Is anoniem surfen op Internet inderdaad 100% anoniem?
Volledig anoniem surfen is niet eenvoudig. Op Internet is weinig geheim te houden. Alle sites die we bezoeken, kunnen het unieke IP-nummer van onze computer herkennen en daarmee registreren dat we (weer) op bezoek zijn. Maar is dat geen schending van de privacy en willen we dat wel? En hoe kunnen we ons daartegen wapenen, zodat we echt anoniem zijn? Realiseer je tevens dat Google normaal gesproken (ook) al je zoekopdrachten onthoudt.
IP-adres
Websites die je bezoekt kunnen de gegevens van je computer traceren en bewaren in een database, ongeacht of je een virusprogramma c.q. firewall hebt geïnstalleerd. Deze persoonlijke computergegevens kunnen vervolgens worden gebruikt voor allerlei marketingdoeleinden. Het feit dat we ongevraagde reclame op ons scherm ontvangen, die zich lijkt te richten op onze interesses en recente zoekopdrachten heeft er mee te maken, dat ons surfgedrag is gevolgd en daarmee onze belangstelling in kaart is gebracht. Dat komt omdat wij weliswaar als persoon anoniem zijn, maar niet onze computer, die namelijk een uniek herkenningsnummer heeft, het zogenaamde IP-adres. (IP staat voor Internet-Protocol). Je privacy is dus in het geding. Wat voor het IP-adres van je computer geldt, is trouwens ook van toepassing voor je e-mailadres dat vanzelfsprekend ook onderschept kan worden en dat tot allerlei rommel in de inbox kan leiden. Dat gebruiken of soms doorverkopen aan marketingbureaus van onze persoonlijke gegevens zal natuurlijk door de meeste betrouwbare sites niet gebeuren, maar aangezien we wekelijks heel veel pagina’s bezoeken kan het niet anders dat we regelmatig stuiten op sites, die het niet zo nauw met de privacyregels nemen.
Politie
Overigens is het niet zo dat het IP-adres van je computer gekoppeld is aan naam, adres en woonplaats. Hooguit kan de regio getraceerd worden waar je woont. Op bevel van justitie is het echter wel mogelijk de persoonlijke gegevens die bij een bepaald IP-adres behoren, op te vragen bij de provider.
Hoe kun je anoniem surfen
Om er voor te zorgen dat allerlei sites niet meer over je gegevens kunnen beschikken, moet je eerst surfen naar speciale sites die anoniem surfen aanbieden. Die kun je in groten getale vinden via Google. Het werkt als volgt: in plaats van rechtstreeks te internetten en allerlei sites te bezoeken, bezoek je voortaan alle sites nog uitsluitend via zo’n anonymous.site. Je kunt het vergelijken met autorijden in de auto van een ander, waardoor je aan het kenteken niet meer kunt zien dat jij er in rijdt. Er is echter een klein probleem, degene die de auto aan je heeft uitgeleend weet wel degelijk dat jij bestuurder bent. En dat geldt ook voor de aanbieder van de anonymous.site. Nu is hij het die al jouw gegevens heeft en je doen en laten kan traceren. Belangrijk dus om een betrouwbare anonymous.site te vinden, met een redelijke staat van dienst. Overigens zijn er gratis en betaalde anonymous.sites. De gratis sites vragen meestal als tegenprestatie enkele seconden je aandacht voor een reclameboodschap.
Geblokkeerde sites
Veel bedrijven en scholen blokkeren bepaalde sites zoals Facebook, Hotmail, MSN enz. omdat men niet wil dat scholieren of personeel zich tijdens les of werk op dergelijke manier hun tijd met deze social bookmarking sites verprutsen. Maar via zo’n anonymous.site lukt het natuurlijk wel om tijdens school op Hyves e.d. terecht te komen. Tenzij school of werk ook de betreffende anonymous.sites heeft geblokkeerd.
Hoe anoniem ben je bij je Provider
Behalve dat dus de anonymous.site over het IP-adres van je computer beschikt en je surfgedrag eventueel in kaart kan brengen, hebben we daarnaast ook nog te maken met je provider. Ook je provider kan zien dat je gebruik maakt van de betreffende anonymous.site. Nu zal daar niet zo veel bloed uitlopen omdat het feit dat via een anonymous.site internet wordt bezocht op zich zelf niet zo spannend is. Maar het is wel goed te weten, dat internet providers verplicht zijn, alle IP-nummers van sites die jij hebt bezocht een jaar lang te bewaren! De politie kan op basis van een wet (Wet vorderen gegevens telecommunicatie) zonder tussenkomst van een rechter gegevens opvragen bij de provider. De inhoud van websites, chatlogs of inhoud van mails worden overigens niet door de provider bewaard. Maar de politie kan een provider wel verplichten om het surfverkeer van een bepaalde klant een tijdje te registreren. En tevens de persoonlijke gegevens vrij te geven die achter een bepaald IP-adres schuilen.
Ander nadeel van het via via surfen
Internetten via een andere site heeft meestal ook als nadeel dat je surfsnelheid aanzienlijk minder wordt.
Google onthoudt alles
Google onthoudt bijvoorbeeld je zoekgeschiedenis, om je een volgende keer sneller de juiste resultaten te verschaffen. Heb je dat liever niet dan, dan kun je het opslaan van je zoek- en locatiegeschiedenis stoppen via mijnaccount.google.nl/privacy, of myaccount.google.com
Lees verder