Hoe weet je of een webshop te vertrouwen is?

Hoe weet je of een webshop te vertrouwen is? We boeken op het internet voor miljoenen euro’s aan vluchten, kopen muziek en bestellen kleren. Maar hoe weten we of een webshop te vertrouwen is? Klanten worden niet alleen gelokt met absolute bodemprijzen, men belooft ook een veilige verwerking van de opdracht. Op die manier vertrouwen goedgelovige consumenten steeds weer de mooie praatjes van dubieuze aanbieders en blijft men, in plaats van met de bestelde waren, zitten met een negatief banksaldo of een geblokkeerde creditcard. En dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om de rotte appels te herkennen als je een paar fundamentele regels in acht neemt.

Online winkelen: bied fraudeurs geen kans

Regel nummer één is bijvoorbeeld: betaal in online winkels uitsluitend met je creditcard als het webadres begint met https://. De “s” staat in dat geval voor “safe” omdat er sprake is van een beveiligde verbinding met versleutelde dataoverdracht. Een aantal andere aanbevelingen is:

Wees kritisch op de algemene performance van de site

Hoe correct is de taal waarin de webteksten of de e-mails zijn geschreven? Leest het alsof de teksten zijn vertaald met een slecht vertaalprogramma? Werken de links wel naar behoren?

Win informatie in bij de fabrikant of importeur

Als je twijfelt aan de echtheid van een webshop, win dan informatie in bij de fabrikant of de hoofdimporteur van het merk. Vraag of de webshop bekend is en of de aanbieder werd geautoriseerd.

Wees kritisch over de geloofwaardigheid van een aanbieding

Is een aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het meestal niet waar. Raadpleeg prijsvergelijkingssites om realistische prijzen te achterhalen. En worden er artikelen aangeboden die via de officiële kanalen nog niet in de handel zijn of die nergens anders te koop zijn, dan moet je ook op je hoede zijn.

Neem de algemene voorwaarden zorgvuldig door

Zorg ervoor dat je eerst de algemene voorwaarden goed hebt doorgenomen voordat je een bestelling plaatst, in het bijzonder de passages over vertraging bij levering, de mogelijkheid om de opdracht te herroepen, de garantiebepalingen en het teruggaverecht. En hanteert de aanbieder geen algemene voorwaarden: houd je dan verre van de website.

Licht de aanbieder grondig door

  • Bevindt zich op de website een telefoonnummer en een zakelijk adres en bestaat dat adres überhaupt?
  • Wordt de naam van de webshop-eigenaar genoemd?
  • Wordt er een e-mailadres genoemd of is er alleen sprake van een contactformulier?
  • Indien mogelijk informeer dan in een online handelsregister of het bedrijf daadwerkelijk is geregistreerd.
  • En wees op je hoede als de hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd in Azië of in belastingparadijzen als de Bermuda’s.
  • Op wiens naam is de website geregistreerd? Je kunt dit onder meer achterhalen door gebruik te maken van het
  • Whois-protocol om de gegevens van een domeinnaam of IP-adres te traceren. Doorgaans biedt dat informatie over naam en contactgegevens van de website-eigenaar en de provider.

Test de contactmogelijkheden

Kies het telefoonnummer en stel een vraag over een aangeboden product. Neemt er niemand op? Reageert de aanbieder snel en professioneel? Was de verkregen informatie relevant? Of zend een e-mail naar het opgegeven mailadres. Krijg je antwoord?

De echtheid van aanbiedingen niet zonder meer vertrouwen

Worden gerenommeerde merken te koop aangeboden in een Aziatische webshop, dan loop je het risico dat het nagemaakte merkartikelen zijn. Als je ze bestelt ben je weliswaar niet strafbaar, maar de douane kan de namaakgoederen inhouden. In dat geval ben je je geld kwijt.

Zoek op het internet naar beoordelingen van andere kopers

Zoek binnen internetfora naar de winkel en bekijk daar zorgvuldig de reviews over de webshop. Zijn er alleen maar enkele oude commentaren voorhanden of juist veel negatieve reviews, dan spreekt dat voor zich. Vind je er uitsluitend positieve beoordelingen terug die zich ook nog eens op een vergelijkbare manier laten lezen, dan is er waarschijnlijk sprake van eigen reclame of promotie.

Controleer de betaalmethoden van de aanbieder

Plaats een bestelling bij onbekende webshops indien mogelijk uitsluitend op rekening en laat zo’n bestelling achterwege als de winkel die mogelijkheid niet biedt. Bestel alleen tegen vooruitbetaling als je mensen kent die al goede ervaringen met de webshop hebben. En zoals al opgemerkt, betaal alleen met een creditcard, indien het webadres begint met https:// en in de adresbalk van de browser een hangslot-icoon verschijnt. Alleen dan kan je informatie niet worden onderschept en misbruikt. Plaats uitsluitend bestellingen voor bedragen waarvan je het verlies in geval van nood kan dragen.

Vertrouwen op eigen buikgevoel

Ga af op je eigen buikgevoel. Word je geplaagd door twijfels, onthoud je dan van elke bestelling.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidvat webshop: informatie en beoordelingDe Kruidvat webshop is een van de grootste online drogisterijen van Nederland. Bent u benieuwd naar het assortiment van…
HEMA webshop: informatie en beoordelingDe HEMA webshop is een online winkel met een groot en divers aanbod. Wat heeft de HEMA webshop u te bieden? Hoe ziet het…
De beste tips voor een webshopDe beste tips voor een webshopMet een webshop kunt u relatief eenvoudig geld verdienen op het internet. Het probleem is dat u klanten moet trekken en…
GAMMA webshop: informatie en beoordelingDe GAMMA webshop is een grote en betrouwbare online bouwmarkt. Wat heeft de GAMMA webshop u eigenlijk te bieden? En hoe…

Toegankelijke website maken voor blinden en slechtziendenToegankelijke website maken voor blinden en slechtziendenDankzij verschillende computeraanpassingen en hulpmiddelen zoals een brailleleesregel, schermuitleesprogramma en spraak-…
Hoe krijg je meer bezoekers naar je blogAls je een blog schrijft, dan wil je natuurlijk graag dat andere mensen dan alleen je moeder lezen wat jij te vertellen…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.