Een domeinnaam registreren, tips voor de juiste keuze ervan

Een domeinnaam registreren, tips voor de juiste keuze ervan Een domeinnaam registreren maakt tegenwoordig deel uit van het dagelijkse leven. Bedrijven, verenigingen of gewoon de familienaam als domein, het hebben van een domeinnaam hoort tegenwoordig bij het dagelijkse leven. Hoe maak je de keuze voor de juiste domeinnaam of extensie. Waar moet je op letten bij het kiezen van een domeinnaam. Enkele tips.
Het overgrote deel van de bedrijven heeft tegenwoordig een eigen website met bijbehorende domeinnaam. Eigenlijk is er bijna geen onderwerp te verzinnen waar geen website over bestaat. Veel van deze websites hebben ook een eigen domeinnaam. Zelfs families nemen registreren domeinnamen voor een eigen website of voor het aanmaken van email adressen eindigend op de familienaam. Internet en het gebruik van domeinnamen behoort maakt tegenwoordig een groot deel uit van ons leven.
Voor een familie die een domeinnaam registreert zal het niet echt van financieel belang zijn hoe de domeinnaam eruit ziet en welke extensie erbij staat maar voor bedrijven is dat weer anders. De keuze van een domeinnaam of meerdere domeinnamen voor hetzelfde doel en de keuze van de extensie zoals .nl, .com, .eu, .biz en dergelijke is iets waar goed over nagedacht moet worden. Iedereen kan het best voor zichzelf beslissen wat de beste keuze is bij het kiezen van een domeinnaam. Bij het maken van deze keuze zijn er een aantal nuttige tips die hierbij helpen.

De keuze van de domeinnaam

Wat de reden voor het kiezen van een domeinnaam ook is, de naam van het domein moet passen bij de inhoud van de website. Een bedrijf gespecialiseerd in bijvoorbeeld domein registratie en website hosting zal dan ook een domeinnaam kiezen waar de woorden domein en hosting in terug te vinden zijn. Aan de domeinnaam moet direct te zien zijn wat een bezoeker van die website kan verwachten. Mensen die zoeken naar informatie op internet zullen sneller een website bezoeken waarvan de domeinnaam duidelijk aangeeft wat de bezoeker kan verwachten van die website dan dat er een nietszeggende naam staat. Dit wil niet zeggen dat de naam van het bedrijf of vereniging niet in de domeinnaam moet staan want dat is zeker ook belangrijk. Misschien is het een keuze om twee domeinnamen te nemen die verwijzen naar dezelfde website. Een naam met de naam van het bedrijf en een tweede met de hoofdactiviteit van het bedrijf of vereniging. Denk dus goed na over de opbouw van de domeinnaam.

Kort maar krachtig

Het is zeker aan te raden om een korte maar krachtige domeinnaam te kiezen. Zet er niet teveel informatie in maar zorg ervoor dat alleen de hoofdactiviteiten of productnamen erin staan en/of de bedrijfsnaam. Dit is makkelijk te onthouden voor surfers en het helpt mee in de plaats waarop de website wordt gevonden in zoekmachines.

Neem meerdere domeinnamen

Het kiezen van een domeinnaam is al een lastige keuze op zich maar het kan een goede keuze zijn om ervoor te kiezen meerdere domeinen te registreren. Naast de bedrijfsnaam, hoofdactiviteit en productnamen kan er ook gekozen worden voor varianten hierop. Bijvoorbeeld door koppeltekens te plaatsen tussen de woorden. Hierdoor zijn er verschillende mogelijkheden voor bezoekers om uw website te vinden.

Wat is de beste extensie voor uw website

Ieder domein eindigt op een extensie, bijvoorbeeld .nl, .org, .com, .net, .nu, .biz en natuurlijk .eu. Zo zijn er enorm veel varianten mogelijk. Deze extensie geeft ook enigszins een beeld of de website landelijk of internationaal geörienteerd is. Een domein eindigend op .nl zal voornamelijk geörienteerd zijn op Nederland terwijl u met een .com extensie een meer internationaal beeld zult oproepen.

Een overzicht van de meest gangbare extensies:
  • .nl : Dit is de extensie voor bedrijven, particulieren en organisaties in Nederland.
  • .com : .Com is een extensie voor meer commerciele doeleinden. Deze extensie kan internationaal worden gebruikt
  • .org : De extensie .org staat voor organisatie en is dus minder geschikt voor commerciele doeleinden. Deze extensie wordt meestal gebruikt door bijvoorbeeld stichtingen
  • .info : De naam zegt het al. Websites met de extensie .info hebben over het algemeen een informtatief karakter. Naast de informatieve websites wordt deze extensie ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld portals
  • .biz : .Biz is er speciaal voor bedrijven. Het wordt minder vaak gebruikt dan .com extensies
  • .eu : Dit is een extensie voor websites die zich specifiek richten op Europa.
  • .nu : .Nu is een extensie die vaak gebruikt wordt. Het kan een mooie toevoeging zijn aan het domein maar het wordt ook vaak gekozen als het betreffende domein al bezet is met een andere extensie.
  • .tk : Gratis domeinnaam. TK staat voor Tokelau. Tokelau bestaat uit drie atollen en ligt ongeveer 480 km ten noorden van West Samoa. Domeinnamen zijn geheel gratis. Het enige wat als eis gesteld wordt om het domein actief te houden is dat er over de periode van drie maanden minimaal 25 bezoekers de website bezoeken of dat er minimaal 25 mails worden ontvangen via het .tk domein. Dit om ongebruikte accounts te kunnen verwijderen. Het is gratis en er zijn dan ook geen spektaculaire kenmerken voor deze dienst. Het is uiterst bruikbaar voor iedereen die (voorlopig) gratis een domeinnaam wil hebben.

Het kiezen van een domeinnaam en extensie is best wat denkwerk. Zorg wel dat er tijdens het brainstormen een computer met internetaansluiting in de buurt is om direct te controleren of een verzonnen domeinnaam al bestaat, die kans is vrij namelijk vrij groot.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Domeinnaam: Geld verdienen met handelen in domeinnamenDomeinnaam: Geld verdienen met handelen in domeinnamenEr kan goed geld worden verdiend met het kopen en doorverkopen van domeinnamen. Vooral na de oprichting van het internet…
Domeinnamen registreren en verkopenDe meeste thuiswerkers proberen hun extra inkomen te halen uit Google Adsense klikadvertenties of uit affiliate verkoop.…
Domeinnaam: kleine investering, wellicht een grote opbrengstDomeinnaam: kleine investering, wellicht een grote opbrengstHet is eenvoudig en goedkoop een domeinnaam te registreren. Bedenk een goede naam, en je zet het in een handomdraai onli…
Hoe kies ik een goede domeinnaam voor mijn bedrijf?Hoe kies ik een goede domeinnaam voor mijn bedrijf?Wie kiest voor een bestaan als zelfstandig ondernemer moet van vele markten thuis zijn. Vooral kleine ondernemers doen a…

Online back up van uw belangrijke bestanden gratis en veiligOnline back up van uw belangrijke bestanden gratis en veiligEen back up maken van de belangrijkste bestanden is iets wat iedereen regematig zou moeten doen maar het is ook iets wat…
Veel voorkomende problemen met opmaak in Microsoft WordVeel voorkomende problemen met opmaak in Microsoft WordRuzie met opsommingstekens, plaatjes die nooit op hun plek willen blijven, en als je het met veel moeite eindelijk voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ary74, Pixabay
Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.