Problemen met de cd- en dvd-brander

Iedereen die het regelmatig gebruikt, heeft er wel eens last van. Een cd- of dvd-brander die een cd niet wilt pakken. Het zal wel een vettig of vuil schijfje zijn. Maar een cd die overduidelijk vies is wordt wel gepakt! Hieronder enkele problemen en oplossingen.

Kan geen cd’s meer branden

Het probleem:

Het brandprogramma geeft de melding “tracking or focus error”. Het proces wordt beëindigd en het schijfje kan weer de prullenbak in. Wat kan ik hieraan doen?

De oplossing:

Ten eerste moet je er achter zien te komen waar het probleem ligt, bij het brandprogramma of ergens anders. Je kunt het beste een ander brandprogramma proberen. Burn4free is gratis. Blijft het probleem bestaan, dan kan het zijn dat je schijven beschadigd zijn. De melding wilt namelijk zeggen dat de lens van de brander zich niet kan richten of scherpstellen. Dit kan dus komen door beschadiging.

Gebruik de ruimte maximaal

Het probleem:

Je wilt een audio-cd branden, maar er wordt aangegeven dat de maximale aantal minuten overschreden zijn. Wat kan ik hieraan doen?

De oplossing:

Het is mogelijk om een normale schijf met een maximale capaciteit van 74 minuten op te rekken. Dit wordt ook wel overburnen genoemd. Dit is niet zonder risico en niet bij alle branders mogelijk. Het brandprogramma vult ook de laatste 90 seconden ruimte stilte en eventuele extra ruimte. Vaak geeft het brandprogramma deze ruimte niet aan, dus je zult moeten uitproberen of alles op het schijfje past. Overburning kun je bij het brandprogramma Nero op de volgende manier activeren:
  • Je klikt op <Bestand>, <Opties> en <Expertfuncties>.
  • Zet een vinkje voor <Inschakelen Disk-at-once CD overburn> en ook bij <DVD-overburn inschakelen>.
  • Bij het venster <Compilatie branden> op het tabblad <Branden> kies je voor de brandmethode <Disc-at-once>.

Zin en onzin van schoonmaakdisks

Het probleem:

Je hebt een schoonmaak-cd geprobeerd om de lens van de brander te reinigen. Nu lijkt het alsof de problemen nog erger zijn geworden. Hoe kan dit?

De oplossing:

Schoonmaakdisks worden overal verkocht en aanbevolen maar je kunt er beter ver van uit de buurt blijven. Ze doen meer kwaad dan goed. Omdat de borsteltjes die op de schoonmaak-cd zitten te snel over de lens gaan, waardoor de lens beschadigd raakt. Is het niet de lens zelf de wordt bekrast, dan gaat de lenscoating er wel af.

Energiekalibratiefout

Het probleem:

Je krijgt de foutmelding "Power Calibration Error". Ook als je verschillende schijfjes probeerd blijf je de melding krijgen.
Met dezelfde brander en schijfjes lukt het wel op een andere pc. Wat kan ik hieraan doen?

De oplossing:

Omdat het op een andere pc wel lukt, ligt het niet aan de hardware. Het kan namelijk zijn wanneer je deze melding krijgt dat de brander op het punt staat defect te raken. Maar in dit geval is het waarschijnlijk een software probleem. Het kan zijn dat je brandprogramma conflicteerd met de ingebouwde brandersoftware van windows. Om dit op te lossen dien je het volgende te doen:
  1. Klik op <Start>, <Configuratiescherm>, <Systeembeheer> en <Services>.
  2. Bij het venster waar alle services staan ga je naar <Imapi CD-Burning COM Service>. Dubbelklik hierop en klik in het uitklapmenu op <Opstarttype>, kies daarbij voor <Uitgeschakeld>.
  3. Klik hierna op <Toepassen> en dan op <Ok>. Nu dien je het brandprogramma opnieuw op te starten.

Brander wordt steeds langzamer

Het probleem:

Je weet niet hoe het komt, maar de brander wordt steeds langzamer. Vroeger deed die 10 minuten over een cd, nu wel een half uur.

De oplossing:

Vanwege de hoge temperaturen kunnen stations vrij gevoelig voor storingeren zijn. Door het continu uitwerpen en laden van schijfjes worden ze erg kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat je de stations goed onderhoud. Hieronder wat tips daarvoor:
  1. Wanneer er geen haast bij is, brand dan niet op maximale snelheid. Vaak geeft langzamer branden een beter resultaat.
  2. Zorg ervoor dat de buitenzijde van de brander stofvrij blijft. Zo komt er ook minder vuil op de schijfjes.
  3. Let erop dat de brander voorzien is van de laatste firmware. Die zorgt ervoor dat kleine problemen in de hardware verholpen worden en voegt extra functies toe aan je brander.
  4. Sommige dvd-spelers kunnen een gebrand schijfje niet lezen en herkennen. Hiervoor moet je de instellingen van je brandsoftware aanpassen. Zo herkent elke dvd-speler het schijfje als een dvd-rom. Bij Nero doe je dat met de Drive Speed. Ga als volgt te werk: Klik op <Extra> en <Bitsetting>. Stel hier het "Boektype" in op <DVD-ROM>
© 2008 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn ISO bestanden? En hoe open ik ISO bestanden?Wat zijn ISO bestanden? En hoe open ik ISO bestanden?Bijna iedereen download wel eens een bestand. Sommige bestanden hebben een bekende extensie zoals: .avi, .jpeg of .exe.…
Crème brûlée maken met een crème brûlée-branderCrème brûlée maken met een crème brûlée-branderWil je voor het kerstdiner of een ander feestelijke gelegenheid een perfecte crème brûlée op tafel zetten dan gebruik je…
Labelen met LabelTag: de exclusieve technologie van Lite-OnLabelen met LabelTag: de exclusieve technologie van Lite-OnIn 2010 introduceerde het bedrijf Lite-On zijn iHAS524 dvd-brander met exclusieve "LabelTag" technologie. Met LabelTag k…
Stappenplan gasbrander aan- en uitzettenIn dit artikel wordt uitgelegd welke stappen men moet doorlopen bij het aan- en uitzetten van een gasbrander. Tevens wor…

Gewiste computerbestanden terughalenGewiste computerbestanden terughalenComputerbestanden kwijt doordat je ze per abuis hebt gewist of door een computercrash? Veelal zijn ze nog terug te halen…
Gratis iTunes Store account zonder creditcardDe iTunes Store is een handige online winkel van Apple die ingebouwd is bij Itunes. Hier kun je gratis Podcast, Video's…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.