in chatrooms

Veilig chatten in chatrooms In chatrooms bestaat geen zekerheid. De chatwereld is een schijnwerkelijkheid waar anonimiteit minder goed bedoelende types de mogelijkheid biedt om aan te pappen met vrouwen of jongeren, om er uiteindelijk virtuele of echte seksuele avonturen mee te kunnen beleven. Doorgewinterde chatters kennen de risico's, maar beginnelingen en kinderen zijn een gemakkelijke prooi. Zolang men echter de voorzorgsmaatregelen in acht neemt, kan chatten juist een verrijking zijn.

Geen persoonlijke gegevens in chatrooms

Bij het chatten is het van essentieel belang dat je nooit persoonlijke gegevens zoals volledige naam, adres, school of werkgever, en je telefoonnummer openbaart om eventuele latere bedreigingen en stalking te voorkomen. Wees terughoudend met het doorgeven van je e-mailadres en gebruik nooit een e-mail adres waar je echte naam uit af te leiden is. Pas op voor de zogenaamde 'chatvissers', die erop uit zijn om meestal vrouwen uit chatrooms te plukken en in een messenger systeem zoals MSN, ICQ, AOL of Yahoo 'verder' te gaan in zowel letterlijke als figuurlijke zin. Kijk ook uit voor het plaatsen van foto's. Houd er rekening mee dat in chatprofielen je foto door iedereen bekeken kan worden, gekopieerd kan worden en jaren later nog kan opduiken op de vreemdste sites, ook al heb je hem zelf allang weggehaald. Beter is om foto's waar je zelf op te zien bent, niet te plaatsen.

Voorzichtig met de cam!

Het is soms mogelijk dat de persoon met wie je camt, je beelden opslaat en bewaart om wat voor reden dan ook. Cam dus liefst alleen met mensen die je kent of in de loop der tijd goed hebt leren kennen. Waak voor mensen die tot elke prijs gaan om je op cam te zien of erop aandringen dat je je cam aanzet. Vermijd tevens personen die hun cam in openbare chatrooms geblokkeerd houden voor anderen, maar open voor jou. Chat liefst niet met mensen die zichzelf, zonder jouw aandringen, nooit op cam vertonen terwijl jij je cam wel aan hebt. Vanzelfsprekend vermijd je chatrooms en cams waar expliciete beelden op cam de gewoonste zaak van de wereld zijn en een zinnige chat niet in de lijn der verwachtingen ligt.

Wachtwoord kiezen

Behalve je pseudoniem (nicknaam) dat liefst niets verraadt, niet uit allemaal hoofdletters bestaat en natuurlijk niet aanstootgevend is kies je een wachtwoord dat ingewikkeld in elkaar zit. Neem dus nooit een (bij)naam, een clubnaam of naam van huisdier dat te makkelijk te raden is. Verstandig is een wachtwoord te kiezen met cijfers of andere leestekens ertussen. Voer nooit discussies met anderen over je wachtwoord.

Hoe meer leiding in chatrooms hoe beter

Hoe meer actieve moderators een chatroom kent, hoe beter de site is. Vermijd chatsites waar geen enkele moderating is en iedereen vrijuit kan blaten en showen wat hij wil. Een goed gemodereerde chatroom is een plaats waar ongerechtigheden direct worden aangepakt en ongepaste zaken niet of nauwelijks voorkomen. Kortom, een plek waar de moderators, meestal vrijwillige controleurs, een goed gevoel hebben voor de juiste censuur en herrieschoppers kunnen verwijderen. De moderators doen dan eigenlijk al het 'voorwerk' voor jou, en je hebt de zekerheid dat je ergens terecht kunt als je lastig wordt gevallen op welke manier dan ook. Meldt eventuele klachten altijd aan de beheerders van de chatroom, soms is er een speciale abuse-afdeling waar je terecht kunt. Wat je in dat geval doorgeeft is: Nickname en evt. e-mailadres van de persoon die je lastigvalt, datum en tijd van het voorval of de voorvallen, naam en webadres van de chatroom en evt. een screenshot van de chatsessie als bewijs. Een chatsite waar geen enkel contact mogelijk is met moderators en er ook geen knop is om contact te leggen met de beheerder, is geen geschikte plek.

Bescherm je computer

Wees zeer terughoudend met het openen van bestanden die anderen je sturen via messenger systemen zoals MSN wegens de mogelijkheid van virussen en wormen. Pas op voor figuren die hun cam niet willen openen, maar wel een foto van zichzelf willen laten zien die ze jou wel even zullen 'doorsturen'. Sluit de chat onmiddellijk als je dit overkomt, alleen al om het feit dat de kans dat de ander daadwerkelijk de persoon van de foto is, vrijwel nihil is. Open liefst helemaal nooit een bestand, tenzij je de persoon goed kent. Zorg dat je virusscanner up-to-date is.

