Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website?

Hoe controleer je de betrouwbaarheid van een website? De informatie die je op het internet tegenkomt is lang niet altijd zo veilig en betrouwbaar als je denkt en zou willen. Als je niet voorzichtig bent kun je met een hoop problemen komen te zitten. Om dit te voorkomen, neem de volgende adviezen in acht.

Controleer de “eigenaar” van de site

Wil je weten of je te maken hebt met een betrouwbare site, controleer dan de informatie van de “eigenaar” of bron van de site. Controleer via de homepage:
  • De FAQ pagina (Frequently Asked Questions)
  • De pagina die uitlegt waar de site over gaat en waar deze voor bedoelt is
  • De contactpagina
Via deze informatie moet je makkelijk kunnen achterhalen wie de eigenaar van de website is. Besef ook dat als er op een website bovenstaande informatie niet beschikbaar is, dit al verdacht is. Je kunt ook de eigenaar van de website vinden via de registratiegegevens. Voor .nl domeinen is dat www.sidn.nl en voor andere extensies (.com, .net, etc.) is dat www.whois.net.

De website zelf goed controleren

Bekijk goed de kenmerken van de website. Hier kun je ook uit afleiden of je met een betrouwbare site te maken hebt. Denk hierbij aan:
  • De doelgroep
  • Het doel van de site
  • De duidelijkheid van de gegeven informatie, denk hierbij aan objectiviteit, inzicht, etc.
  • De toon van de website; zakelijk, commercieel, persoonlijk.
  • Onderhoud van de site; wordt de site vaak ge-update, werken links nog?
  • Het ontwerp. Hoe professioneel wordt de website weergegeven?

Let op het tekstgebruik op de website

De eigenschappen van de tekst kunnen ook al een goede indruk geven van de betrouwbaarheid van een website:
  • De mate van spel- en typefouten in de tekst. Zitten er in de tekst veel fouten, dan kun je twijfels plaatsen of de website veilig is.
  • De opbouw van de tekst.
  • De onderbouw van de conclusies die gemaakt zijn in de tekst.
  • De actualiteit van de website. Hoe ouder de tekst in de site, des te minder betrouwbaar is de informatie die er gegeven wordt.

Actualiteit van de website bepalen

De actualiteit van een website kun je bepalen door:
  • Kijk naar de datum van de artikelen of informatie waarnaar op de site wordt verwezen.
  • Kijk of er onderaan de pagina een datum vermeld staat. Op veel websites wordt hier de datum weergegeven van de laatst gemaakte update op de site.
  • Gebruik de datumcheck in de adresbalk door op de plaats van het http://... “gedeelte het volgende in te typen: “javascript:alert (document.lastModified). Druk vervolgens op Enter en je ziet de datum van de laatste updates.
© 2011 - 2025 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Chi-kwadraat toetsDe Chi-kwadraat toetsMet de Chikwadraattoets kun je bepalen of er een verband bestaat tussen twee variabelen. Deze toets is gebaseerd op een…
Het schrijfproces - Bronnen evaluerenHet schrijfproces - Bronnen evaluerenMet name voor een scriptie of lang essay maak je gebruik van bronnen. Je moet deze bronnen evalueren voordat je ze gebru…
Betrouwbaarheid DealExtremeBetrouwbaarheid DealExtremeDealExtreme is een sterk in populariteit stijgende webshop uit China. Producten zijn vaak goedkoop en worden veelal grat…
Betrouwbaarheid van een onderzoekBetrouwbaarheid van een onderzoekEr zijn al zoveel onderzoeken gedaan, en zoveel onderzoeken worden nu nog uitgevoerd. Lang niet al deze onderzoeken zijn…

Twitter voor beginnersTwitter voor beginnersTwitter is een medium dat bedoeld is om korte berichten uit te wisselen van maximaal 140 tekens. Je kunt er links in zet…
Gameverslaving, verslaafd aan computerspelletjesGameverslaving, verslaafd aan computerspelletjesSpeeltijden van meer dan 30 uur per week. Steeds meer jongeren (maar ook volwassenen) zijn verslaafd aan computerspellet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Realworkhard, Pixabay
  • www.managementsupport.nl
Reactie

Ro, 17-10-2011
Als je de criteria hierboven hanteert, is infonu.nl zelf ook niet betrouwbaar, en dus verdacht. Er wordt immers geen openheid gegeven over wie de eigenaar/financier is van deze website. Als deze reactie wordt gecensureerd lijkt dat reden te meer om deze site te wantrouwen. Reactie infoteur, 17-10-2011
Beste Ro,

Je hebt wel gelijk hoor, ik heb tijdens het schrijven van het artikel ook enkele "betrouwbare" websites gecontroleerd die qua openheid over de eigenaar ook niets loslaat. Heb dit ook al geopperd aan Remko (de eigenaar), benieuwd of hij er nog iets mee doet.
Echter het feit dat je bij"contact" een formulier krijgt ziet er wel wat betrouwbaarder uit dan helemaal niets.

Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 26-02-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.