Twee beeldschermen aansluiten op één PC

Bij privé-gebruik van een PC, bijvoorbeeld bij gamen is het soms handig om twee beeldschermen aan te sluiten op één PC, bijvoorbeeld om op één beeldscherm een spel te spelen en op het andere beeldscherm een filmpje te zien met tips over dit spel. Maar zeker ook op de werkvloer heeft twee beeldschermen koppelen aan één computer veel voordelen. Zo is het handig om twee taken naast elkaar uit te voeren. Of is voor het uitvoeren van één taak veel uitzoek werk nodig en is het dan handig om meerdere vensters naast elkaar open te kunnen zetten.

Voorbereiding voor onderzoek twee schermen

Wil je een extra beeldscherm gaan kopen, kun je een aantal punten in de gaten houden.
Het is aan te raden om te kiezen voor 2 dezelfde schermen. Een monitor die afwijkt van de ander, is vervelend voor het zicht. Dit gaat dan niet alleen om de lichtsterkte van het scherm, maar ook voor de grootte. Het is daarbij fijner als de rand, het kader van de monitor zo dun mogelijk is.
Mocht je toch twee verschillende beeldschermen naast elkaar gebruiken, zet ze dan op enige afstand van elkaar. In dat geval vallen de verschillen minder op en zijn ze ook minder storend.
Bij videobewerking, beeldbewerking of tekenprogramma's zoals CAD of Photoshop is een groter beeldscherm handiger.

Welke aansluitingen?

Voordat je twee beeldschermen op één PC aan gaat sluiten, is het raadzaam om te onderzoeken of dit ook mogelijk is.
Het is daarbij van belang om te weten of de videokaart twee beeldschermen ondersteund. Indien er twee aansluitingen zijn voor een beeldscherm, dan kunnen in principe al verschillende schermen op de PC worden aangesloten.
Nieuwere PC's beschikken al snel over een HDMI aansluiting. Dit voor de HD schermen die een hoge kwaliteit geven.
Echter ook de VGA aansluitingen en DVI zijn gangbaar. Het kan zijn dat je voor het aansluiten van een tweede beeldscherm een adapter of verloop nodig hebt. De hoofdmonitor is aangesloten op de PC via de hoofdpoort. Controleer dan ook bij aanschaf van een nieuw beeldscherm, welke aansluiting beschikbaar is. Het is overigens mogelijk om de twee beeldschermen met een splitter aan te sluiten op de PC. Echter in dat geval zal op beide beeldschermen hetzelfde beeld te zien zijn. Mocht je videokaart het aansluiten van twee monitors niet ondersteunen, kun je ook overwegen om een nieuwe videokaart aan te schaffen.

Hoe werkt een tweede scherm?

De besturingssystemen windows 7 en windows 8.1 herkennen een tweede beeldscherm. Het tweede scherm geeft een leeg bureaublad weer. Mocht je het lege bureaublad op het andere scherm willen zien, kun je eenvoudig de kabels van de schermen verwisselen. Mits je daar natuurlijk de juiste aansluitingen voor hebt. Overigens kun je ook softwarematig aan geven welk scherm het hoofdbeeldscherm moet zijn, door naar configuratie te gaan binnen windows. Vervolgens ga je naar "beeldschermresolutie aanpassen" om de juiste scherminstellingen te kunnen selecteren.

Taakbalk in windows 8

In windows 8 is het mogelijk om ook de taakbalk op het tweede beeldscherm weer te geven. In windows 7 is dit niet mogelijk zonder behulp van freeware. Klik voor het inschakelen van de taakbalk op de tweede monitor met je rechtermuisknop op de taakbalk en klik dan op "eigenschappen". Vervolgens kun je in het tabblad "taakbalk" kiezen voor de optie om de taakbalk op meerdere schermen weer te geven.
© 2015 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omrekenen beeldschermdiagonaal naar breedte en hoogteOmrekenen beeldschermdiagonaal naar breedte en hoogteBeeldschermen van verschillende apparaten zoals smartphones, tablets en tvs bestaan in veel verschillende groottes en f…
Beeldscherm of monitor: geschiedenis, modellen en techniekenBeeldscherm of monitor: geschiedenis, modellen en techniekenEen beeldscherm of monitor is een onmisbaar onderdeel van een computer. Op het scherm worden namelijk het beeld of ander…
Het nut van een dockingstation voor een laptopHet nut van een dockingstation voor een laptopNu laptops steeds lichter, krachtiger en handiger worden, worden desktops steeds minder aangekocht. Toch kan men op somm…
Een computer kopen, waar moet u op letten?Een computer kopen, waar moet u op letten?Het kopen van een computer kan zeer lastig zijn. Want waar moet u op letten? Wat is belangrijk bij het kopen van een com…
3 opties om abonnees te krijgen op een nieuw YouTube kanaalElk succesvol kanaal op YouTube is ooit begonnen met nul abonnees, maar daartegenover staat een veelvoud aan YouTubers d…
Evertse (47 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.