Chat-etiquette

Geen caps

Teksten in hoofdletters worden in chat gezien als 'schreeuwen' of agressiviteit en zijn dus altijd ongepast.

Geen overvloed

'No flooding' betekent eigenlijk dat de chatroom niet mag worden overspoeld met herhaaldelijk dezelfde teksten of emoticons, extreem lange teksten, een herhaling van bepaalde geluiden, of bijv. keiharde muziek. Een voorbij rollend screen van regenboogkleuren, gekunstelde tekeningen en luide jingles mag dan wel een party-sfeer geven op chat, in de meeste gevallen wordt de boosdoener verwijderd om het wegjagen van anderen te voorkomen. Met tekstflood wordt ook bedoeld dat bepaalde letters onnodig worden herhaald, bijv. hallooooooooooo. Lege berichten zijn eveneens ongewenst.

Welke taal?

Let op de taal die in de chatroom wordt gesproken. Ga niet in buitenlandse talen aan de gang tenzij dit is toegestaan. Meestal worden vreemde talen niet gewaardeerd omdat door de moderators niet is te beoordelen of er sprake is van ongeoorloofd taalgebruik zoals agressieve teksten. Kom je een Engelstalige chatroom binnen, spreek dan in eerste instantie zelf ook Engels.

Geen a/s/l

Een onbehoorlijke binnenkomer is de age/sex/location, ofwel de A/S/L vraag, hoewel in sommige chatrooms een algemeen geaccepteerd verschijnsel. Zeker als de zin enkel luidt: a/s/l zonder enige 'hallo' dan is het op het onderdanige af om daar op te reageren. Gebruik de afkorting liever niet maar vraag in een normale zin uit welk land iemand komt, nog beter is om jezelf eerst voor te stellen en daarna te vragen waar de ander vandaan komt. Leeftijdsvragen worden meestal in eerste instantie oneerlijk beantwoord, dus zijn die zinloos om te stellen. Ook met het geslacht moet je uitkijken, maar al te vaak wordt daar ook over gelogen. Kortom, de a/s/l vraag wordt 9 van de 10 keer met leugens beantwoord en is dus tamelijk zinloos.

Fatsoen in chatrooms

Chat is in die zin net als in real life. Discriminerende, aanstootgevende en gewelddadige taal is niet geoorloofd en zeker op chat komen zaken nog veel harder aan. Laat schelden en schuttingtaal achterwege. Onverlaten komen juist naar chatrooms om onrust te zaaien en hun frustraties te botvieren. Het beste is om consequent niet te reageren op uitdagingen, de persoon te negeren en bij persoonlijk lastigvallen dit te melden aan de chatsite beheerders. Laat de chatroom nooit je uitlaatklep zijn als compensatie voor alles dat misgaat in real life, omdat het de chats kleurt en de drempel naar onbeschoft gedrag lager wordt.

Geen massa-oproepen

In sommige chatrooms plaatsen mensen massale oproepen, bijv. 'Are you a girl? Type 1234'. Meestal wordt dit gezien als storend en vervelend gedrag en de oogst zal schaars zijn, immers, wie zou hier nu op reageren?

Groeten in chatrooms

In grote chatrooms met honderden mensen is een begroeting niet nodig, tenzij je zelf wordt begroet. In kleine chatrooms kan het zinvol zijn maar niet als je merkt dat de room enkel bestaat uit het 'naar elkaar groeten' en verder weinig anders. Let dus op de sfeer van een room en pas je een beetje aan. Mocht de room je niet bevallen, zoek dan een andere. In sommige rooms wordt overdreven aandacht besteed aan het verschijnsel 'groeten' en als je dat niet doet, lig je eruit. Denk dus na hoeveel waarde je hier zelf aan hecht.

Kloon niet

Sommige chatters bedienen zich van meerdere nicknamen die elkaar steunen en toejuichen. Kloners zitten op hetzelfde IP adres en zijn tegelijk actief op hetzelfde kanaal. Steel nooit de nicknaam van een ander, doe je niet voor als een moderator als je dat niet bent, en neem niet een nicknaam die refereert aan een ander of voor een ander kwetsend zou kunnen zijn. Splits jezelf niet op in meerdere figuren om iemands trouw te 'testen'. Voorbeeld: Je chat met iemand en geeft je gesprekspartner een chatverzoek via een andere nicknaam om te kijken hoe hij of zij daarop reageert.

Geen reclame

Adverteren op chat wordt meestal niet toegestaan. Probeer anderen niet te overreden bepaalde websites te bezoeken en lok mensen niet naar een andere chatroom waar het gezelliger zou zijn. Plaats nergens url's naar betere chatsites. Lurkers zijn chatters die onder andere naïeve mensen opwachten om ze van alles en nog wat te beloven, tot geld verdienen aan toe. Klik nooit op aangeboden links, en omgekeerd kom je zelf ook op chat met de juiste intenties, en niet om stiekem reclame te maken voor wat dan ook.

