Te trage computer? Zo maak je hem sneller!

Als je intensief gebruik maakt van Internet komt er veel op je computer terecht zonder dat je dat in de gaten hebt. Denk bijvoorbeeld aan virussen, je zoekgeschiedenis of cookies. Ook installeer je vaak software op je computer, die je eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt. Het gebruik van de pc leidt tot een opeenstapeling van half verwijderde programmatuur en gefragmenteerde bestanden. Tijd voor echt grote schoonmaak dus, want al deze dingen leiden tot het trager worden van je computer. De meeste mensen weten niet hoe ze een computer weer sneller kunnen laten opstarten of draaien. Gelukkig zijn er veel goedkope en soms zelfs gratis software programma’s op Internet te verkrijgen, die dit klusje eenvoudig en in zijn geheel voor je kunnen doen. Hier volgt een handleiding van stap tot stap om je computer opnieuw sneller te kunnen maken.

Stap 1: Antivirus software

Soms gaat je computer trager draaien, doordat je getroffen bent door één of meerdere virussen. Kies dus allereerst voor een virusscanner, die je vaak gratis of tegen lage kosten kunt downloaden van het Internet. Een dergelijke scanner loopt je hele computer door en verwijdert vervolgens wormen en virussen. Zorg ervoor dat je regelmatig een nieuwe versie downloadt of een nieuw type software; er komen namelijk continu virussen bij, die verouderde antivirus software niet kan aanpakken.

Stap 2: Schoonmaak software (Internet of PC cleaner)

Wat doen programma’s, die je computer schoonmaken? Software, die zich richt op het verwijderen van overtollige files halen de volgende typen bestanden van je computer weg om de boel op te ruimen:
 • Tijdelijke Internet files, zoekgeschiedenis en cookies
 • Index data bestanden
 • Kopieën van bestanden in Word, Excel en andere regulier gebruikte toepassingen
 • De inhoud van je prullenbak
 • De inhoud van het klembord
 • Tijdelijke bestanden op de computer (C:temp)

Stap 3: Register software (registry cleaner)

Wat doet een programma dat je Windows register optimaliseert? Dit type software scant je register om te kijken of er fouten inzitten. Fouten ontstaan bijvoorbeeld, doordat delen van oude software zijn blijven staan, die je hebt geprobeerd te verwijderen. Of dat hardware drivers ontbreken of corrupt zijn. Ook kan het zijn dat oude software, die je niet meer actief gebruikt, toch op de achtergrond blijft draaien.

Het Windows register wordt hierdoor veel groter en je computer wordt er veel trager van. Windows heeft nu namelijk veel meer tijd nodig voor laden van, zoeken in en lezen van data vanuit het register. Een registry cleaner ruimt de rommel op. Aangezien een dergelijk programma ook software of delen daarvan verwijdert, is het raadzaam om als je een register schoonmaak programma draait altijd een back-up file te maken.

Stap 4: Defragmentatie software (defragmentation/ defrag/ dragment software)

Degragmentatie software zorgt ervoor dat gaten, fragmenten en loze ruimte in de register files van Windows worden weggehaald. Eigenlijk wordt de inhoud van het register gehergroepeerd. Dit zorgt ervoor dat je computer veel beter loopt en maakt je pc ook een stuk sneller.

Het defragmenteren van gefragmenteerde files via een software programma neemt relatief vrij veel tijd in beslag. Wel laten de meeste programma’s visueel zien wat er gebeurt en eerlijk is eerlijk, het is best leuk om naar te kijken. Je hoeft je computer niet vaak te defragmenteren, één keer per kwartaal is voldoende.

Hoe vaak moet je gebruik maken van deze software?

 • Draai de software voor computer of register schoonmaak één keer per week tot eens in de twee weken om je computer snel en schoon te houden.
 • Laat de virusscanner altijd draaien of als dat te belastend is voor je pc, geef dan een manuele opdracht circa één keer per week om de boel te scannen op nare bedreigingen.
 • Defragmenteer je computer ongeveer eens per kwartaal.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar vind je gratis pc-versnellers?Waar vind je gratis pc-versnellers?Met gratis pc-versnellers kan je de snelheid van je computer verbeteren en de levensduur van je trage pc verlengen. Een…

Afbeeldingen herschalen zonder vervorming via Seam carvingDe meeste onder ons, hebben geen standaard fotobewerkingsprogramma op de computer staan. Met het programma "Paint" is he…
Google Chrome downloaden en installeren, zo gepieptGoogle Chrome downloaden en installeren, zo gepieptGoogle Chrome is een van de browsers van Google. Surfen op het web gaat sneller met Google Chrome, maar dat is niet alle…
Bronnen en referenties
 • www.microsoft.com
 • www.speedupyourcomputer.com
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 13-02-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.