Anonieme proxies - veilig surfen en blokkeringen omzeilen
Een anonieme proxy laat je anoniem surfen. De website kan niet zien waar je vandaan komt en eventuele criminelen kunnen je stappen niet volgen. Anoniem surfen kan handig zijn op school of op het werk waar websites geblokkeerd zijn. In censurerende landen kun je met een anonieme proxy de landelijke firewalls te omzeilen.
Wat is een proxy?
Simpel gezegd is een proxy een stukje techniek dat een ander IP-adres toekent aan je computer. IP staat voor Internet Protocol. Elke computer heeft een uniek IP-adres dat wordt toegekend door het netwerk. De Internet Assigned Numbers Authority (IANA) draagt de uiteindelijke verantwoordelijkheid hiervoor. IANA deelt superblokken IP-adressen uit aan regionale internetregistraties die deze vervolgens weer uitdelen aan ISP’s (Internet Service Providers) zoals HetNet, Tiscali, KPN en Tele2. De provider is de laatste verdeler en geeft jouw je IP-adres.
Informatie over het IP-adres kan gebruikt worden om de locatie van de surfer te achterhalen. En dan gaat het niet alleen om het land of de provincie, maar, wie toegang heeft tot de databank van de provider, kan zelfs het specifieke adres of telefoonnummer achterhalen. Dit wordt door de politie gebruikt om internetcriminelen op te sporen.
Met een proxy kun je dus je IP-adres (tijdelijk) wijzigen. Dit biedt de mogelijkheid om via een school- of bedrijfsnetwerk op geblokkeerde sites te komen. Je wordt niet meer herkend als onderdeel van het netwerk, dus je kunt de site gewoon bekijken. Ook in landen waar de overheid een dikke vinger in de internetpap heeft, kun je een anonieme proxy gebruiken om toch redelijk vrij alle informatie op te zoeken.
Hoe werkt het?
Een anonieme proxy is een extra proxy tussen die van jouw computer en die van de website. De website die je bezoekt kan alleen de tussenproxy achterhalen en kan dus niet zien wie jij bent. Let op: de website van de anonieme proxy kan
wel zien wie je bent. Mocht iemand via een anonieme proxy illegale handelingen doen, dan kan de politie dit dus nog steeds achterhalen (gelukkig maar), hoewel het wel moeilijker is. Behalve het verwijderen van je IP-adres, kunnen veel anonieme proxy’s ook ander dataverkeer tegenhouden zoals cookies, pop-ups en banners.
Je surfgeschiedenis wordt nog steeds opgeslagen, dus andere gebruikers van de computer kunnen nog steeds achterhalen welke sites je bezocht hebt. De bezochte websites worden simpelweg opgeslagen via de anonieme proxy. Om te voorkomen dat anderen zien waar je online geweest bent, moet je de geschiedenis van de browser, de cookies en de cache legen.
Vier manieren
Je kunt op vier verschillende manieren gebruik maken van anonieme proxy’s.
- Via een website: Dit is de simpelste manier voor tijdelijke bescherming. Je gaat naar de website van een anonieme proxy server en geeft daar het adres in van de website die je wilt bezoeken.
- Via een programma: Je downloadt een “client application” die ervoor zorgt dat je automatisch anoniem surft.
- Via je browser: Je stelt je favoriete browser zo in, dat je voortaan altijd via de anonieme proxy surft. Hiervoor heb je het IP-adres en de “port number” nodig van de proxy.
- Via een anonieme server: Vergelijkbaar met de derde optie, maar minder betrouwbaar, omdat je niet weet wie er achter die server zit. Misschien houden zij wel al je data bij...
Keuzehulp
Anonieme proxies veranderen constant. Soms werkt een adres vandaag, maar morgen niet meer. Uiteraard zijn de betere proxies redelijk stabiel. Een goede anonieme proxy zorgt ervoor dat niemand je gegevens kan lezen via een zogenaamde TLS of SSL tunnel.
Verder hangt de keuze voor een proxy af van wat je ermee wilt doen. Sommige proxy’s ondersteunen bijvoorbeeld geen "https". Dit zijn veilige servers (de "s" staat voor secure) van bijvoorbeeld betalingssystemen. Als je via een anonieme proxy je bankgegevens in wilt zien, moet je er eentje kiezen die "https" ondersteunt. Als je toegang wilt hebben tot FTP (File Transfer Protocol) moet je voor een proxy kiezen die hiermee om kan gaan. FTP is soms nodig voor het downloaden van bestanden.
Geld kan ook een factor zijn. De meeste services die de dienst via het internet aanbieden zijn gratis, maar andere opties zijn mogelijk alleen beschikbaar via een maandelijks abonnement.
Op een school- of bedrijfsnetwerk heeft de beheerder vaak al de meest gebruikte proxies geblokkeerd. Maar er zijn tienduizenden sites en het is onbegonnen werk om die allemaal te blokkeren. Dus als je googelt op "anonieme proxy", kies dan niet de opties van de eerste pagina, maar blader een flink aantal pagina's verder. Dan wordt de kans groter dat je proxies vindt die niet geblockt zijn.
Als laatste is snelheid erg belangrijk. Je zet ten slotte een tweede laadmoment tussen jezelf en de website in. Surfen met een anonieme proxy gaat dus zeker langzamer dan zonder. Test uit hoe lang het duurt voordat een website geladen is via de anonieme proxy, want een snellere proxy is uiteraard fijner.
Lees verder