Acties van hackerscollectief Anonymous

Anonymous staat bekend om zijn vele hacks en acties tegenover bedrijven/overheden, maar wat heeft Anonymous tot nu toe nou precies bereikt? Welke operaties hebben ze uitgevoerd en wat houden deze operaties precies in? Bekende acties van Anonymous zijn bijvoorbeeld operation Deatheaters en operation ISIS, daarnaast zijn er nog vele andere acties die Anonymous uitgevoerd heeft.

Operation AwakeTheMasses

Deze operatie had als doel om het idee van Anonymous te verspreiden, deze operatie is opgestart in 2015 en is wereldwijd erg aangeslagen. De boodschap werd verspreid via het internet, vooral via YouTube filmpjes werd deze operatie erg populair. Ook zouden grote websites gehackt zijn en zou de boodschap van Anonymous getoond zijn.

Operation Deatheaters

Operation Deatheaters is een van de langstlopende operaties van Anonymous, deze operatie richt zich op het oprollen van websites die een connectie hebben met pedofilie. Anonymous beweert dat ze al honderden websites met kinderporno hebben verwijderd en daarom zou operation Deatheaters een van de meest succesvolle operaties tot nu toe zijn. Ook zou Anonymous op het zogenaamde Tor netwerk verschillende websites platgelegd hebben, het Tor netwerk is een anoniem netwerk waardoor er erg veel illegale websites zijn ontstaan.

Operation Ferguson

Operatation Ferguson is gestart naar aanleiding van een schietpartij in Amerika, daar werd namelijk een ongewapende donkere tiener doodgeschoten zonder duidelijke aanleiding. Er ontstonden veel protesten en Anonymous besloot in actie te komen. Deze actie was echter niet enkel gericht op deze schietpartij, maar richtte zich op het onnodige politiegeweld tegen donkere mensen in het algemeen.

Anonymous heeft enkele websites van de politie een tijd platgelegd en daarnaast hebben ze veel protesten geleid, ook verscheen er een filmpje waarin Anonymous aantoonde dat er reden was voor protest. Het gevolg van deze operatie is dat er nu meer aandacht lijkt te zijn voor onnodig politiegeweld, echter is het keerpunt dat er nu bij vrijwel elke actie van politie-agenten tegenover donkere mensen wordt terugverwezen naar Operation Ferguson.

Operation ISIS

Deze operatie richt zich zoals de naam al doet vermoeden op de terreurorganisatie ISIS. Anonymous heeft tijdens een filmpje de 'cyberoorloog' verklaard aan ISIS en sinds deze uitspraak zijn er al duizenden twitteraccounts die aan ISIS gerelateerd zijn offline gehaald. Anonymous richt zich dus voornamelijk op het neerhalen van social media-accounts, echter is er ook een hackersgroep die in naam van Anonymous gehele websites van ISIS platlegt. Deze groep heeft erg veel reputatie opgebouwd en wordt erg gewaardeerd door vele mensen. Deze groep genaamd Ghostsec heeft naar eigen zeggen al meer dan 110 websites platgelegd. Het gevolg van het platleggen van deze websites en social media-accounts is dat de boodschap van ISIS minder goed verspreid kan worden waardoor er indirect dus minder leden zich aansluiten bij deze terreurgroep.

Operation Paperstorm

Operation Paperstorm was een protestactie uit augustus 2013. Via een filmpje werden alle aanhangers van Anonymous opgeroepen om het idee van Anonymous op papier te zetten en dit te verspreiden, vandaar ook de naam paperstorm. Uiteindelijk werden er in steden zoals Londen duizenden papieren verspreid en kon deze operatie als geslaagd beschouwd worden. Het doel van deze operatie was om het idee van Anonymous te verspreiden, en dat is duidelijk gelukt.

Operation SeaWorld

Operation Seaworld is een operatie waarbij Anonymous zich richt op de misstanden die SeaWorld heeft aangericht. Zo verscheen er een video van Anonymous waarin ze precies vertelden waar Seaworld zich schuldig aan maakte. Dit was de lijst:
 • Seaworld is schuldig bevonden aan het ontvoeren en vermoorden van orka's. 51 orka's zijn gestorven tijdens het verblijf bij Seaworld, daarnaast zijn er 160 orka's gestorven tijdens het vangen.
 • Seaworld is schuldig bevonden aan het sponsoren van 'Taji Dolphin trade'. Dit is een bedrijf dat onder andere dolfijnen vermoordt voor sushi.
 • Seaworld is schuldig bevonden aan het liegen tegenover medewerkers en deze medewerkers de schuld in de schoenen schuiven wanneer er een dier overleed.
 • Seaworld is schuldig bevonden aan het hersenspoelen van kinderen door middel van speelgoed.
 • Seaworld is schuldig bevonden aan het stelen van babypinguïns.
 • Seaworld is schuldig bevonden aan het drogeren van orka's.

Operatie Seaworld is nog altijd aan de gang en zal niet stoppen totdat Seaworld zijn fouten toegeeft en er iets aan verandert. Tot nu toe is Anonymous erin geslaagd om de websites van Seaworld verschillende keren en voor langere tijd plat te leggen waardoor Seaworld minder klanten ontving sinds Anonymous erbij betrokken is.
© 2015 - 2024 Writerkas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anonymous en hacktivismeAnonymous en hacktivismeDe laatste jaren is er een sterke toename van hacktivisme. In de meeste gevallen is dit het werk van Anonymous.
Group Anonymous en het lamleggen van websitesIn 2010 werd de wereld verrast door een nieuw soort activitisme. Groepen mensen gingen niet meer de weg op om ergens teg…
Isis en de geheime naam van RaRa, de zonnegod, was de machtigste van alle goden. Hij was tenslotte de schepper van hemel en aarde en hij heerste over…
Egyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aEgyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aIn het oude Egypte speelden mythen over goden een belangrijke rol. Een mythe zou men, in godsdiensthistorische zin, kunn…

Catfish: een nepaccount ontmaskeren op internetCatfish: een nepaccount ontmaskeren op internetEen 'Catfish' is iemand die zich online voordoet als een ander persoon. Dit kan verschillende redenen hebben zoals een j…
Bronnen en referenties
 • Operation ferguson: https://anoninsiders.net/anonymous-operation-ferguson-press-release-2610/
 • Operation Seaworld: https://anoninsiders.net/op-seaworld-2714/
 • Operation Deatheaters: http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/anonymous-calls-for-activists-to-help-expose-international-paedophile-networks-with-operation-deatheaters-9998350.html
 • Operation AwakeTheMasses: http://anonhq.com/anonymous-operation-awake-the-masses/
 • Operation ISIS: http://ghostsec.org/
Writerkas (43 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.