Privé gaan

In sommige chatrooms wordt het gezien als inbreuk op privacy als er ongevraagd in IM, PM of p2p (Instant Message, Private message of Person to Person) wordt gesproken. Het zal erg van de persoon afhangen of dit op prijs wordt gesteld. Bedenk dat vrouwen zeer veel verzoeken krijgen om privé te praten, dus kijk er niet van op als je geen antwoord krijgt, of als je op dat moment wordt afgewezen. In een drukbezochte room aan een bepaalde persoon vragen of hij/zij privé wil chatten, is in de meeste gevallen compleet zinloos. Vrouwen zijn vaak al in een gesprek verwikkeld en kunnen niet alle teksten die voor hen zijn bedoeld, bijhouden.

Over ontmoeten

Ontmoet nooit iemand die je niet zo veel mogelijk grondig hebt leren kennen. Dit houdt in dat je behalve een chatcontact ook minimaal telefonisch contact moet hebben gehad en elkaar op de cam moet hebben gezien. Hoe groter de haast om jou te ontmoeten, hoe verdachter het is. Gebruik altijd je intuïtie, ontmoet elkaar in een openbare gelegenheid of een andere plaats waar veel mensen zijn. Laat altijd aan anderen weten dat je de persoon van internet gaat ontmoeten. Voor jongeren geldt dat ze beter iemand kunnen meenemen. Staat de andere persoon hier afwijzend tegenover, maak dan dat je wegkomt.

Voor ouders

Als je kind chat wil je weten waar hij of zij mee bezig is. Zorg ervoor dat het kind liefst alleen chat met bekenden en houd dat in de gaten. In MSN worden chatlogs automatisch opgeslagen zodat je deze als ouder kunt teruglezen. Als de computer van je kind uit het zicht staat, neem dan regelmatig een kijkje. Maak je kind attent op alle in dit artikel genoemde risico's in chat en zorg ervoor dat ze bij cyberpesten e.d. hulp inroepen. Sommige kinderen vinden het interessant om een lange lijst met chatvrienden te hebben en voegen jan-en-alleman toe. Leer het kind dat ze dat beter niet kunnen doen. Leer het kind ook dat het nooit in moet gaan op opdrachten, bevelen en dubieuze voorstellen, zoals het uitkleden voor de cam, en dat indien het kind dit overkomt, hij/zij onmiddellijk de chat moet afsluiten en de persoon voorgoed moet blokkeren.

De belangrijkste regel is dat in chatrooms niet alles kan worden geloofd en dat iemand zich heel anders kan voordoen dan hij is, of zelfs een totaal ander persoon kan zijn. Dit maakt ook dat het grootste voordeel van chat, de lage drempel om tot gesprekken met volslagen vreemden te komen, tevens het grootste nadeel is.

Veelgebruikte chatafkortingen

 • ty = thank you
 • yw = you're welcome
 • brb = be right back
 • lol = laughing out loud
 • rofl = rolling on floor laughing (+ mao = my ass off)
 • imho = in my humble opinion
 • cu = see you
 • btw = by the way
 • irl = in real life
 • pls = please
 • wb = welcome back
 • fyi = for your information

Smileys

 • :-) = blij
 • :-( = boos
 • :-0 = geschrokken
 • :'-( = droevig, met traan
 • ;-) = knipoog
 • :-P = tong uitsteken

"The dinosaurs died so that chatrooms may flourish." ~ Tom Robbins

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van het chattenDe geschiedenis van het chatten gaat ver terug. In 1988 werd namelijk de eerste chatserver ontwikkeld. Tegenwoordig is c…
Gratis software voor je Mac; Top 5 beste gratis chat clientsGratis software voor je Mac; Top 5 beste gratis chat clientsEen chat client is een programma om mee in te kunnen loggen op je chat-adres, bijvoorbeeld je MSN of je AOL. Vervolgens…
Bescherm je kinderen op internetWeet je niet wat je kinderen doen op het internet? Vele ouders willen weten wat hun kinderen doen op het internet. Ze we…

Hyves Games, hoe maak ik een account aan?Hyves Games, hoe maak ik een account aan?Hyves, ooit begonnen als socialmediaplatform, is nu een site waar je games kunt spelen. Hyves was als socialmediaplatfor…
MSN messenger/Windows Live: installeren en verwijderenMSN messenger/Windows Live: installeren en verwijderenMSN messenger is een online communicatieprogramma. Wanneer u dit programma gedownload en geïnstalleerd heeft kunt u cont…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.