Woordkunst maken met Wordle

Zoek je een afbeelding bij je document? Met 'Wordle' visualiseer je je eigen tekst. Een handig stukje 'gereedschap' ontwikkeld door Jonathan Feinberg! Wordle is een Java applicatie, eenvoudig in het gebruik en geheel gratis. Voer een stukje tekst in en Wordle maakt er een 'woordwolk' van. Heel geschikt als afbeelding bij een document, omdat je in één oogopslag ziet wat de hoofdlijnen zijn. De kleuren, lettertypen en lay out kun je naar eigen wens aanpassen.
(Klik op de foto voor een vergroting)(Klik op de foto voor een vergroting)
Hier zie je een stukje tekst van de Infonu pagina, bewerkt met Wordle; de woorden die belangrijk zijn en dus het meest worden gebruikt in de tekst, komen veel groter in beeld.

Wordle

Je kunt het 'woordschilderijen' noemen, de mooi vormgegeven woordwolken die je in Wordle kunt maken van je eigen, of andermans teksten. Voer de URL van een website in en Wordle maakt een in het oog springende 'samenvatting' voor je! Automatisch vergroot het programma de woorden die het meest zijn gebruikt, zodat de hoofdpunten meteen duidelijk zijn! Je zou het programma dan ook kunnen gebruiken om teksten te analyseren; welke woorden zijn belangrijk in de tekst? Je hoeft niks te downloaden, het is een online programma.

Op www.wordle.net/create kun je het uitproberen.

Afbeelding bewerken

 • Voer je tekst in door iets te kopieren en in het tekstvak te plakken, je kunt ook de URL van een website invoeren
 • klik op 'go' en de standaard bewerking wordt uitgevoerd
 • Wil je de woorden vooral horizontaal, verticaal of door elkaar in beeld? Klik op de lay out knop om de instelling te wijzigen
 • De voorzetsels en lidwoorden zijn automatisch weggelaten, andere woorden die je niet belangrijk vindt kun je door erop te klikken eenvoudig verwijderen.
 • Er zijn een aantal kleurpakketten samengesteld, maar je kunt eenvoudig je eigen palet samenstellen; klik op 'color' en daarna op 'edit custom palette..' Je kunt nu zelf je achtergrondkleur kiezen en vier kleuren die voor de woorden worden gebruikt
 • Ook bij 'lettertypes' vind je veel mogelijkheden

Opslaan

Je kunt de afbeelding die je hebt gemaakt direct printen of oplaan in de 'Galery'. Om op te slaan op je eigen computer moet je een 'omweg' volgen. (Ik heb tenminste geen directe mogeljikheid tot opslaan op de Wordle site zelf kunnen ontdekken.)
Op deze manier zou het kunnen:
 • Is je afbeelding klaar; Print Screen
 • Ga naar Paint; Ctrl V
 • De afbeelding, zónder randen, selecteren
 • Knop bewerken; kopiëren naar mijn afbeeldingen.

'Wordle' voorbeelden

Als voorpagina van een werkstuk heel geschikt. De belangrijkste termen staan alvast vermeld en het ziet er heel verzorgd uit.
De URL van de website van GroenLinks is hier ingevoerd en daarna zijn de bijpassende kleuren gekozen. Je ziet in één oogopslag waar ze zich mee bezig houden.
Een gedicht van Shakespeare vertaald door Gerrit Komrij. Je zou een gedicht als kaart kunnen versturen.
Tik bij een brainstormsessie de woorden direct in in het tekstvak van Wordle. Uitprinten en je hebt een fraai overzicht van alles wat naar voren is gebracht. (Hier is tekst van Wikipedia over 'Brainstormen' ingevoerd)
Ook handig voor kinderen bij een spreekbeurt bijvoorbeeld. De tekst van je spreekbeurt kopiëren en invoeren, de woorden die niet belangrijkzijn weghalen, dan houd je een steekwoordenlijstje over, dat er ook nog mooi uitziet.
© 2010 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Microsoft Word - Afbeeldingen en teksten invoegenMicrosoft Word - Afbeeldingen en teksten invoegenHet meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma is Microsoft Word. Het typen van een tekst lukt vrijwel iedereen, maar het…
Een afbeelding afdrukken op canvas met Mod PodgeMod Podge wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, een leuke en nog wat minder bekende manier is een 'afdruk' maken op e…
OCR-tekstherkenning software en online mogelijkhedenOCR-tekstherkenning software en online mogelijkhedenOptische tekenherkenning (OCR) zorgt ervoor dat een afbeelding van een tekst omgezet wordt naar voor de computer herkenb…
Screenshots maken en bewerkenScreenshots maken en bewerkenHet kan gebeuren dat je een afbeelding zou willen maken van je computerscherm of het programma-scherm waar je op dat mom…

Tips voor de opbouw en opmaak van uw websiteAls u een eigen website heeft, wilt u natuurlijk dat bezoekers die op uw website komen niet na 2 seconden al weer afhake…
Google Translate gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate is een van de vele, gratis beschikbare programma van Google, de grootste zoekmachine ter wereld. Met Go…
Reactie

Thea de Graaf, 16-08-2012
Heel fijn deze uitleg. Bedankt. Wat ik echter nergens kan vinden is hoe ik een foto bestand kan krijgen van minimaal 1,5 MB. Ik wil het namelijk af laten drukken op canvas. Een printscreen levert slechts KB op, evenals een acrobat (244 kb). Dit is onvoldoende, kunnen jullie met helpen?

Mvrgr Thea de Graaf Reactie infoteur, 18-08-2012
Schijnt idd nogal lastig te zijn, k heb het volgende erover gevonden;

Je zou kunnen proberen het bestand om te zetten in een vector-bestand (-.svg in plaats van -.jpg of -.bmp ) dat kun je doen op de website: 'Vector Magic'. Dan zou het vergroten een stuk beter moeten gaan. Ik kwam de namen van de programma`s 'Photozoom' en 'Paint.net' een aantal keren tegen. Zelf gebruik ik regelmatig 'Gimp', een gratis fotobewerkingsprogramma, het heeft véél mogelijkheden, dus ook het vergroten van een afbeelding zal daar vast lukken. Maar je moet het wel eerst downloaden en leren kennen natuurlijk. Ik zal binnenkort eens proberen een Wordle-afbeelding te vergroten en het hier melden. Hoop dat je de woorden scherp op doek krijgt, succes!

Mocht het toch niet lukken, kun je altijd nog een omweg maken en gewoon een foto van de (klein afgedrukte) afbeelding maken :)

Elas (56 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.