Het downloaden van een Torrent

Het downloaden van een Torrent Meer en meer hoor je op het Internet over het gebruik en het downloaden van een Torrent via het Bittorrent netwerk. Wie al bekend is in de wereld van het downloaden, zal zich veel al bezig houden met het downloaden via zogenoemde nieuwsgroepen, maar de laatste jaren neemt het downloaden via Torrents alleen maar toe.

Wat is Bittorrent?

Iemand die een Torrent oftewel een bestand download maakt gebruik van het Bittorrent netwerk. Om hier gebruik van te kunnen maken dien je een programma te downloaden. Bittorrent is een systeem die als het ware gegevens tussen gebruikers uitwisselt. Wanneer jij als gebruiker A een bestand gaat delen via dit netwerk kan gebruiker B dit bestand downloaden. Als vervolgens gebruiker B een klein deel van jouw bestand heeft gedownload, stelt deze dat deel ook gelijk beschikbaar op het netwerk. Dus gebruiker C kan dit dan al downloaden van gebruiker B. Het programma deelt het bestand van gebruiker A op in delen en op deze manier kunnen meerdere gebruikers een deel downloaden en deze delen dit vervolgens ook weer aan andere gebruikers. Via deze wisselwerking kan een grote hoeveelheid gebruikers in een relatief korte tijd een bestand downloaden via meerdere gebruikers en als een gebruiker alle deeltjes van de Torrent gedownload heeft, maakt het programma daar weer één bestand van en kan dan pas ook gebruikt worden.

Wat is een Torrent?

Een Torrent is een bestand wat je download of upload van het Bittorrent netwerk. Een Torrent kan een film, muziek, wordbestand, computerspel, foto enz. zijn. Het programma wat je dient te gebruiken om toegang te krijgen tot het Bittorrent netwerk maakt bijvoorbeeld van een film een .torrent bestand en dit bestand wordt vervolgens gedeeld met andere gebruikers. Het systeem deelt dit bestand op in kleine deeltjes variërend in grootte en biedt deze aan andere gebruikers om te downloaden.

Wat heb je nodig om een Torrent te kunnen downloaden?

Er zijn vele programma’s beschikbaar die je van het internet kunt downloaden om toegang te krijgen tot het Bittorrent netwerk. Enkele voorbeelden hiervan zijn uTorrent, BitComet, BitTorrent, ABC en Azureus. Op het Internet kun je de voor- en nadelen lezen van deze programma’s om te bepalen welke het beste is voor jezelf . Een programma is echter vaak niet genoeg, want hiermee kun je geen Torrent bestand mee vinden. Op het internet zijn vele internetpagina’s die de mogelijkheid geven om een link te plaatsen, zodat andere gebruikers deze via het Torrent programma toegang krijgen tot jouw bestand. Op deze manier kun je dus ook bestanden vinden om zelf te downloaden.


Illegaal/Legaal

Het downloaden van een Torrent is niet illegaal, maar is wel afhankelijk van het soort bestand wat je download. Als voorbeeld is het downloaden van een Hollywood film illegaal en daarbij ook het downloaden van muziek van een artiest. Er worden echter niet alleen illegale bestanden aan geboden via dit netwerk, maar ook veel heel gratis bestanden als programma’s, muziek, video’s en meer.

Veel voorkomende begrippen in de wereld van Torrents

Seeders
Een persoon die een bestand oftewel Torrent beschikbaar stelt aan het Bittorrent netwerk, wordt ook wel een Seeder genoemd. Deze persoon upload het bestand aan een andere gebruiker.

Leechers

Een Leecher is een persoon die een bestand/Torrent download van het Bittorrent netwerk. Deze persoon haalt dus een bestand binnen van een andere gebruiker.

P2P netwerk
Het Bittorrent netwerk is een Peer 2 Peer (P2P) netwerk en is een netwerk waaraan computers gebonden zijn.
© 2011 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torrents downloaden (films,dvd,games downloaden) in UtorrentHedendaags staan er vele dingen op het web. Van films tot muziek, van muziek tot games, ook download de gemiddelde Neder…
Microtorrent, de torrent downloaderMicrotorrent, de torrent downloaderAls je op zoek bent naar een goede bittorrent client, dus een programma dat torrents download, dan is utorrent de geschi…
Nintendo 3DS spellen downloaden en spelenNintendo 3DS is misschien wel de best handheld van 2011 met 3D functie, maar wist u ook al dat u eigenlijk de spelletjes…
Gratis e-books downloaden door middel van torrentsGratis e-books downloaden door middel van torrentsNee, dit is geen opsomming van bekende sites met precies dezelfde selectie aan gratis boeken zoals je ze overal op het i…

Netwerk UTP-kabel zelf makenHet zelf maken van een netwerkkabel is een eenvoudige klus. Er zijn slechts een paar simpele stappen nodig om een dergel…
Hoe oude dia's op computer plaatsen en digitaliseren?Herinner je je die goede oude tijd toen oma en opa hun oude dia's boven haalden? "Wat jammer toch", denken de meeste men…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Peer-to-peer
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/BitTorrent
Misterlak (90 artikelen)
Laatste update: 13-03-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.