De perfecte niche voor je blog vinden

De perfecte niche voor je blog vinden Het starten van een blog kan zelfs voor ervaren webdesigners een grote uitdaging zijn. Beginnende bloggers stellen zich vaak de vraag “waarover ga ik schrijven”? Als iemand zou vragen wat het meest essentiële voor een succesvol blog is, dan moet het antwoord eigenlijk zijn: de juiste niche voor je blog! Want een duidelijk gedefinieerde niche vormt de basis voor vele belangrijke beslissingen: de algemene blogmarketing, de juiste doelgroep en het gebruik van sociale mediakanalen. Zonder een niche, is het bijna onmogelijk om de juiste lezerskring aan te spreken. Maar hoe vind je nu de beste niche voor je blog?

Wat is een niche?

Een niche is eigenlijk het thema waar je blog over gaat. Het is de aard informatie die je de bezoeker aanbiedt. Je kan een zeer breed georiënteerde niche nemen of een meer beperkt aandachtsgebied selecteren. Letterlijk vertaald heeft de term niche eigenlijk de betekenis van “kansrijke markt”, maar in principe bestaan er geen verkeerde niches. Als je wil weten wat het beste bij je past, zou je jezelf kunnen afvragen waaraan je veel plezier beleeft en waarvan je bovendien veel kennis bezit.

Voorbeelden van bruikbare niches

 • tuinieren
 • gezondheid en fitness
 • koken
 • sport
 • interieurontwerp

Als je dat wil, kan je nog wat dieper in zo’n niche duiken. Zo heb je de mogelijkheid om te bloggen over voetbal in plaats van alleen over sport in het algemeen. Misschien wil je alleen bloggen over je favoriete team of een specifieke speler. En als je hebt besloten om een blog over koken op te zetten, zou zich dat blog bijvoorbeeld heel goed kunnen lenen voor het schrijven over vegetarische gerechten. Maar biologische recepten is ook een heel interessant thema.

Hoe kom je achter de juiste niche voor jou?

Vaak draait het om de centrale vraag: wat is mijn passie? Iedereen heeft dingen die hem boeien. Het kan een muntenverzameling zijn maar ook tuinieren. Anderen schilderen weer graag of zijn altijd op zoek naar de beste aanbiedingen op het internet. Deze opsomming kan je eindeloos uitbreiden. Maar wat is nu jouw passie? Het beste kan je een lijstje maken van de dingen waarvoor je je werkelijk interesseert.

Ben je bekend met een specifiek vakgebied?

Sommige mensen zijn uit hoofde van hun beroep al goed thuis in een bepaald vakgebied, zoals een arts, een advocaat. Maar het kan ook zijn dat je gewoon goed Mexicaans eten kan koken. Wat zijn de dingen die je goed beheerst? Is er iets waarmee je goed bekend bent? Schrijf over de dingen waar je goed in bent, ook al ben je er niet echt gek op. Daardoor kom je wel achter een breed scala van mogelijkheden voor je blog.

Handleiding voor het plannen van blogonderwerpen

Stel je bent dierenarts en je wil elke week een blogpost schrijven. Dan heb je een lijst met minimaal 52 onderwerpen nodig. Heb je eenmaal 52 thema’s gevonden dan heb je al een heel jaar vooruit gepland. Dat kan veel lijken, maar met de volgende tips heb je je lijst in een mum van tijd gemaakt.
 • Doelgroep-interesse: maak een gedetailleerde lijst van de interesses, problemen en zorgen van klanten.
 • Denk eerst aan één centraal thema met betrekking tot je aanbod. Als dierenarts zou dat homeopathie kunnen zijn.
 • Breid vervolgens je aandachtsgebied uit over gerelateerde onderwerpen die je doelgroep mogelijk ook interesseren. In jouw voorbeeld kan dat zijn: gezonde voeding van huisdieren, gedragstherapie, hond op vakantie of vaccinaties.
 • Denk dan aan thema’s die misschien minder voor de hand liggen. Dierenliefhebbers zijn ongetwijfeld ook geïnteresseerd in diergerelateerde politieke kwesties. Denk daarbij aan de vergunning voor een schaapskooi, het betalen van hondenbelasting, een beroep doen op het dierenasiel, enz.
 • Breid je lijst uit met antwoorden op vragen die regelmatig door je klanten in je praktijk worden gesteld en bedenkingen die je heel vaak te horen krijgt. Bijvoorbeeld: werkt homeopathie überhaupt? Mag mijn hond XYZ tijdens de behandeling?

Grote kans dat je met bovenstaande tips in een mum van tijd tot 50 onderwerpen komt.

Waarover kan je het best schrijven?

Stel, je hebt een lijst samengesteld van dingen waarover je het leuk vindt om te schrijven. Dat kan een grote lijst te zijn, maar een kleine lijst volstaat ook. Nu zou je voor jezelf moeten nagaan: over welk onderwerp kan ik vrijwel onbeperkt blijven schrijven?
Zoek een thema op uit de lijst en stel jezelf de vraag of je voor een langere periode daarover kan schrijven. Als het antwoord “nee” is, streep dan dit thema in de lijst door, selecteer een volgende thema, en stel je de vraag opnieuw. Als het antwoord “ja” is, voeg dan deze niche toe aan je shortlist.

Geld verdienen met bloggen

Blogs worden gekenmerkt door hun inhoud, ook als er iets is wat boeit maar waarover je niet zo gemakkelijk schrijft. Daarom moet je jezelf een bepaalde discipline opleggen om te schrijven. Het onderwerp zodanig kiezen dat je veel ideeën hebt om over te schrijven zonder dat het gaat vervelen, dat is de grootste uitdaging. De kans daarop is het grootst als je een niche hebt ontdekt dat je ook werkelijk boeit. En bedenk ook, je kan geld verdienen met je blog. De inspiratie komt dan vanzelf.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Habitat en niche (biologie)Habitat en niche (biologie)De habitat is de werkelijke (fysieke) plaats of ruimte waar een soort zich bevindt. Het woord habitat komt van het Latij…
Zes tips om te bloggen met succesZes tips om te bloggen met succesEr zijn steeds meer mensen die een blog hebben, veel mensen hebben er tegenwoordig zelfs meerdere. Als blogger kun je ve…
Hoe start ik mijn eigen blog?Hoe start ik mijn eigen blog?Alvorens je een poging onderneemt om een eigen blog te starten is het belangrijk om enkele essentiële punten in overwegi…

Hoe kun je een inlognaam in Skype voor Windows verwijderen?Hoe kun je een inlognaam in Skype voor Windows verwijderen?Skype is tegenwoordig wel het meest gebruikte online communicatiemiddel, waarbij beide partijen elkaar helder kunnen zie…
Een goed wachtwoord voor het internetEen goed wachtwoord voor het internetWie op het internet surft maakt constant gebruik van wachtwoorden: om aan te loggen op een site, voor financiële verrich…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 12-06-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.