Hoe bescherm je je wachtwoord?
In je dagelijkse leven gebruik je veel applicaties en programma's waarbij je een wachtwoord nodig hebt om in te loggen. Maar hoe veilig zijn de wachtwoorden die je gebruikt nu eigenlijk?
Onzorgvuldig met wachtwoorden
Hoe ga jij om met wachtwoorden op internet? Uit onderzoek van de SIF (Safe Internet Foundation) is gebleken dat veel computergebruikers onzorgvuldig met wachtwoorden omgaan. Bijna de helft van de mensen schrijft ze op op een plaats waar meerdere mensen het zouden kunnen vinden, gebruiken ze opnieuw of vertellen ze wel eens aan een ander .Ook zijn computergebruikers niet zo creatief in het verzinnen van wachtwoorden. Meestal kiezen ze voor namen van kind, partner, huisdier, woonplaats, voetbalclub of automerk. Woorden die makkelijk te achterhalen zijn door
hackers.
Wachtwoord achterhalen
Er zijn verschillende manieren waarop iemand achter je wachtwoord kan komen. Dit hoeft niet perse een hacker te zijn, maar kan ook een collega, vriend, of zelfs een familielid zijn. Kijk maar eens naar de volgende manieren:
- Iemand doet zich voor alsof hij van een bepaald bedrijf of organisatie is en vraagt om je login naam en paswoord. Vaak zijn het bedrijven waar jij dan een rekening of account hebt. De bedrijven lijken ook echt, maar ze zijn het niet! Deze methode wordt ook wel phishing genoemd. Stuurt iemand je een email waarin ze om login naam en paswoord vragen, wees dan in eerste instantie wantrouwend! Vaak vallen ze echter door de mand omdat er veel fouten in de spelling van de tekst zit of de zinsconstructie is slecht.
- Van veel online accounts is er de optie om je wachtwoord te resetten als je hiervoor een geheime vraag beantwoord. Deze geheime vragen hebben dan vaak iets te maken met de naam van je straat/moeder/vader, je favoriete kleur of huisdier. De antwoorden op zulke vragen zijn echter makkelijk te achterhalen als je even zoekt op het internet. Velen zetten dit soort informatie gewoon op Facebook/Twitter/Hyves en zo is deze informatie snel bekend.
- Ook bestaat er een virus die zich in je computer huist en die je toetsaanslagen kan registreren door middel van een zogenaamde keylogger. Zo kan deze keylogger je je wachtwoord ontfutselen.
Creëer een veilig wachtwoord
Hier een aantal tips voor het aanmaken van een veilig wachtwoord:
- Hoe langer het wachtwoord, hoe sterker en veiliger je wachtwoord is
- Maak altijd een combinatie van letters, getallen en tekens. Je kunt dan ook hoofdletters en kleine letters combineren. Hoe gevarieerder de combinatie, des te moeilijker is het paswoord te kraken.
- Maak gebruik van een favoriete quote of zin en zet hiervan de eerste letters op papier. Voeg hier nog 2 getallen aan toe en je hebt een nieuw en sterk wachtwoord.
- Wissel regelmatig je wachtwoord en noteer deze ergens waar jij alleen bij kunt komen
Handige links
Deze links kunnen je helpen met het aanmaken van een wachtwoord en hoe je deze het beste kunt onthouden of opslaan:
- Check hoe veilig je paswoord is met deze link: www.microsoft.com/protect/fraud/passwords/checker
- Gebruik een passwordmanager om je paswoorden in op te slaan via: http//keeppass.info
- Kun je zelf geen paswoord bedenken, gebruik dan een paswoord generator via: www.pctools.com/guides/password
- Ben je je wachtwoord vergeten, dan kun je met behulp van deze link je wachtwoord achterhalen: http://veiligwachtwoord.uwpc.info/wachtwoord-terughalen.htm