Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website?
De informatie die je op het internet tegenkomt is lang niet altijd zo veilig en betrouwbaar als je denkt en zou willen. Als je niet voorzichtig bent kun je met een hoop problemen komen te zitten. Om dit te voorkomen, neem de volgende adviezen in acht.
Controleer de “eigenaar” van de site
Wil je weten of je te maken hebt met een betrouwbare site, controleer dan de informatie van de “eigenaar” of bron van de site. Controleer via de homepage:
- De FAQ pagina (Frequently Asked Questions)
- De pagina die uitlegt waar de site over gaat en waar deze voor bedoelt is
- De contactpagina
Via deze informatie moet je makkelijk kunnen achterhalen wie de eigenaar van de website is. Besef ook dat als er op een website bovenstaande informatie niet beschikbaar is, dit al verdacht is. Je kunt ook de eigenaar van de website vinden via de registratiegegevens. Voor .nl domeinen is dat www.sidn.nl en voor andere extensies (.com, .net, etc.) is dat www.whois.net.
De website zelf goed controleren
Bekijk goed de kenmerken van de website. Hier kun je ook uit afleiden of je met een betrouwbare site te maken hebt. Denk hierbij aan:
- De doelgroep
- Het doel van de site
- De duidelijkheid van de gegeven informatie, denk hierbij aan objectiviteit, inzicht, etc.
- De toon van de website; zakelijk, commercieel, persoonlijk.
- Onderhoud van de site; wordt de site vaak ge-update, werken links nog?
- Het ontwerp. Hoe professioneel wordt de website weergegeven?
Let op het tekstgebruik op de website
De eigenschappen van de tekst kunnen ook al een goede indruk geven van de betrouwbaarheid van een website:
- De mate van spel- en typefouten in de tekst. Zitten er in de tekst veel fouten, dan kun je twijfels plaatsen of de website veilig is.
- De opbouw van de tekst.
- De onderbouw van de conclusies die gemaakt zijn in de tekst.
- De actualiteit van de website. Hoe ouder de tekst in de site, des te minder betrouwbaar is de informatie die er gegeven wordt.
Actualiteit van de website bepalen
De actualiteit van een website kun je bepalen door:
- Kijk naar de datum van de artikelen of informatie waarnaar op de site wordt verwezen.
- Kijk of er onderaan de pagina een datum vermeld staat. Op veel websites wordt hier de datum weergegeven van de laatst gemaakte update op de site.
- Gebruik de datumcheck in de adresbalk door op de plaats van het http://... “gedeelte het volgende in te typen: “javascript:alert (document.lastModified). Druk vervolgens op Enter en je ziet de datum van de laatste updates.
Reactie
Ro, 17-10-2011
Als je de criteria hierboven hanteert, is infonu.nl zelf ook niet betrouwbaar, en dus verdacht. Er wordt immers geen openheid gegeven over wie de eigenaar/financier is van deze website. Als deze reactie wordt gecensureerd lijkt dat reden te meer om deze site te wantrouwen.
Reactie infoteur, 17-10-2011
Beste Ro,
Je hebt wel gelijk hoor, ik heb tijdens het schrijven van het artikel ook enkele "betrouwbare" websites gecontroleerd die qua openheid over de eigenaar ook niets loslaat. Heb dit ook al geopperd aan Remko (de eigenaar), benieuwd of hij er nog iets mee doet.
Echter het feit dat je bij"contact" een formulier krijgt ziet er wel wat betrouwbaarder uit dan helemaal niets.