Een goed wachtwoord voor het internet
Wie op het internet surft maakt constant gebruik van wachtwoorden: om aan te loggen op een site, voor financiële verrichtingen, om aankopen te doen… Maar er liggen oplichters op de loer! Daarom is het aangewezen een zulkdanig sterk wachtwoord te gebruiken dat het kraken ervan vrijwel onmogelijk wordt.
Het ideale wachtwoord
Het ideale wachtwoord bestaat uit letters, cijfers, tekens. Combineer je die in een wachtwoord van bijvoorbeeld acht karakters dan zijn er oneindig veel mogelijkheden zodat zelfs professionele
krakers beschikkend over de modernste hulpmiddelen er moeilijk in zullen slagen het te ontcijferen.
Het enige probleem is dan dat je het dusdanig ingewikkeld gemaakt hebt dat het te moeilijk wordt om te onthouden zodat je verplicht bent het te noteren. Zo weet je nooit of het niet in verkeerde handen valt.
Verzin dus best een veilig wachtwoord dat tevens relatief makkelijk te onthouden is, zodat je op je twee oren kunt slapen.
Slimme software
Mensen met criminele bedoelingen hebben zich dezer dagen gespecialiseerd in het achterhalen van wachtwoorden van nietsvermoedende burgers die die nodig hebben om inkopen te doen, aan te loggen op bepaalde sites, hun betalingen te doen, cursussen te volgen en dergelijke meer. Deze
internetdieven proberen immers geld van jouw rekening te halen of bepaalde gegevens te verkopen aan oplichters die dan in jouw naam bepaalde activiteiten doen zoals
e-mails versturen,
kredieten aanvragen of aankopen doen.
- Zo is er het systeem van de woordenboekaanval. Bepaalde zoekmotoren proberen alle woorden uit een woordenboek uit. Achteraan een cijfer of een letter toevoegen lijkt een slimme zet, maar haalt geen zoden aan de dijk, want dat heeft men ingecalculeerd .
- Een ander type software heet ‘brute force’, letterlijk: brutale kracht. Uitgaand van een bepaald aantal tekens worden alle mogelijke combinaties van cijfers, kleine en grote letters en een mengeling van de drie uitgeprobeerd.
Daarom is het van het allergrootste belang dat je een veilig wachtwoord kiest, want deze cybermisdadigers beschikken over technieken om voordehandliggende of makkelijke wachtwoorden te achterhalen.
Tips: waarop moet je letten?
- Een kort wachtwoord is niet aangeraden omdat de combinatiemogelijkhheden beperkt zijn. Kies dus voor minimaal zes tekens.
- Kies niets voorspelbaars als een veelgebruikt woord, een (voor)naam van een familielid of de naam van je huisdier, je geboortestad, je verjaardag e.d.m.
- Het minste wat je kunt doen is een combinatie maken met cijfers en letters, kleine letters en hoofdletters, eventueel ook leestekens en/of symbolen. Kijk naar je toetsenbord en je ziet de mogelijkheden voor je uitgestald! Uiteraard zorg je ervoor dat je niet een aantal opeenvolgende toetsen op je toetsenbord benut… Logica is uit den boze.
- Denk eraan: hoe meer tekens je gebruikt en hoe langer je wachtwoord is, hoe meer combinatiemogelijkheden er zijn, hoe moeilijker het wordt en hoe langer het duurt om je wachtwoord te achterhalen.
Jammer genoeg is er geen waterdichte garantie dat je wachtwoord niet gekraakt wordt zodat je ten allen tijde alert moet blijven.
Vooral voorzichtig zijn
Er zijn extra maatregelen nodig om internetfraude met jouw gegevens te voorkomen, want oplichters gebruiken tegenwoordig andere middelen om je je gegevens te ontfutselen.
- Phishing: om elektronische bankfraude te plegen leiden cyberciminelen je via de link in een mail naar een website die precies lijkt op de website van jouw bank, waarop ze je vragen om jouw persoonlijke gegevens zoals bankcode en wachtwoord in te geven. Dit gebeurt onder een vals voorwendsel als bijvoorbeeld een heropstart van een website of de invoering van een nieuw systeem of omdat je zogezegd te lang hebt gewacht om bepaalde activiteiten te doen zodat je je opnieuw moet identificeren. Ga NOOIT in op dergelijke vragen. Geen enkele financiële instelling zal je via deze weg vragen om jouw persoonlijke gegevens vrij te geven!
- Denk eraan dat misdadigers jouw voetafdrukken op het net nagaan: de informatie die je over jezelf vrijgeeft aan familie, vrienden en bekenden via sociale netwerksites als Facebook bijvoorbeeld kan hen op gedachten brengen als je een wachtwoord uit je persoonlijke levenssfeer hebt gekozen. Wees daar dus zeer terughoudend in.
- Gebruik op elke website niet hetzelfde wachtwoord. De ene website is beter beveiligd dan de andere en als men erin slaagt jouw wachtwoord te achterhalen op een minder beveiligde site en je hebt hetzelfde wachtwoord gebruikt op een beter beveiligde heb je natuurlijk pech en slagen de oplichters alsnog in hun opzet.
- De belangrijkste websites zijn die waarop je online geldverrichtingen uitvoert: banken, PayPal, virtuele winkels als Amazon of Zalando, veilingsites als eBay. Op die websites is een sterk wachtwoord broodnodig.
- Wees vooral heel persoonlijk en zo inventief mogelijk: als je een zin gebruikt die alleen voor jou iets oproept zoals “Tante heeft een operatie ondergaan” en je kort die af en brengt er een aantal veranderingen in aan zoals bijvoorbeeld ‘Taheenopon’ en je vervangt de ‘e’s door twee tekens krijg je ‘Tah?!nopon’. Creativiteit is essentieel, kies voor iets dat je makkelijk kan onthouden. De mogelijkheden zijn eindeloos.
- Ten slotte: denk eraan je wachtwoord -al is het maar gedeeltelijk- om de maand of de twee maanden te wijzigen en vink het vakje ‘Onthoud mij op deze computer’ niet aan. Vergeet niet dat jouw wachtwoord op al jouw apparaten zoals je smartphone, iPad of/en iPod terug te vinden is en je dus best al deze toestellen apart vergrendelt.