Help, mijn pc wordt heet en valt uit!

Help, mijn pc wordt heet en valt uit! Ben je enthousiast aan het werk op je computer, dan heb je kans dat de temperatuur van je pc verder oploopt dan gewenst. Zeker in de zomer begeven veel pc's het onder de hitte. De oververhitte hardware zorgt voor allerlei problemen, zoals onverwachte systeemcrashes en rare foutmeldingen. Hoe komt die pc zo heet en wat kan je daar tegen doen? Dat een pc in de zomer eerder oververhit raakt dan in de winter, moge duidelijk zijn. Als jij in de bloedhitte op een zolderkamertje aan het werk bent, moet de ventilator z'n uiterste best doen om de in de pc aanwezige hardware te koelen. Dit lukt niet altijd, waardoor de temperatuur steeds verder oploopt- met alle gevolgen van dien. Vaak ook zijn de ventilatoren vuil, waardoor ze geheel of gedeeltelijk verstopt zijn. Hierdoor werken ze minder goed en raakt de pc nog eerder oververhit.

Hoe merk je dat je pc te heet wordt?

Heb je een laptop, dan voel je meestal aan je schoot al dat de temperatuur in je pc razendsnel oploopt. Maar staat de laptop op tafel of werk je met een desktop-pc, dan heb je soms niet eens in de gaten dat je computer het moeilijk heeft. Loopt de ventilator aan of draait deze doorlopend op volle toeren (waarbij veel herrie wordt geproduceerd), dan is dit vaak een eerste indicatie dat de pc te heet wordt.

Testen of de temperatuur van de pc te hoog is?

Doet je computer raar en vermoed je dat het probleem ligt bij een oplopende temperatuur, dan kan je je vermoeden eenvoudig staven met een simpele huis- tuin- en keukenventilator. Richt de ventilator op de opengeschroefde computerkast (wel voorzichtig openmaken) en kijk of het probleem nu verholpen is. Is het antwoord ja, dan heb je dus zeker te maken met een koelingsprobleem.

De temperatuur in je pc meten

Er zijn verschillende programma's verkrijgbaar waarmee je de temperatuur van je processor kunt meten. Veel, maar lang niet alle, van deze programma's zijn freeware. Dit betekent, dat je niet hoeft te betalen voor het downloaden en/of gebruiken ervan. Bekende programma's waarmee je de temperatuur van je processor kunt vaststellen, zijn bijvoorbeeld:
 • Core Temp
 • Everest Ultimate Edition
 • SpeedFan
 • Hmonitor

In het programma Speedfan wordt de temperatuur van diverse onderdelen van je computer overzichtelijk weergegeven. Niet meteen schrikken van het vlammetje; dit betekent niet dat de temperatuur te hoog is, maar dat deze aan het oplopen is. Normale waarden zijn ongeveer als volgt:
 • CPU: 70 C
 • Moederbord: 70 C
 • GPU: 90 C
 • HDD: 40 C

Liggen de gemeten temperaturen (veel) hoger, dan heb je een koelingsprobleem. Het is verstandig om je computer in dat geval op tijd te laten afkoelen, en dus NIET door te werken totdat je pc vanzelf uitvalt. Hierdoor kan je systeem namelijk beschadigen en/of kunnen er gegevens verloren gaan.

Koelingsproblemen oplossen

Veel koelingsproblemen ontstaan door een vuile ventilator. Maak je ventilator schoon met behulp van perslucht. Héél voorzichtig de stofzuiger er op zetten kan ook, maar pas hiermee op! Ook peuteren veel mensen er lustig op los met bijvoorbeeld tandenstokers, in de hoop op die manier vastgedraaide stofvlokken te verwijderen. Je kan het altijd proberen, maar als je iets beschadigt, ben je verder van huis. Is je fan kapot, dan moet deze vervangen worden. Wacht hier niet te lang mee, om schade aan je computer te voorkomen.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Temperatuur (verschillende schaalverdelingen)Temperatuur (verschillende schaalverdelingen)Temperatuur wordt veroorzaakt door de beweging van moleculen van een stof. Temperatuur is verdeeld over enkele schalen.…
Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?Wanneer je thuis veel met je computer bezig bent, dan kun je je afvragen of je deze 's-nachts gewoon kan laten aanstaan…
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
Computer schoonmakenComputer schoonmakenHet schoonmaken en schoon houden van de computer en dan met name de fysieke hardware, zorgt er voor dat de pc goed blijf…

Jouw boek in de iBookstore?Jouw boek in de iBookstore?Je hebt een boek geschreven! Of een kort verhaal of een gedichtenbundel. Zelf lees je graag op je iPad. In de iBookstore…
Bronnen en referenties
 • http://www.schoonepc.nl/nieuwsbrief/koelingsproblemen_processor_speedfan.html
 • http://nl.afterdawn.com/downloads/systeem_tools/systeem_informatie/speedfan.cfm#beschrijving
 • http://nl.softonic.com/s/processor-temperatuur-meten
 • http://webwereld.nl/software/61357-5-tooltjes-om-de-hittegolf-in-je-pc-te-meten/pagina-2
 • http://www.pc-helpforum.be/f189/temperatuur-meten-25715/
 • http://www.alcpu.com/CoreTemp/
 • http://www.nucia.eu/forum/threads/53871-Temperaturen-speedfan
Stippels (68 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.