Handige software voor Windows

Handige software voor Windows Het vinden van goede, betrouwbare en snelle software en applicaties valt niet altijd mee. Veel aanbieders lokken u met mooie aanbiedingen waarna de software niets uitvoert zonder betaling. Onderstaand vindt u een aantal programma's die betrouwbaar, gemakkelijk en gratis zijn.

Antivirus en malware software

AVG Antivirus Free

Betaalde antivirus programma's hebben over het algemeen een actuelere database dan gratis antivirus programma's. Hierdoor kunnen de allernieuwste virussen snel herkend en verwijderd worden. Omdat niet iedereen de relatief hoge prijs voor deze software wil betalen heeft AVG daar een mooi alternatief voor. De AVG Antivirus Free is snel, compleet en fijn om mee te werken.

MBAM

Helaas kunnen de standaard virusscanners bepaalde malware en andere corrupte bestanden over het hoofd zien. Gelukkig is MalwareBytes Anti-Malware zeer geschikt om uw virusscanner aan te vullen zodat uw PC virus en malware vrij blijft.

CCleaner

Naast de corrupte bestanden raakt ook uw register in de loop van tijd vervuild. Coöpererende sleutels staan verspreid over uw harde schijf of zijn corrupt waardoor uw systeem erg traag kan worden. Door middel van CCleaner kunt u het register opruimen en de snelheid van uw PC drastisch verbeteren. Daarnaast kunt u met dit programma voorkomen dat bepaalde programma's opstarten tijdens het starten van uw PC, wat de opstarttijd aanzienlijk verkort. Verder bevat dit programma nog een hoop nuttige functies om uw PC verder te optimaliseren.

Herinstallatie Windows

DBAN

DBAN staat voor Darik's Boot and Nuke. Deze software wordt gebruikt om uw harde schijf volledig te wissen. DBAN garandeert niet dat de harde schijf volledig leeg is na het draaien van de software, maar voor het herinstalleren van een corrupte Windows installatie is dit een heel gemakkelijke oplossing. Let op; het leeghalen van de schijf kan al gauw 24 uur duren.

Rufus

Rufus geeft de mogelijkheid USB opslag apparaten te formatteren en een ander bestandssysteem toe te wijzen. Zo kunt u gemakkelijk een Windows installatie op een USB-stick zetten en de installatie via de USB-stick laten verlopen.

Driver Checker

Na de herinstallatie van uw PC moeten alle bijbehorende drivers weer worden geïnstalleerd, want zonder deze drivers zal uw PC niet optimaal presteren. Het zoeken van de juiste drivers kan een hele klus zijn als u dit handmatig moet doen. Gelukkig kunt u Driver Checker uw systeem laten doorzoeken en de bijbehorende drivers laten installeren. De gratis versie van deze software geeft de mogelijkheid de drivers één voor één te installeren door de aangegeven link te openen, terwijl de betaalde versie alle drivers zelfstandig kan installeren.

Hardwarematige tests en monitors

GPU Temp/Core Temp/HDD Temperature

In sommige gevallen kan het handig zijn de temperatuur van uw videokaart, processor en harde schijf in te zien. Bijvoorbeeld bij een laptop die erg warm aan voelt of een PC die zwaar belast word. Door middel van GPU Temp kunt u precies zien welke temperatuur uw videokaart bereikt, met Core Temp kunt u na gaan hoe heet de processor wordt en HDD Temperature geeft de temperatuur van uw harde schijf weer.

Seatools for Windows

Met Seatools for Windows kunt u controleren of uw harde schijf nog naar behoefte functioneert. De harde schijf is een zeer gevoelig stukje hardware en kan bij het geringste probleem al grote complicaties geven. Als er een probleem is met uw harde schijf zal Seatools for Windows het vinden.

Memtest86+

Memtest86+ wordt gebruikt om te controleren of uw werkgeheugen (RAM) correct werkt.

Overigen

Recuva

Heeft u wel eens per ongeluk wat verwijderd uit uw prullenbak of mailbox en wilt u dit herstellen? Dat is mogelijk met Recuva. Dit programma zoekt de verwijderde bestanden op en geeft de mogelijkheid deze te herstellen.

VirtualBox

Voor sommige toepassingen heeft u een ouder besturingssysteem nodig om het uit te voeren. VirtualBox biedt de mogelijkheid andere besturingssystemen op te starten zoals Windows XP, Windows 2000, Linux en vele andere.

ImgBurn

Het vinden van goede software waarmee u CD's en DVD's kunt branden valt niet mee. ImgBurn is een gemakkelijk te gebruiken, overzichtelijk en compleet programma voor het branden van schijven.

Unlocker

Bij het verwijderen van een bestand of folder krijgt u af en toe een melding in de trant van: "Cannot delete folder: It is being used by another person or program". Vaak lost een herstart van uw Windows de meeste problemen op, maar in de gevallen dat dit niet werkt biedt Unlocker een uitweg. Dit programma geeft u de mogelijkheid alle bestanden te verwijderen. Let wel op; sommige programma's of bestanden zijn van belang om een programma of uw besturingssysteem correct te laten draaien. Verwijder alleen datgene waarvan u zeker weet dat het weg mag.

Speccy

Speccy is een gemakkelijk en overzichtelijk programma dat u een kijkje in uw computer geeft. Door dit programma uit te voeren kunt u precies zien op wat voor systeem u draait.
© 2014 - 2024 Sanderkr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te trage computer? Zo maak je hem sneller!Als je intensief gebruik maakt van Internet komt er veel op je computer terecht zonder dat je dat in de gaten hebt. Denk…
Software voor de ComputerSoftware voor de ComputerSoftware, u hoort het woord vast weleens vallen als u in aanraking komt met de computer. Maar wat is Software nou eigenl…
Tips om de snelheid van je computer te verbeterenTips om de snelheid van je computer te verbeterenTeleurgesteld omdat je splinternieuwe computer werkt als een trage slak? Het probleem zit hem niet in de specificaties v…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…

Hoe video of films afspelen op iPad, iPhone of iPod Touch?Iedereen weet dat een iPad ideaal is om onderweg video en films af te spelen. Echter, speelt een Apple iPad slechts enke…
Houd het kort met bitlyHoud het kort met bitlyIedereen heeft het wel eens: je komt een leuk artikel of een leuke site tegen op internet, en je wilt dit delen met je v…
Sanderkr (4 artikelen)
Laatste update: 20-08-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.