Pro's en contra's van een Facebook-account

Pro's en contra's van een Facebook-account Facebook is ontzettend leuk om te chatten, spelletjes te spelen, vrienden toe te voegen, filmpjes te delen, gebeurtenissen te liken, enzovoort. Het is bij velen zelfs een onderdeel van het sociaal leven geworden. Toch heeft de netwerksite Facebook een aantal voordelen (pro Facebook) en nadelen (contra Facebook). Je privacy zomaar te grabbel gooien is voor sommigen een reden om geen Facebook-account aan te maken. Pro-Facebookers zijn weer van mening dat hun sociaal leven veel rijker is geworden door het aanmaken van een Facebook-account. Kinderen leer je best enkele regeltjes zodat zij op een veilige en juiste manier omgaan met dit virtueel wereldwijd sociaal medium.

Wat is Facebook?

Facebook is een sociale netwerksite, net zoals Twitter, Netlog, LinkedIn en Google+. In juni 2014 telde Facebook wereldwijd 1,32 miljard gebruikers. Daarmee is Facebook veruit het meest populaire sociale netwerk. Facebook is een online gratis netwerksite, opgericht in 2004 door Mark Zuckerberg. Na registratie kunnen de gebruikers een persoonlijk profiel aanmaken, vrienden toevoegen, chatten met vrienden, statussen plaatsen, foto's posten, video’s delen, enzovoort. Facebook wordt ook in de ondernemerswereld gebruikt. Als instant-communicatiemedium kan je ook als bedrijf nieuwigheden posten of in communicatie treden met je volgers. Facebook deed ook op 18 mei 2012 zijn intrede op de Nasdaq beurs te New York (Ticker FB). De eerste dag sloot het aandeel hoger maar beleggers hadden duidelijk meer verwacht. De handelsdag erna zakte de koers fors onder de uitgifteprijs. De dalende trend zette zich door nadat bekend werd dat het aantal gebruikers stagneerde of licht terugliep. Het heeft tot 2 augustus 2013 geduurd voor het aandeel terug op de oorspronkelijke introductiekoers van 38 dollar stond. Op 14 augustus 2015 sloot het aandeel af op 94,42 dollar.

Bron: Simon, PixabayBron: Simon, Pixabay

Voordelen of pro’s van Facebook

Contacten met vrienden en kennissen onderhouden

Met de ene kennis praat je al wat vaker dan met een andere. Een ander voorbeeld is dat je beste vriend net verhuisd is naar een ander land. In deze gevallen kan Facebook zeker en vast een oplossing zijn om contacten te onderhouden. Je kan bijvoorbeeld foto’s posten over de kinderen of over hoe jullie het stellen. Met de chatfunctie kan je zelfs gratis elke dag bijpraten. Ook kan je perfect de hobby’s van je vrienden blijven opvolgen. Het is best mogelijk dat je ontdekt dat jullie een gemeenschappelijke hobby hebben. Dit kan jullie weer beter in contact brengen.

Leer nieuwe mensen kennen via Facebook

Reageren op statusposts van vrienden brengt je automatisch in contact met andere vrienden, namelijk de vrienden van vrienden. Af en toe kan er iemand reageren op een post die achteraf een nieuwe vriend kan worden. Als gemeenschappelijke vriend van een vriend kunnen jullie elkaar ontmoeten op één of ander feestje van je vriend, en op deze manier contacten leggen. Facebook is een uitstekend medium om heel snel impressies op te doen van mensen (uiterlijk, hobby’s, bezigheden) om zo een eerste selectie te maken van potentiële nieuwe vrienden.

Weg van het isolement

Door Facebook heb je niet het gevoel dat je alleen bent op de wereld. De drempel om met iemand vriend te worden is enorm laag. Je ziet foto’s, video’s, activiteiten van andere vrienden waardoor je je in het middelpunt van het sociale leven waant. Let echter op: Facebook is een virtuele community van vrienden.

