Paint.NET een gratis alternatief voor Photoshop

Paint.NET een gratis alternatief voor Photoshop Adobe Photoshop is waarschijnlijk het bekendste software pakket om foto’s digitaal te bewerken. Dit is echter niet gratis (legaal) te downloaden. Paint.NET is een erg goed alternatief voor commerciele pakketen als Adobe Photoshop of Corel PaintShop Photo Pro. Het grote voordeel Paint.NET is freeware, u kunt Pain.NET dus gratis downloaden en gebruiken!
Schermafbeelding Paint.NETSchermafbeelding Paint.NET
Paint.NET is een programma om foto’s te bewerken of zelf afbeeldingen te maken. Het heeft echter veel meer mogelijkheden dan Microsoft Paint wat standaard bij windows geinstalleerd is. Een belangrijke mogelijheid is bijvoorbeeld het werken met zogenaamde ‘layers’, ofwel lagen. U kunt bijvoorbeeld tekst toevoegen in een aparte laag of een compilatie foto maken bestaande uit veerschillende lagen. Door een laag aan of uit te zetten of de transparantie te veranderen kunt u eenvoudig variaties aanbrengen in de uiteindelijke afbeelding.

Hiernaast ziet u een schermafbeelding van Paint.NET. Als voorbeeld is er een schermafbeelding van een webpagina van InfoNu als afbeelding in gezet.

Een aantal belangrijke eigenschappen van Paint.NET op een rijtje

  • Lage systeemeisen en kleine installatie met desondanks veel mogelijkheden
  • Ondersteuning van de meest gebruikte bestandsformaten als png, bmp, jpeg(jpg), gif, tiff en tga. En een eigen bestandsformaat pdn, voor het opslaan van de afbeelding met layers.
  • Ondersteuning van ‘layers’, werken in meerdere lagen in de afbeelding.
  • Functies om afbeelding te bewerken als: penseel, lijnen, basis vormen als vierkant, rondje, gummen, gradient inkleuren, vlakken kleuren, tekst toevoegen enzovoort.
  • Afmetingen van afbeelding en resolutie aanpassen, roteren(draaien) van afbeelding.
  • Knippen en plakken van afbeeldingen of delen daarvan. Diverse selectie tools, waaronder de bekende ‘magic wand’ om delen op basis van kleur uit een afbeelding te halen.
  • Aanpassen van kleuren en helderheid/contrast. Conversie naar zwart/wit of sepia.
  • Diverse effecten met allerlei filters: bijvoorbeeld rode ogen verwijderen, afbeelding scherper of juist vager maken en allerlei mogelijkheden om afbeelding te vervormen.
  • Veel gratis plugins om extra effecten en mogelijkheden toe te voegen

Downloaden en installeren

Paint.NET draait onder windows (met het microsoft .NET framework). De systeemeisen zijn laag. In principe kunt u al aan de slag op een pentium3 (800Mhz) met 512MB ram geheugen.

U kunt Paint.NET gratis downloaden: Paint.NETdownload link
Het is een klein zip bestand van rond de 4MB. In het zip bestand zit het installatie bestand(.exe) deze kunt u vervolgens eenvoudig opstarten om Paint.NET te installeren.

Meer over Paint.NET

Oorspronkelijk is Paint.NET begonnen als een project op een amerikaanse universiteit, Washington State University, met ondersteuning van Microsoft. Tegenwoordig wordt het nog steeds onderhouden door de mensen die oorspronkelijk bij dat project werkten. Het is gebaseerd op de programmeertaal C# en vereist daarom het Microsoft .NET-framework, dat tegenwoordig op vrijwel iedere windows installatie standaard geinstalleerd is. Meer informatie over Paint.NET vindt u op de (engelstalige) PaintNET website.
© 2011 - 2024 Fluffy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotobewerkingsprogramma downloadenFotobewerkingsprogramma downloadenEr zijn op internet een groot aantal programma's gratis te downloaden waarmee u uw foto's te bewerken. Veel mensen gebru…
Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Wie foto's wil bewerken kan voor een duur fotoshop programma kiezen of gewoon voor Gimp. Gimp is de meest volwassen grat…
Photofiltre Nederlands downloadenPhotofiltre is een programma waarmee u foto's kunt bewerken. Iedereen kan er gebruik van maken. Het programma is niet mo…

Gratis muziek mixen met Vitual DJGratis muziek mixen op de computer? Met het gratis programma 'Virtual DJ' is dat mogelijk. Handig voor beginnende DJ's,…
Hoe installeer ik een Wordpress BlogHoe installeer ik een Wordpress BlogMet Wordpress software kun je prachtige websites en blogs maken. Dit is een erg nuttige en gebruiksvriendelijke applicat…
Fluffy (30 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.