Je computer beveiligen tegen malware en andere bedreigingen

Je computer beveiligen tegen malware en andere bedreigingen Of je nu een systeembeheerder bent of je gebruikt het internet enkel thuis ter ontspanning, voor iedereen is het belangrijk dat je computer of netwerk goed beveiligd is tegen mogelijk schadelijke software of malware. Tegenwoordig worden we overrompeld door nieuwe kwetsbaarheden dus is het essentieel dat je je voorzorgen neemt tegen de nieuwste beveiligingsproblemen die je computer kunnen beïnvloeden.

Abonneer je op de US Cert Alert List En RSS Feed

Als je op de hoogte wilt blijven van de laatste kwetsbaarheden en malware aanvallen is de Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) de ideale plek om je zoektocht aan te vatten. De VS-CERT website heeft een gratis e-mail service en RSS-feed waarop je je heel eenvoudig en snel kunt abonneren zodat je tijdig op de hoogte wordt gehouden van de laatste grote hardware en software gerelateerde kwetsbaarheden en malware aanvallen. Zij geven de gebruikers en beheerders ook tips inzake veiligheid, waarschuwingen en rapporten die afgestemd zijn op verschillende doelgroepen zoals business managers, IT-professionals en thuisgebruikers.

Gebruik de automatische update-functie van het besturingssysteem

Een andere eenvoudige manier om up to date te blijven met de nieuwste programma’s is door het inschakelen van de auto-update functie van het besturingssysteem van je computer. Leverancier van je besturingssysteem zullen de beveiliging gerelateerde programma’s aanbieden zodra ze beschikbaar zijn. Diegene die meestal het eerst gebruik kunnen maken van deze herstelprogramma’s zijn deze mensen die de auto-update optie hebben ingeschakeld.

Als alles naar behoren werkt zal het systeem worden bijgewerkt zonder dat je er iets van gewaar wordt (met uitzondering van een eventueel benodigd reboot pop-up-bericht om je te informeren dat een reboot nodig is om de installatie van bepaalde programma’s te voltooien).

Update je programma’s

Als het gaat over beveiligen van de software mag je zeker niet vergeten te controleren op beveiligingsprogramma's voor toepassingen die je dagelijks gebruikt, meer bepaald diegene die je gebruikt bij het downloaden van internet zoals helper of viewer applicaties (Adobe Acrobat, Flash). Deze programma’s zijn vaak toegangspunten voor malware die ervan profiteren dat veel gebruikers onbeveiligde versies gebruiken van deze toepassingen en dus heel gevoelig zijn voor aanvallen.

Voer een programma update controle uit (meestal beschikbaar via het menu Help) en schakel de ingebouwde periodieke update controle planning in indien beschikbaar. Je kan ook een wekelijkse herinnering plaatsen om te controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn voor je meest gebruikte programma’s.

Update je Anti-virus Software

Als je de anti-malware-software niet op een regelmatige basis bijwerkt zal hij niet in staat zijn om de nieuwste bedreigingen op te sporen. Zorg er dus voor dat je anti-malware abonnement steeds actueel zijn en dat de ‘controleer op updates’ functie is ingeschakeld.

Je kan ook overwegen om een Second Opinion Scanner te installeren. Op die manier hebt je altijd een tweede verdediging indien er toch iets door de eerste controle geraakt. Voorbeelden van deze Second Opinion Scanners zijn Malwarebytes en Hitman Pro.

Volg Security Industry Blogs

Een andere grote bron van informatie over nieuwe bedreigingen en veiligheid zijn de industrie-gerelateerde blogs. Vaak wijzen deze blogs op eventuele zwakke plekken voordat er zelfs programma’s beschikbaar zijn om het probleem op te lossen. Ze kunnen zelfs advies geven over hoe je een kwetsbaarheid kan verminderen in afwachting van een herstelprogramma aangeboden door de fabrikant.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Virus verwijderen met Malwarebytes Anti-MalwareVirus verwijderen met Malwarebytes Anti-MalwareZelfs met een standaard antivirusprogramma geïnstalleerd op een computer of laptop kun je er nog niet zeker van zijn dat…
Anti-malware softwareAnti-malware softwareHet hebben van een goed anti-virus programma is uiteraard erg belangrijk maar het zal je niet beschermen tegen malware.…
Veilig internetbankieren: phishing en malwareDe meeste mensen zijn tegenwoordig bekend met en gewend geraakt aan internetbankieren. Het heeft zo zijn voordelen: dire…
Wat is malware en wat kan je ertegen doen?Wat is malware en wat kan je ertegen doen?Iedereen heeft wel eens last van problemen met de computer. Meestal gaat het dan om wat (al dan niet onschuldige) spywar…

Heb je nog wel een screensaver nodig?Heb je nog wel een screensaver nodig?Veel mensen hebben nog een screensaver of andere schermbeveiliging. Vroeger gebruikte je deze meer dan nu, lijkt het. Wa…
Bronnen en referenties
  • ICTnews.be
  • http://www.smartbiz.be/beveiliging
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.