Nadelen of contra’s van een Facebook-account

Privacy is ver te zoeken

Door berichten te posten ben je heel erg sociaal met je medemens. Toch dien je er mee rekening te houden dat je post wereldwijd kan gezien worden. “Big brother” kijkt dus met je mee. Via de instellingen doe je er goed aan om in te stellen wie je post mag zien. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen een post zetten zoals “Twee weken met verlof naar Spanje! Genieten maar!”. Indien deze post gelezen kan worden door eender wie, dan is dit uiteraard ideaal voer voor inbrekers die op deze manier weten dat je niet thuis bent.

Facebook-communicatie kan alledaags worden

Facebook kan je gebruiken voor allerlei berichten. Het wordt slechts banaal wanneer je gaat posten over welke film je gaat zien, wat je deze avond gegeten hebt of je bezig bent aan het strijken. Dit kan eenmalig leuk zijn om te posten maar na een tijdje begint het echt wel te vervelen voor je Facebook-vrienden. Overdrijf dus niet in nietszeggende posts.

Echte vrienden op Facebook?
Duizend vrienden hebben op Facebook is fijn. Maar wat ben je nu met al deze vrienden? Gaan ze je helpen als je echte hulp nodig hebt? De drempel om vrienden te maken is erg laag, waardoor je een massa virtuele vrienden kan hebben, waar je eigenlijk niets aan hebt. De uitspraak “beter één echte goede vriend dan duizend Facebook vrienden” is in dit geval de waarheid.

Kinderen op Facebook: enkele tips

Kinderen komen heel vroeg in contact met Facebook in onze huidige maatschappij. De kans is groot dat één van de de schoolvriendjes van je kind al een Facebook-profiel heeft. In principe is een Facebook-account pas mogelijk vanaf de leeftijd van 13 jaar. Toch wordt er vaak een loopje mee genomen met de werkelijke leeftijd van het kind. Facebook stelt die regels in om kinderen te beschermen bij het verspreiden van foto’s, video’s en dergelijke meer. Om goed met Facebook te kunnen werken dien je de privacy-instellingen te bewerken. Vanaf 13 jaar moet een kind in principe in staat zijn om dit voor zichzelf te beheren. Enkele tips voor een goed Facebook-gebruik bij kinderen:
  • Ouders kunnen helpen om de privacy van het kind te garanderen. Zij kunnen ook uitleg geven welke informatie het kind al dan niet op Facebook zet.
  • Zeg tegen je kind dat het enkel vrienden mag toevoegen die hij of zij kent. Kijk er op toe dat je kind geen vieze of bizarre foto’s op Facebook post.
  • Klikken op reclame-advertenties doe je beter niet.
  • Belangrijk: verplicht je kind om vriend te worden met jezelf. Op deze manier heb je steeds een overzicht wat je kind allemaal post en wie zijn of haar vrienden zijn.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
7 tips voor je kind op facebook7 tips voor je kind op facebookFacebook is het meest gebruikte social media platform van de wereld. Ook steeds meer kinderen maken gebruik van Facebook…
Je Facebook account verwijderen – Tips en trucsJe Facebook account verwijderen – Tips en trucsMisschien heb je je wel eens afgevraagd waarom het zo moeilijk is om je Facebook account te verwijderen. Mensen kunnen o…
Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Sommige mensen willen er va…
De voordelen en nadelen van FacebookDe voordelen en nadelen van FacebookWie heeft er tegenwoordig niet van Facebook gehoord? Voor veel dingen heb je Facebook 'nodig' en al je vrienden vragen o…

Samsung Galaxy Fame sneller makenJe kent het vast wel: je mobiel is heel snel als je hem nog maar net hebt gekocht, maar na een tijdje wordt het toestel…
Hoe werkt Pinterest: stappenplan voor je Pinterest-accountHoe werkt Pinterest: stappenplan voor je Pinterest-accountPinterest is net zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ een sociaal netwerk waarop wereldwijd 70 miljoen leden act…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Pcmweb.nl, http://www.pcmweb.nl/opinie/de-voordelen-van-facebook.html, 18 augustus 2015
  • Nieuwsblad.be, http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130507_055, 18 augustus 2015
  • Nobullying.com, http://nobullying.com/pros-and-cons-of-facebook/, 18 augustus 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Facebook, 18 augustus 2015
  • Afbeelding bron 1: Simon, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.