Microsoft Word - Afbeeldingen en teksten invoegen

Microsoft Word - Afbeeldingen en teksten invoegen Het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma is Microsoft Word. Het typen van een tekst lukt vrijwel iedereen, maar het programma heeft veel meer opties. Van nummering van regels tot tekst kleuren en nog veel meer. Hier een overzicht van alle functies met betrekking tot het invoegen van afbeeldingen en teksten.

Afbeeldingen en teksten invoegen


Knippen/plakken/kopiëren

Eenvoudige, maar erg handige functies van word zijn het knippen, plakken en kopiëren. Omdat ze op dezelfde manier werken behandel ik ze tegelijk. Om te knippen of te kopiëren moet je eerst de tekst selecteren. Vervolgens kun je ofwel op de rechter muisknop drukken en de functie knippen of kopiëren aanklikken, ofwel de sneltoetsen gebruiken. Voor knippen gebruik je [Crtl] en [X], en voor kopiëren [Crtl] en [C]. Als je knipt verdwijnt de tekst nu. Nu kun je de tekst op een willekeurige plek in het document, een ander document of bijvoorbeeld op internet plakken. Dit doe je weer door ofwel op de rechter muisknop te klikken en vervolgens op ‘plakken’ ofwel sneltoetsen te gebruiken. Voor plakken is dit de combinatie van [Crtl] en [V].

Afbeelding invoegen

Om een afbeelding in een tekst in te voegen kun je meestal het handigst de gewone knippen en plakken functie gebruiken.
Je kunt echter ook een opgeslagen afbeelding invoegen. Hiervoor ga je naar ‘invoegen’ in de bovenste balk, vervolgens naar ‘figuur’. Daar klik je op ‘Uit bestand’ en vervolgens kun je de afbeelding die je in wilt voegen selecteren.

Strepen en pijlen tekenen

Tekstverbanden laten zich vaak het beste aangeven door middel van pijlen. Strepen kunnen prima verduidelijken wanneer een stukje afgelopen is. Om strepen en pijlen te tekenen, ga je naar de werkbalk tekenen. Deze is meestal onderin het scherm te vinden. Deze functies geven je gemakkelijk de mogelijkheid pijlen en lijnen te tekenen, door er eenvoudigweg op te klikken.
Het streepje en het pijltjeHet streepje en het pijltje
Alternatieve methoden: om een pijl te tekenen kun je ook twee keer de [-] indrukken (naast de [0] op het toetsenbord) en vervolgens de [>] (naast het [?]). Om een lijn te tekenen ga je nar een nieuwe regel en druk je minstens drie keer [-] in.

Autovormen

Microsoft Word kent ook tal van autovormen. Om deze te gebruiken druk je op ‘autovormen’ op de werkbalk voor het tekenen. Je kunt nu uit een scala van verschillende figuren kiezen. Pijlen, vierkanten, denkwolkjes, smileys, noem maar op. De figuren zijn makkelijk in het document te zetten door eerst op de afbeelding en vervolgens in het document te klikken.
Een andere manier om autovormen in te voegen, is via ‘invoegen’ op de menubalk, naar ‘figuur’. Hier klik je op ‘autovormen’, de rest gaat hetzelfde.

Achtergrond

Om de achtergrond te kleuren ga je in de menubalk naar opmaak. Hier selecteer je ‘achtergrond’. Hier kun je kiezen uit verschillende kleuren, of je drukt op ‘opvuleffecten’. Nu kun je kiezen uit vooraf ingestelde kleuren of zelf twee kleuren instellen en die in elkaar over laten lopen.

Wil je een plaatje op de achtergrond van je document hebben, voeg je eerst dit plaatje in zoals je normaal zou doen (zie: afbeeldingen invoegen). Vervolgens dubbelklik je op de afbeelding. Hier ga je naar het tabblad ‘indeling’. Je klikt op ‘Achter de tekst’, en vervolgens op ‘Ok’. De afbeelding kun je nu als achtergrond gebruiken.

Tip: Als de tekst onduidelijk wordt door de afbeelding kun je uiteraard de kleur van je tekst aanpassen. Een andere optie is dubbelklikken op de afbeelding en in het tabblad ‘figuur’ de helderheid en het contrast aanpassen. Meestal werkt het ook om de kleur op ‘watermerk’ in te stellen, maar sommige afbeeldingen verliezen daardoor hun duidelijkheid.

WordArt

Twee WordArt vormen in dezelfde stijlTwee WordArt vormen in dezelfde stijl
Om titels en dergelijke netjes in een document te zetten, is WordArt een mooie optie. Je kunt uit verschillende lettertypes en vormen kiezen. Hetzelfde beeld krijg je wanneer je op het WordArt symbool in de werkbalk voor het tekenen te klikken. Je selecteert nu een type, en typt je tekst in. Als je kleuren wilt aanpassen klik je met de rechter muisknop op de nu verschenen tekst. Je drukt op ‘WordArt opmaken…’ en kunt nu kleuren en lijnen veranderen. De vorm van de tekst kun je aanpassen door middel van de gele ruit die verschijnt wanneer je op de tekst klikt.

Het WordArt symboolHet WordArt symbool

Symbolen invoegen

Wanneer je op ‘Invoegen’, ‘symbool’ klikt, kun je kiezen uit tal van verschillende letters, tekens en accenten. Dubbelklik op één hiervan en hij komt in de tekst terecht.
© 2008 - 2024 Lisa-het_genie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken met OfficeWerken met OfficeIedereen kent het programma Office, en ook heel veel mensen gebruik het programma thuis, op school of op het werk. Offic…
Screenshots maken en bewerkenScreenshots maken en bewerkenHet kan gebeuren dat je een afbeelding zou willen maken van je computerscherm of het programma-scherm waar je op dat mom…
OCR-tekstherkenning – software en online mogelijkhedenOCR-tekstherkenning – software en online mogelijkhedenOptische tekenherkenning (OCR) zorgt ervoor dat een afbeelding van een tekst omgezet wordt naar voor de computer herkenb…
Lijstjes en tabellen maken in Microsoft Office programma'sLijstjes en tabellen maken in Microsoft Office programma'sJe komt lijsten tegen in allerlei documenten; tabellen maken in verslagen, to-do lijsten maken in notulen en boekhoud sy…

Microsoft Word - Tekst opmakenMicrosoft Word - Tekst opmakenHet meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma is Microsoft Word. Het typen van een tekst lukt vrijwel iedereen, maar het…
HTML de basisbeginselenVoor het maken van een website heb je enige kennis van HTML nodig. HTML is de basis van een website. In dit artikel lees…
Bronnen en referenties
  • Microsoft Word
Lisa-het_genie (24 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.