Maak je eigen startpagina/portal met iGoogle

Met iGoogle maak je je eigen persoonlijke startpagina in je browser (bijvoorbeeld Internet Explorer of FireFox). Allerlei onderdelen voeg je in blokken aan je pagina toe, en je hebt een handige startpagina zoals jij hem het liefste wilt! Ook voor mensen die de kale Google pagina zat zijn. Of je nu functionaliteit of vormgeving wilt, jij bepaalt jouw iGoogle pagina! Google heeft iGoogle tot 1 november 2013 aangeboden, daarna is de dienst definitief gestopt.

Met iGoogle maak je heel makkelijk je eigen startpagina. Daarmee zie je in 1 oogopslag het laatste nieuws, bekijk je je reminders, bekijk je voor jou belangrijke sites en nog veel meer. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de vele aanbieders van de gadgets, en daar komen er nog steeds van bij. Reden genoeg om deze dienst van Google eens goed onder de loep te nemen en te gaan gebruiken! In dit artikel lees je alles over:

Wat is iGoogle

iGoogle biedt de gebruiker een startpagina die in blokken zelf de gewenste onderdelen, genaamd gadgets, plaatst. Bijvoorbeeld nieuwsblokken, sociale media-blokken, een agenda, klok, reminderlijstje, en nog veel meer. In 2007 waren er al 25.000 gadgets beschikbaar! Google zelf bood voorheen zelf een aantal gadgets van eigen hand aan, maar verreweg de meeste iGoogle gadgets zijn 'third-party'. Een programmeur met voldoende kennis van zaken kan dus zelf gadgets ontwikkelen (in HTML and JavaScript) en beschikbaar stellen aan alle iGoogle gebruikers.

Aanmelden bij Google

Aan de slag! Voor het gebruik van iGoogle hebben we een Google-account nodig. Misschien gebruik je al Gmail, Google Docs of een van de andere diensten van deze gigant-dienst. Dat account kun je ook gebruiken voor iGoogle. Heb je nog geen account, of wil je voor deze dienst een ander account gebruiken, dan meld je je eerst aan op de Google accountpagina. Na aanmelding kun je aan de gang!

Gadgets toevoegen

We gaan onze eerste gadget toevoegen. Log in met je net aangemaakte account. Op www.google.nl klik je rechtsboven op 'Aanmelden'. Na het inloggen klik je links in het venster op de knop 'Gadget toevoegen'. Je komt de lijst met gadgets binnen op sortering van Snelste stijgers. Je kunt ook gaan zoeken op trefwoord, of een van de andere lijsten in het linkermenu kiezen. Bij de gadget van je keuze klik je op de knop Nu toevoegen. Als je daarna teruggaat naar je iGoogle-startpagina met de knop Terug naar iGoogle, dan zie je de toegevoegde gadget. Rechts naast het knopje Gadget toevoegen staat het inklapknopje (met pijltje naar links) waarmee je deze linkermarge laat inklappen en de pagina weer alle ruimte biedt voor de gadgets.

NU.nl nieuws

Een handige gadget om mee te beginnen is een van de vele NU.nl nieuwsoverzichten. De standaard nu.nl staat meestal op het 'Snelste stijgers'-overzicht. Zoek anders met de zoekbalk, en voeg hem toe. Je hebt nu het algemene nieuwsoverzicht van nu.nl toegevoegd, met (op moment van dit schrijven) een aantal subtabbladen, zoals Algemeen, Binnenland, Buitenland en Politiek. Maar dit kan ook weer veranderen na dit schrijven. Het ingevoegde nieuwsoverzicht laat telkens de laatste nieuwsberichten zien, elke keer als je de pagina weer laadt, worden de laatste opgehaald. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zoek nog eens op nu.nl en bekijk de overige resultaten, zoals nu.nl Sport, Economie, Achterklap, Zakelijk en Internet. Allemaal nieuwsoverzichten met specifiek nieuws.

