Wikipedia heeft enkele sneltoetsen: snel zoeken
Wikipedia is de online encyclopedie die veel wordt bekeken. De tijd van dikke encyclopedieën thuis, waar lang voor werd gespaard is al lang voorbij. Met Wikipedia vind je vliegensvlug wat je zoekt. Toch zoekt niet iedereen even snel, omdat men niet weet dat er sneltoetsen zijn. Met enkele sneltoetsen gaat het zoeken toch een stuk sneller. Snel zoeken kan dus wel, maar hoe gaat dat in zijn werk?
Wikipedia
Vaak genoeg wordt Wikipedia gebruikt om iets te zoeken in plaats van Google search. In Wikipedia staat veel en het is vaak zorgvuldig neergeschreven. Goed, er kunnen wel eens fouten in staan, maar die worden over het algemeen snel gecorrigeerd. Zelfs wijzigingen die niet hadden moeten worden aangebracht, zoals laatst met Mabel Wisse Smit en Prins Friso of enkele medewerkers van het NOB, zijn zo weer teruggedraaid. De Wikiscanner houdt het allemaal prima in de gaten. Het systeem lijkt dan ook redelijk waterdicht. Het voordeel van Google zoeken boven een zoekopdracht binnen Wikipedia is dat je veel meer respons krijgt, ook uit websites en bladen die in Wikipedia niet eens aan de orde komen. Wikipedia blijft toch altijd een selectie.
Info op Wikipedia veranderen
Het is ook niet voor het eerst dat mensen of bedrijven tevergeefs informatie over zichzelf op Wikipedia proberen te wijzigen. Vorig jaar nog besloot Wikipedia dat leden van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging geen wijzigingen meer mogen aanbrengen in artikelen. Die kregen een ip-ban. Sommige congresleden probeerden te opzichtig enkele kritische artikelen over henzelf te veranderen. En ook medewerkers van de Australische premier John Howard verwijderden informatie over hem. De verdwenen informatie bevatte onder meer kritiek op Howards controversiële beleid inzake de detentie van asielzoekers.
Korte geschiedenis Wikipedia
Het begon allemaal met een eenvoudig idee van Larry Sanger de hoofdredacteur van Nupedia en Ben Kovitz een computer expert op 3 januari 2001 in San Diego te Californië. Sindsdien is het hard gegaan. Op 12 februari 2001 werden de eerste 1000 artikelen overschreden. Inmiddels bestaat Wikipedia in 229 verschillende talen en bevat meer dan 5 miljoen artikelen, die voortdurend worden opgevraagd en waar mogelijk verder verbeterd. In vele talen en dialecten zijn ze binnen Wikipedia te vinden. Je moet je favoriete dialect maar eens opzoeken. Je zult verbaasd staan. Het is een waar kenniscentrum met discussielijsten, overzichtskaarten en vele foto’s. Te veel om op te noemen. Om daar een beetje sneller doorheen te komen zijn er ook een aantal sneltoetsen ontwikkeld.
De sneltoetsen in Wikipedia
We komen bijna altijd tijd te kort, brengen veel uren online door en dus zou het wel lekker handig zijn als het allemaal een beetje snel kan. En daar zijn de sneltoetsen speciaal voor dit snel zoeken gemaakt. Een paar handige sneltoetsen binnen Wikipedia zijn:
- (ALT)+(C)+(ENTER): toont de pagina, die aan een bepaald artikel gelinkt is.
- (ALT)+(F)+(ENTER): roept het zoek venster op.
- (ALT)+(H)+(ENTER): laat de geschiedenis van een geladen pagina zien.
- (ALT)+(Q)+(ENTER): toont een lijstje met alle speciale pagina’s.
- (ALT)+(R)+(ENTER): toont een overzicht van de recente aanpassingen van de pagina.
- (ALT)+(X)+(ENTER): opent een willekeurig artikel.
- (ALT)+(Z)+(ENTER): brengt je terug naar de homepage van Wikipedia.
Snel iets opzoeken binnen Wikipedia
Op Wikipedia is zeer veel informatie te vinden en dan is het wel handig als je die informatie ook snel te pakken hebt. Snel iets opzoeken hoeft met wat tips dan ook helemaal geen probleem te zijn.