Hoe installeer ik een Wordpress Blog

Hoe installeer ik een Wordpress Blog Met Wordpress software kun je prachtige websites en blogs maken. Dit is een erg nuttige en gebruiksvriendelijke applicatie met talloze ingebouwde mogelijkheden zoals thema’s en plugins waarmee je weer een heel ander leven in je blog of website kunt blazen. Het installeren van een Wordpress blog is niet zo moeilijk als het lijkt. Met een paar tips kan je dit binnen een korte tijd voor elkaar krijgen. En je hoeft geen web programmeur te zijn om je blog of website te designen. Alles wat nodig is om de website of blog op te zetten wordt gedaan door de software en zelf hoef je maar een paar handelingen te verrichten. En daarbij is Wordpress ook nog gratis!

Hoe moet je starten met je Wordpress installatie?

Om te beginnen heb je een stabiele internet verbinding nodig. Hoewel de installatie van een Wordpress blog niet veel tijd kost, zorgt een goede stabiele internet verbinding er wel voor dat alles makkelijker, sneller en zonder ergernis verloopt.

Om de Nederlandstalige versie van de Wordpress software te downloaden ga je met je internet browser naar de website Wordpress.org.
Op de homepage zul je een pictogram zien en als je hier op klikt dan kun je de laatste versie van Wordpress downloaden.
Klik op de download button om de download te starten.

De nieuwste versie 3.1. is maar 3 MB groot, dus met je breedband internet verbinding moet dit binnen een minuut gedownload zijn. Het setup bestand is in .zip formaat. Na het downloaden moet je het bestand ergens op je pc opslaan. Geef aan in welke map je het bestand uit wil pakken of maak een nieuwe map waar de bestanden in uitgepakt zullen worden.

Nu moet je een MYSQL database aan maken met een gebruikersnaam en paswoord. Controleer welke opties je webhost je biedt. Als de webhost alleen maar één database aanbied maak dan de database aan via het controle paneel van je webhost en noteer dan je gebruikersnaam, wachtwoord en de naam je database. Vraag je webhost voor meer informatie als dit niet meteen duidelijk voor je is.

Daarna ga je naar de map terug waar je Wordpress in hebt uitgepakt en dan zoek je het bestand op met de naam “wp-config-sample.php”. In dit bestand moet je de volgende regels aanpassen:
  • define('DB_NAME', 'put your db name here');
  • define('DB_USER', 'user name here');
  • define('DB_PASSWORD', 'your code word here');
  • define('DB_HOST', 'local host');
  • define ('WPLANG', '');
  • en verander dit naar
  • define ('WPLANG', 'nl_NL');
  • $table_prefix = 'wp_';

De eerste 3 regels van de bovenstaande lijst zijn de naam van de database, gebruikersnaam en wachtwoord. Deze items heb je in de voorgaande stap genoteerd. Localhost kun je in meeste gevallen laten staan*.

De laatste regel “$table_prefix = 'wp_';” is een van de meest belangrijke zaken om rekening mee te houden. Als je de mysql gegevens van meerdere Wordpress sites in één database zou willen plaatsen dan kun je via de prefix het onderscheid maken tussen de verschillende sql gegevens van deze sites. Bewaar het bestand als wp-config.php nadat je deze aangepast hebt.

Je kunt nu alle bestanden via FTP uploaden naar je hosting account. Vervolgens ga je naar je browser en vul het volgende in: www.jedomeinnaam.nl/wp-admin/install.php

Volg de instructies op het scherm zoals invullen van de titel van je blog, samen met je e-mail adres. Je kan elke titel kiezen die je maar wilt, het e-mailadres zal gebruikt worden om notificaties te sturen over de blog. Het is belangrijk dat je emailadres klopt, want als jeje wachtwoord kwijt bent, zal hier je nieuwe wachtwoord naartoe worden gestuurd.

Gefeliciteerd, je bent nu klaar met het installeren van je nieuwe wordpress blog!

Via www.jedomeinnaam.nl/wp-login.php kun je inloggen om je blog verder aan te passen of om te starten met bloggen.

Het opzetten van een Wordpress blog is makkelijk en jij of je bedrijf kunnen veel plezier hebben van het bloggen via Wordpress.
© 2011 - 2024 Webverdiener, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloggen met WordPress, Blogger en TumblrJe eigen blog schrijven kan leuk zijn en is zeker de moeite waard. Maar als je nieuw bent in het blogmilieu is het belan…
Wat is WooCommerce en hoe werkt het?Wat is WooCommerce en hoe werkt het?De plugin WooCommerce wordt veel gebruikt voor het ontwikkelen van webshops in WordPress. Deze populaire tool begon als…

Paint.NET een gratis alternatief voor PhotoshopPaint.NET een gratis alternatief voor PhotoshopAdobe Photoshop is waarschijnlijk het bekendste software pakket om foto’s digitaal te bewerken. Dit is echter niet grati…
Parallels Desktop voor de MacParallels Desktop voor de MacWindows 7 op je Apple Macintosh gebruiken kan tegenwoordig op meerdere manieren. De twee meest gebruikte zijn het in het…
Webverdiener (3 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.