10 tips om voordelig en veilig te kopen op Marktplaats

Koop- en verkoopsites als Marktplaats zijn een gouden vondst voor veel mensen. Zeker voor degenen die niet zo goed bij kas zitten, is het fijn een plek te hebben waar je voor niet al te veel geld goede en bruikbare spullen kunt kopen. Maar hoe koop je spullen tegen een zo gunstig mogelijke prijs? En hoe zorg je ervoor dat je niet bedrogen uitkomt? Hieronder vind je 10 gouden tips om voordelig en veilig te kopen op Marktplaats.

1. Kijk en vergelijk

Bied niet gelijk op het eerste de beste artikel dat aan jouw specificaties voldoet. Maar zoek eerst verder naar vergelijkbare artikelen en kijk wat men daarvoor vraagt. Kijk ook na wat de nieuwwaarde van het artikel is, want als de vraagprijs daar niet zoveel van verschilt is het te overwegen het artikel gewoon nieuw te kopen.

2. Bouw onderhandelingsruimte in

Bied niet gelijk de vraagprijs, maar bedenk wat je voor het artikel wil betalen en bied ongeveer de helft daarvan. Zo heb je een mooie uitgangspositie voor onderhandelingen over de prijs. Vindt de verkoper het bod veel te laag en staakt hij de onderhandelingen, dan is dat jammer. Er zijn vast nog wel meer mensen die hetzelfde artikel aanbieden.

3. Heb geduld

Is er geen urgentie, heb dan geen haast bij het kopen van een artikel. Het kan geen kwaad enkele dagen of zelfs weken een bepaald aanbod te volgen. Is het na een tijdje nog niet verkocht en wil men er graag van af, dan kun je het misschien voor een lagere prijs kopen dan in eerste instantie mogelijk was.

4. Bekijk het hele plaatje

Bied nooit op producten waar geen foto bij staat. Staat er bij een advertentie geen foto, neem dan contact met de verkoper en vraag of hij foto's wil mailen.

5. Neem het zekere voor het onzekere

Neem het zekere voor het onzekere, zeker als het gaat om grote en/of dure artikelen. Zoek naar artikelen van aanbieders die niet al te ver van je vandaan wonen. Maak een afspraak om het artikel te gaan bekijken en bepaal ter plekke of je het koopt of niet.

6. Steek gelijk over

Haal het artikel op bij de verkoper, of spreek af om elkaar ergens te ontmoeten. Betaal ter plekke. Zo loop je, zeker bij dure producten, niet het risico dat jij het geld overmaakt naar de verkoper en dat deze vervolgens het artikel niet opstuurt.

7. Volg je intuïtie

Vertrouw je een aanbieder of bepaalde producten niet, zie dan van de koop af.

8. Kijk uit

Kijk uit voor Marktplaats-advertenties waarin je wordt gevraagd om (dure) telefoonnummers te bellen om informatie op een bandje te beluisteren. Meestal zitten hier onbekende en soms ronduit louche organisaties achter waarmee je beter niet in zee kunt gaan.

9. Doe wat je belooft

Ben je met een verkoper een prijs overeengekomen en heb je toegezegd het artikel te willen kopen, doe dat dan ook.

10. Informeer

Ben je met één verkoper een prijs overeengekomen, en heb je nog andere biedingen uitstaan? Wees dan zo fatsoenlijk om de andere aanbieders te informeren dat je je bod terugtrekt.
© 2009 - 2024 Appel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen en verkopen op MarktplaatsKopen en verkopen op MarktplaatsOp Marktplaats.nl vinden kopers en verkopers elkaar al sinds 1999. Waar de één zijn spullen kwijt wil, heeft een ander z…
Tips en trucks voor MarktplaatsDe site “Marktplaats” bestaat al tien jaar en wordt steeds populairder. De site is bekend geworden doordat je als partic…
Marktplaats: voor extra inkomsten of besparen op uitgavenMarktplaats is de bekendste advertenties website in Nederland. Iedereen kan er artikelen te koop aanbieden, te koop vrag…
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…

Is anoniem surfen op Internet inderdaad 100% anoniem?Is anoniem surfen op Internet inderdaad 100% anoniem?Volledig anoniem surfen is niet eenvoudig. Op Internet is weinig geheim te houden. Alle sites die we bezoeken, kunnen he…
Goede internet browser(Internet Explorer 8, Firefox, Chrome)Goede internet browser(Internet Explorer 8, Firefox, Chrome)Om te kunnen internetten heb je een internet browser nodig. Tegenwoordig zijn er vele gratis internet browsers beschikba…
Appel (5 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.