Marktplaats zoekopdracht

Een hele handige iGoogle-toepassing is een eigen zoekopdracht op Marktplaats invoegen op je pagina. Stel: je zoekt al tijden een rode damesfiets. Elke keer ga je naar Marktplaats, maar je vindt niet wat je zoekt. Makkelijker is het om hem op je iGoogle-pagina te plaatsen. Dat doe je als volgt. Zoek eerst op marktplaats.nl op de trefwoorden 'rode damesfiets' en klik op OK. Je krijgt nu de zoekresultaten. Ga naar helemaal onderaan de pagina. Rechts staat het RSS-icoon. Klik erop. De vervolgpagina toont de zoekresultaten in zgn. RSS-weergave, en je browser herkent dat je iGoogle gebruikt. Zorg dat bij 'Abonneren op deze feed via' Google gekozen staat, en klik op Nu abonneren. Kies vervolgens 'Add to Google homepage'. Nu is je zoekopdracht bij Marktplaats opgenomen op je iGoogle-pagina en hoef je enkel deze nog maar in de gaten te houden.
Marktplaats zoekopdrachtMarktplaats zoekopdracht
RSS toevoegenRSS toevoegen
AbonnerenAbonneren
ResultaatResultaat

Memo

Een simpele maar handige tool is een memo of reminder. Hier kun je notities mee bijhouden op je pagina, met sommige toepassingen kun je ook nog een alarmtijd instellen. Ook zijn er takenlijstjes waar je taken kunt rubriceren op prioriteit. Zo wordt je pagina echt persoonlijk! Zoek de memo- of remindertoepassing die je het meeste aanstaat qua functionaliteit.

Internetpagina's die je vaak bezoekt kun je toevoegen aan je Favorieten. Maar dat worden vaak hele waslijsten. De allerbelangrijkste kun je ook bijhouden in een iGoogle-toepassing als Link. Zoek naar Link Forms (Link is de naam van de gadget, Forms is de maker).

Vertaler

Moet je regelmatig woorden vertalen, dan is Google Translate jouw gadget! In de instellingen kun je aangeven van welke taal naar welkte taal je wilt vertalen.

Internetpagina deels tonen (in iframe)

Nog een superhandige tool is een zgn. iframe gadget. Een iframe betekent dat je een andere internetpagina in jouw iGoogle-pagina laat tonen, in een apart vak: het iframe. Dit kan heel mooi met bijv. 'Ultimate web iframe gadget' van maker SysATI. Je geeft de url (internetadres), en afstand vanaf de top en vanaf links tot aan het deel van de pagina wat je in je iframe wilt tonen aan. Voortaan hoef je de pagina niet meer te bezoeken, maar toont iGoogle dit deel in je iframe. Supermakkelijk!

Theme 'I Love a Sunny Summer Day and Moonlit Night' - Art 4 the WebTheme 'I Love a Sunny Summer Day and Moonlit Night' - Art 4 the Web

Vormgeving: Themes

Het bovenste deel van de iGoogle pagina is gereserveerd voor de Google zoekbalk en een thema-afbeelding. Door een van de vele beschikbare thema's te kiezen, geef je je pagina de uitstraling die jouw aanspreekt. Veel van de thema's past zich bovendien gedurende de dag ofwel aan aan het tijdstip (toont bijvoorbeeld 's avonds een 'avond'-versie van de afbeelding), ofwel wisselt bij elke nieuwe paginaweergave het beeld. Veel mensen vinden het leuk om regelmatig het thema te wijzigen. Kun je niet kiezen? Kies dan 'Theme of the day' en Google toont je elke dag een ander theme.

