Labelen met LabelTag: de exclusieve technologie van Lite-On
In 2010 introduceerde het bedrijf Lite-On zijn iHAS524 dvd-brander met exclusieve "LabelTag" technologie. Met LabelTag kan er op elke cd en dvd een gecirkeld label op de datazijde gebrand worden. Met dezelfde brandsnelheid en tijdens dezelfde brandsessie, kan een label achter, tussen en voor de data op de disk gebrand worden. LabelTag is vergelijkbaar met de oudere Disc T@2 technologie.
Artikelindeling
Wat kun je doen met LabelTag?
Met LabelTag is het mogelijk om logo's en tekstlabels op de datazijde van cd's en dvd's te branden. LabelTag heeft geen speciale disks nodig waardoor het makkelijk te gebruiken is en kan worden toegepast op elke cd of dvd. De technologie is vergelijkbaar met de in 2003 geschrapte Disc T@2 technologie van Yamaha. LabelTag is echter meer uitgebreider, want labels kunnen zowel achter, tussen en voor data gebrand worden. Daarnaast kunnen data en labels simultaan gebrand worden met dezelfde brandsnelheid. In tegenstelling tot de oudere
LightScribe en LabelFlash technologieën, kan LabelTag niet bij de
labelzijde van een disk gebruikt worden.
De werking van de technologie
Met
Nero 8 Essentials op de computer kunnen data en labels worden ingevoerd. Het gemaakte label wordt omgezet in een bitmap-bestand en als alle informatie is bevestigd, wordt het verzonden naar de brander-interface. Informatie zoals de data, het label en alle posities op de disk worden door de brander-interface ontvangen en uitgevoerd.
Labels op de datazijde branden
De hoeveelheid ruimte die een label in beslag neemt wordt bepaald door de breedte en de positie op de disk. Als een label eenmaal op een disk is gebrand, kan de in beslag genomen ruimte niet meer gebruikt worden voor data en vice versa. Hoe breder het label en hoe verder het midden af is geplaatst, hoe meer ruimte het zal gaan kosten. Zo neemt bijvoorbeeld een 5 mm label aan het begin slechts 10% van het disk-oppervlak in beslag. Het plaatsen van een 5 mm label aan het einde van het disk-oppervlak neemt 20% in beslag.
Voorafgaande indeling maken
LabelTag staat op een blanco disk een indeling voor data en meerdere labels in één brandsessie toe. Hierdoor kan de disk voordat er gebrand wordt, zo worden ingedeeld dat juist eerst het label gebrand moet worden en daarna data. Ook meerdere labels tussen data plaatsen is mogelijk. Wanneer de disk echter is gebrand kunnen er geen labels meer vóór de data gebrand worden. Voorafgaand kunnen er dus creatieve indelingen gemaakt worden door steeds te schakelen tussen data en label. Vergeet niet! Hoe meer labels er geplaatst worden hoe minder ruimte er overblijft voor data. Sommige combinaties zullen dus afhankelijk van datagrootte, labelbreedte en posities niet mogelijk zijn. Op de eerste 25 mm van een disk kan geen label gebrand worden. Dit is omdat dat gedeelte door alle branders/spelers voor de opstartcalibratie van de disk gebruikt wordt.
Disks branden in een multi-sessie
Labels kunnen ook in een
multi-sessie op een disk gebrand worden. Multi-sessie zorgt ervoor dat data en in het geval van LabelTag, ook labels later op overgebleven ruimte erbij gebrand kunnen worden. Als een disk dus al reeds is gebrand in een multi-sessie kan er naderhand meer bij op gebrand worden, vergeet niet dat branden permanent is. Ook als een disk gefinaliseerd (afgesloten) of vol is kan er niks meer op diezelfde disk gebrand worden. Bij het branden van een disk in een
single-sessie wordt die in één keer gebrand en gefinaliseerd. Zelfs als er vrije ruimte overblijft kan dit niet meer worden gebruikt.
Compatibiliteit met oudere branders en spelers
Voor oude branders/spelers is een gelabelde disk leesbaar mits deze multi-sessie gebrande disks ondersteunt. Hele oude branders/spelers die alleen single-sessie disks ondersteunen, zullen hoogstwaarschijnlijk niet verder kunnen komen dan data uit het eerste gedeelte van de multi-sessie.
Een LabelTag disk is uitwisselbaar /
Bron: Leeuwenborchweide, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Miscommunicatie tussen Lite-On en Nero
Er zijn meldingen gemaakt op verschillende fora dat er iHAS524 branders aan consumenten verkocht waren, waar
Nero 9 Essentials software bij werd meegeleverd. Dit terwijl de oorspronkelijk meegeleverde software
Nero 8 Essentials de LabelTag functies bevat en juist ontbreekt in alle Nero 9 versies, behalve
Nero 9 Express Essentials. Ook ontbreekt er in alle versies van
Nero 10 nog ieder spoor van een LabelTag functie.
Lees verder