Verschillende mediaspelers

Verschillende mediaspelers Er bestaan een groot aantal mediaspelers. Met deze mediaspelers is het mogelijk om geluids- en videobestanden af te spelen. Er zijn honderden mediaspelers. De populairste mediaspelers zijn Windows Media Player en iTunes. Toch is er veel concurrentie van andere mediaspelers. Dit artikel zet de meest belangrijkste mediaspelers op een rij.

Winamp

Winamp is een programma dat ontwikkeld wordt door Nullsoft en is ontworpen door Justin Frankel. Met Winamp kunnen onder andere de bestanden MP3, WAV en AAC+ worden afgespeeld. Winamp werd vooral erg populair in de periode dat de MP3 als geluidsbestand in opkomst was. Winamp speelt dit bestand erg makkelijk af en werd daarom veel gebruikt. Een ander opvallend iets aan Winamp is dat het uiterlijk makkelijk kan worden aangepast door het gebruik van zogeheten plugins. Daardoor kunnen er extra functies worden toegevoegd. Voor deze plugins moet wel worden betaal

Windows Media Player

Windows Media Player is de meest gebruikte mediaspeler. Dit programma wordt gratis bijgeleverd bij Windows. Het programma is ontwikkeld door Microsoft. Bij de versie van de Mac Os moet eer wel voor worden betaald, ook al is het programma makkelijk vanaf het internet te downloaden. De meest recente versie van Windows Media Player is versie 11. De eerste versie verscheen in 2000 op de markt. Daarin zijn een aantal nieuwe eigenschappen opgenomen. Zo zijn cd's om te zetten in MP-3 of WMA-bestanden. Ook is er een mediabibliotheek waarbij het mogelijk is om video- en geluidsbestanden te ordenen.

QuickTime

QuickTime is een programma dat is ontwikkeld door Apple. Het ondersteunt een aantal multimediaformats. De eerste versie van QuickTime verscheen in 1992 op de markt. Daarmee was het al mogelijk om video's af te spelen op de computer. Daarmee nam het bedrijf een grote voorsprong op Microsoft. Het programma QuickTime bestaat uit drie delen. Ten eerste uit het raamwerk van QuickTime. Ten tweede uit Quick Time Player, dit is de mediaspeler waarmee video- en geluidsbestanden in verschillende formats kunnen worden afgespeeld. Het derde onderdeel is QuickTime Plugin. Dat is een plugin waarmee een webbrowser inhoud van QuickTime kan laten zien.

RealPlayer

RealPlayer is ontwikkeld door RealNetworks. Het programma speelt video- en geluidsbestanden af in verschillende formats, zoals MP3, MPEG-4, en Quick Time. De eerste versie van RealPlayers werd gelanceerd in april 1995. Het was daarmee één van de eerste mediaspelers die geschikt was voor het internet, omdat het streaming media kan afspelen. De laatste jaren heeft RealPlayer wel terrein verloren aan met name iTunes en Windows Media Player. Er zijn inmiddels elf versies verschenen van het programma.

iTunes

Het programma Itunes is gelanceerd in 2001 en is vooral de laatste paar jaar erg populair geworden. Het programma is ontwikkeld door Apple en speelt digitale geluids- en muziekbestanden af. Het programma is vooral populair geworden door de komst van de iPod en de iPhone. Via iTunes is het goed mogelijk om bestanden daarvoor te downloaden. Ook heeft iTunes een eigen webwinkel, namelijk de iTunes Stores, waar het mogelijk is om films, software, audioboeken en muziek tegen betaling te downloaden.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is iTunes Match?IPhone-fabrikant Apple lanceerde onlangs zijn muziekdienst iTunes Match. Wat is dit voor een dienst?
DRM: Digital Rights ManagementDe beveiligingstechnieken die gekoppeld zijn aan Digital Rights Management (DRM) zouden de wettelijke rechten van de geb…
Microtorrent, de torrent downloaderMicrotorrent, de torrent downloaderAls je op zoek bent naar een goede bittorrent client, dus een programma dat torrents download, dan is utorrent de geschi…
BSPlayer: Perfecte mediaspeler voor filmsVeel mensen downloaden films op het internet. Helaas zijn er hier veel problemen mee. Het formaat wordt niet ondersteund…
Fotobewerkingsprogramma downloadenFotobewerkingsprogramma downloadenEr zijn op internet een groot aantal programma's gratis te downloaden waarmee u uw foto's te bewerken. Veel mensen gebru…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.