menu openenmenu openen

iGoogle-pagina indelen, gadgets instellen

Je kunt de blokken heel makkelijk oppakken met je muis, en laten 'vallen' daar waar je ze wilt plaatsen. De andere blokken schuiven dan netjes op. Verwijderen doe je door met je muis over de titelbalk van de gadget te gaan, op het rechterdeel verschijnen dan 2 knopjes. De linker ervan kan uitklappen tot een mini-menu, met onderdelen als:
 • Instellingen bewerken (indien dat mogelijk is in de betreffende gadget)
 • Deze gadget verwijderen
 • Deze gadget minimaliseren: klapt de gadget in tot enkel de titelbalk, via hetzelfde menu weer terugzetten met Uitvouwen
 • Deze gadget maximaliseren: toont de gadget paginagroot, over de overige gadgets heen
 • menumenu
 • Deze gadget delen: een mail sturen over de gadget
 • Misschien ook interessant voor u: toont andere gadgets die mensen hebben gekozen die ook deze gadget hebben gebruikt
 • Over deze gadget: toont de pagina van de maker

Opties: backup, tabbladen, aantal kolommen

Nu je je startpagina hebt opgetuigd met handige gadgets, wil je deze natuurlijk niet graag kwijtraken. Je kunt een back-up maken van de pagina voor alle zekerheid. Je hebt hiervoor de Google-opties nodig. Je klikt daarvoor rechtsboven op het wieltjes-knopje (Opties) en op iGoogle-voorkeuren. Je vindt hier nog meer mogelijkheden zoals Taal instellen, tabbladen toevoegen, en layout instellen (aantal kolommen op je pagina).

Een stukje geschiedenis van iGoogle

Nu je iGoogle in gebruik hebt genomen, is een beetje achtergrond leuk om te weten. In 2005 lanceerde Google de gepersonaliseerde startpagina. Het was een wat onverwachte stap, want Google heeft altijd gepretendeerd geen portaalsite te willen worden. In eerste instantie was de nieuwe dienst slechts een test van de ontwikkelaars. Maar omdat het een groter succes werd dan verwacht kreeg het 2 jaar later, in 2007, een officiële naam: iGoogle.

De iGoogle Mini Product Tour: animatie op Youtube

Google staat bekend om haar leuke animaties. Ook voor haar product iGoogle heeft ze een hele leuke gemaakt, die bovendien duidelijk laat zien waarom iGoogle zo handig is. Bekijk vooral eens deze iGoogle Mini Product Tour!

Veel plezier met iGoogle !
© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieven iGoogle: eigen persoonlijke informatiepaginaAlternatieven iGoogle: eigen persoonlijke informatiepaginaJe eigen informatie bijeengebracht op één pagina? iGoogle deed het voor je, maar wel op jouw manier. Kortom, iGoogle is…
Netvibes is meer dan een persoonlijke paginaNetvibes is meer dan een persoonlijke paginaNetvibes is top. Steeds meer gaan mensen hun informatiebehoeften personaliseren. Er is zo veel te krijgen op internet, d…
Startpagina veranderen, hoe doe je dat?Startpagina veranderen, hoe doe je dat?Als je pas internet hebt wordt de startpagina waarin je browser opstart zodra je op het internet wilt surfen, bepaald do…
Persoonlijke pagina met Symbaloo in 2020Persoonlijke pagina met Symbaloo in 2020Symbaloo is Grieks voor verzamelen. Ook in 2020 dit een website, waar je op een leuke manier je persoonlijke startpagina…

Vijf trucs om website bezoekers terug te laten kerenVeel succesvolle websites zijn afhankelijk van terugkerende bezoekers. Deze bezoekers hebben meer vertrouwen in de site,…
Draadloos internet versterkenDraadloos internet versterkenDraadloos internet wordt steeds vaker toegepast in huizen. Het is ook logisch, want alle kabels maken het overzicht niet…
Bronnen en referenties
 • http://tweakers.net/nieuws/37395/google-lanceert-persoonlijke-startpagina.html
 • http://www.edwords.nl/2007/05/01/igoogle-gepersonaliseerde-startpagina/
 • Animatie iGoogle Mini Product Tour: youtu.be/Pbf0dlESX8E
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Igoogle
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 10-06-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.