Googles Street View

Momenteel rijdt er een auto door Brussel waarop een camera is gemonteerd. Bedoeling is Brussel in kaart te brengen voor Googles Street View-project.

Wat is Street View?

Dit project werd opgestart in het kader van Google Maps en Google Earth. Het maakt het mogelijk op straatniveau een kijkje te nemen op de plaats van uw voorkeur. Met Street View kan men zich langs het internet doorheen de straten van een stad te bewegen. Het is alsof je werkelijk door de straten stapt. Zo kan je dus wegen opsnorren of gebouwen zoeken zoals restaurants, hotels, museums of bioscopen. Daarop kan je dan inzoomen zodat je er een idee van krijgt hoe die eruitzien en of ze de moeite waard lonen.

De eerste Street View (27 mei 2007) behelsde een vijftal steden in de Verenigde Staten, maar sindsdien werd het project uitgebreid naar landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Frankrijk, Italië, Spanje en sinds de zomer van 2008 ook Nederland. Moeilijker bereikbare locaties of steegjes werden dan met een Google-fiets gefilmd. Eind 2008 werd Street View geïntegreerd in de routeplanner op de populaire iPods van Apple. Nu probeert men Brussel in kaart te brengen. Bedoeling is om op termijn heel België te bestrijken.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van dit systeem is dat je een vakantie- of zakentrip in detail kan voorbereiden door de locatie reeds via Street View te bezoeken zodat je niet meer op een totaal vreemde bestemming aankomt. Je hebt de locatie bij manier van spreken al ‘verkend’.

Privacy

Google heeft geen al te beste ervaringen met het opstarten van het project in de Verenigde Staten. Immers, vermits men bij het doorkruisen van de straten ook de mensen ziet die er wandelen, men bij het inzoomen op pakweg een restaurant iedereen ziet die er aanwezig is, worden die mensen overal op de wereld vertoont zonder dat ze daarvoor toestemming hebben gegeven.

Dat men echt ver gaat in het vastleggen van plaatsen en gebouwen blijkt uit de aneddote van een man die in Amerika werd opgepakt omdat hij met een Google-camera een seksclub bezocht. Schending van de privacy dus. Vandaar dat er een heleboel klachten van ongeruste burgers bij de zoekmachine binnenkwamen. In een enkel geval was men zelfs verplicht om een heel dorp te wissen omdat de inwoners zelf de straten bezaten en de straten dus privé-domein waren.

Nieuwe aanpak

Daarom besliste Google om voortaan de privacy van de mensen te beschermen door hun gezicht af te dekken. Ook de nummerplaten van voorbijrijdende auto’s worden onzichtbaar gemaakt. Hiermee hoopt het bedrijf de aanzwellende kritiek in de kiem te smoren en tegemoet te komen aan de Europese wetgeving zodat het haar project wereldwijd probleemloos verder kan ontwikkelen.
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foto verwijderen op Google Earth, Maps of Street ViewFoto verwijderen op Google Earth, Maps of Street ViewVerwijder of bewerk nu foto’s op Google Street View! Veel mensen vinden het een schending van de privacy: de foto’s die…
Afstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthAfstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthHet meten van afstanden, hoogtes en oppervlaktes kan heel handig zijn. En het kan snel en eenvoudig, je moet alleen even…
Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Google Earth kennen we inmiddels. Het is fascinerend om met deze software het gevoel te hebben dat je de hele wereld kun…
Google Sky pimpt Google Earth verder opGoogle Sky pimpt Google Earth verder opTot nu toe is de ruimtevaart vooral weggelegd voor de professionals of de echt rijken onder ons. Maar zou u in 2017 ook…

Collega, chef, vijand en concurrent bespieden je op internetCollega, chef, vijand en concurrent bespieden je op internetEven iemands naam intypen op Google, Facebook, uitslagen.nl of Wieowie. Hopelijk komen er voornamelijk positieve gegeven…
Energieverbruik van zoekmachinesEnergieverbruik van zoekmachines"Is Britney Spears nog steeds getrouwd?", én, "Hoeveel energie verbruikt deze zoekopdracht?" Bij deze 2 zoekopdrachten a…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.