Videobestanden afspelen op de computer

Videobestanden afspelen op de computer Om video- en geluidsbestanden vlot te kunnen afspelen op de computer waren er heel wat ontwikkelingen nodig. Onder meer een snellere processor, aangepaste grafische kaart, een vlotte beeld- en geluidscompressor en codecs en extensies. Door middel van het ontstaan van verschillende media players (Windows, Quick Time, Real Player en Adobe Flash Player) konden er dan ook meer bestanden worden afgespeeld. Ook streaming via internet (waarbij kleine stukjes van een bestand op een gelijktijdige manier bewaard en weergeven worden in een buffer) werd hierdoor gemakkelijk.

Videobestanden afspelen

Videogeheugen opsporen

Om videobestanden te kunnen afspelen op de computer is een goed videogeheugen belangrijk. Indien u geïnteresseerd bent om te zien hoe groot u videogeheugen juist is onderneem dan volgende stappen:
 • Druk met rechtermuisknop op bureaublad
 • Klik op eigenschappen (dan komt u bij eigenschappen voor beeldscherm uit)
 • Ga naar instellingen
 • Klik op geavanceerd
 • Kies voor adapter

Ontwikkelingen om videobestanden te kunnen afspelen

Een computer die de mogelijkheid gaf om videobestanden te kunnen afspelen op een kwaliteitsvolle manier ontstond niet zomaar, hiervoor waren ontwikkelingen nodig.

Algemene kwaliteitsverbetering computer

Doordat de computers doorheen de tijd sneller werden (snellere processor), een beter algemeen geheugen kregen en er betere grafische kaarten ontwikkeld werden, kende de computer als 'kwalitatieve afspeler van video's een enorme verbetering.

De grafische kaart
Een goede grafische kaart is belangrijk omdat het geheugen ervan de snelheid en de beeldkwaliteit regelt waarmee de bestanden zich laden. Grafische kaarten zijn ook belangrijk om spelletjes te kunnen spelen op de computer. Hoe groter de capaciteit van de kaart, hoe kwaliteitsvoller beelden kunnen weergeven worden.

Compressie

Omdat bewegende beelden en geluid een zeer sterke computer verlangen, was beeldcompressie en ook de geluidscompressor doorheen de jaren de oplossing om deze beelden en geluiden te kunnen afspelen op de computer. Een zeer vaak gebruikt videocompressiesysteem is MPEG, wat de afkorting is van Moving Pictures Expert Group.

Codec en Extensie
Om een videobestand te kunnen openen zijn er codecs nodig (omzettingsprogrammaatje om videobestanden te comprimeren). Via de extensie kan men dan zien om welk type bestand het gaat. Een extensie wordt meestal weergegeven met 3 letters na een punt. Extensies hebben niet alleen betrekking op videos. Een Worddocument heeft bv. de extensie: .doc en een afbeelding: .jpg. Ze kunnen dan vervolgens geopend worden met een bijpassend programma. Het is heel eenvoudig om in te zien dat een bestand dat voor het programma niet de juiste extensie heeft, ook niet op een correcte manier kan geopend worden en het zal dus ook zodanig niet herkend worden. Wel kan het zijn dat de versie van het programma verouderd is en er daardoor problemen opduiken. Wanneer u met Word2003 een document wilt openen dat via Word2007 werd ontworpen kan dit wel, maar dan zult u eerst een conversieprogramma moeten downloaden. Kortom: om bestanden te openen dient men een gespecialiseerd programma te hebben hiervoor. Dit is ook het geval wanneer u van plan bent om video's af te spelen. Ook deze bestanden hebben dus elk een eigen 'media player' nodig.

Media players

Via de opkomst van media players werd het mogelijk om de videobeelden te kunnen afspelen, dit in combinatie met een goede geluidskwaliteit. Om een video te willen bekijken kan je een DVD via de DVD-rom speler van de moderne computer afspelen of simpelweg via het internet films bekijken. Wanneer we via het internet films bekijken spreken we van 'streaming'.

Streaming

Via streaming worden kleine stukjes van een bestand op een gelijktijdige manier bewaard en weergegeven in een buffer. Hierbij komt dus het belang van een snelle internetverbinding naar boven: wanneer deze te traag is zal de video constant onderbroken worden bij het laden.

Wanneer je de DVD of de film via het internet opstart, start meteen de Media Player mee op en kan je de video bekijken.

Windows Media Player
Misschien wel de meest bekende Media Player is de Windows Media Player. Deze zit mee vervat in het besturingssysteem van Windows. Dit is ook het geval bij de laatste nieuwe Windows Media Player, waarbij er ondersteuning is voor Xvid, dvix, AAC ,wmv en MPEG4-AVC. Deze bevindt zich ook in Internet Explorer als plug-in.

Quick Time

Quick Time is afkomstig van Apple en is zeer handig om .mov bestanden af te spelen.

Real Player
Real Player werd ontworpen door Real Networks: een beursgenoteerd bedrijf dat zich inzet voor internetsoftware. Via Real Player is het mogelijk om MPEG-4, wmv (zoals ook bij Windows Media Player) en MP3-bestanden af te spelen. Real Player 11 is momenteel de laatste uitgebrachte versie.

Adobe Flash Player
Een programma om via je computer zowel films als games met flash te bekijken/spelen. Flash toepassingen zijn in ruime mate aanwezig op het internet en daarvoor is er dus een programma zoals Adobe Flash Player ontworpen. YouTube werkt ook via dit programma.
© 2011 - 2020 Brunos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verschillende mediaspelersVerschillende mediaspelersEr bestaan een groot aantal mediaspelers. Met deze mediaspelers is het mogelijk om geluids- en videobestanden af te spel…
Op een makkelijke manier uw pc versnellenNa een tijd wordt uw pc te langzaam om erop te werken. Als u een programma installeert, dan kan het zijn dat het program…
Hoe werkt streaming video?Hoe werkt streaming video?Streaming video is bewegend digitaal beeld via internet. Als je een filmpje wilt afspelen, gaat dit bestand via internet…
BSPlayer: Perfecte mediaspeler voor filmsVeel mensen downloaden films op het internet. Helaas zijn er hier veel problemen mee. Het formaat wordt niet ondersteund…

Wat kun je met Spotify?Wat kun je met Spotify?Spotify is een legaal muziek programma waar je muziek op kan zoeken en kunt luisteren en die geen virussen bevat. Je heb…
Gratis muziek mixen met Vitual DJGratis muziek mixen op de computer? Met het gratis programma 'Virtual DJ' is dat mogelijk. Handig voor beginnende DJ's,…
Bronnen en referenties
 • http://www.downloadatoz.com/essentialware/quicktime-player/images/QuickTime.jpg (afbeelding Quick Time)
 • http://cdn.geckoandfly.com/wp-content/uploads/2009/01/realplayer_11_gold_free_serial_download_keygen2.jpg (afbeelding RealPlayer)
 • http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows7/products/features/windows-media-player-12
 • http://www.megaleecher.net/uploads/adobe-dlm.jpg (afbeeldingen Flash Player Adobe)
 • De ultieme multimedia gids
 • Wikipedia

Reageer op het artikel "Videobestanden afspelen op de computer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Brunos
Laatste update: December 2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!