Wat is WooCommerce en hoe werkt het?

Wat is WooCommerce en hoe werkt het? De plugin WooCommerce wordt veel gebruikt voor het ontwikkelen van webshops in WordPress. Deze populaire tool begon als een eenvoudige plugin, maar is uiteindelijk uitgegroeid tot één van de meest belangrijke en veelzijdige WordPress-extensies. Doordat je dankzij WooCommerce heel eenvoudig een eigen WordPress-webshop kunt creëren, heeft deze plugin ook weblogsoftware WordPress een enorme boost gegeven. Anno 2019 is WooCommerce wereldwijd al miljoenen keren gedownload. Daarmee is het één van de meest populaire webshopsystemen van het moment.

De oorsprong van WooCommerce

WooCommerce is ontwikkeld door drie developers die veel gebruik maakten van de gratis weblogsoftware WordPress. Zij zagen toekomst in deze software en besloten de door WordPress geboden functionaliteiten uit te breiden. Hiertoe richten zij het bedrijf WooThemes op en ontwikkelden een plugin, waarmee in WordPress ook webwinkels konden worden gemaakt. Dit gratis systeem krijgt de naam WooCommerce. Het blijkt een schot in de roos: WooCommerce groeit al snel uit tot één van de meest populaire webshopsystemen wereldwijd. In 2015 wordt WooThemes zelfs overgenomen door Automattic, het bedrijf dat ook eigenaar is van WordPress.

WooCommerce installeren

De populariteit van WooCommerce is makkelijk te verklaren: de plugin biedt tal van webshopfunctionaliteiten en is toch zeer eenvoudig in gebruik. Bovendien is de plugin gratis te downloaden vanaf de WooThemes-website. Ook kan de plugin vanuit WordPress zelf eenvoudig gedownload en geïnstalleerd worden. Er zijn diverse WordPress-themes beschikbaar die geoptimaliseerd zijn om samen te werken met WooCommerce. Wanneer je deze gebruikt, komt de webshopplugin nog meer tot zijn recht en vinden conversies eerder plaats. Het is echter niet noodzakelijk om deze speciale themes te gebruiken. Ook in combinatie met standaard WordPress-themes doet de plugin zijn werk.

De mogelijkheden

Doordat WooCommerce een gratis systeem biedt, werd lange tijd gedacht dat WooCommerce-webshops alleen geschikt zijn voor kleine, beginnende ondernemers. In werkelijkheid zit er geen limiet aan het aantal producten dat via een WooCommerce-webshop verkocht kan worden. Ook op het gebied van voorraadbeheer, btw-tarieven en kortingscodes biedt de plugin meer dan voldoende mogelijkheden om een volwaardige webshop te realiseren. Ook kunnen vanuit WooCommerce automatische facturen verzonden worden en is het mogelijk de verzendkosten te berekenen op basis het gewicht en de locatie van de ontvanger. Steeds meer grote bedrijven kiezen daarom eveneens voor WooCommerce.

Betaalopties integreren

De meeste webshopeigenaren bieden klanten het liefst voldoende betaalmogelijkheden. Het is daarom mogelijk om WooCommerce uit te breiden met eenvoudige betaalmogelijkheden zoals iDeal, PayPal of betalen met creditcard. Het is hiervoor wel noodzakelijk om de plugin te koppelen aan bestaande betaalproviders. In 2019 beschikken bijna alle Nederlandse betaalproviders over een eigen koppeling met WooCommerce. In de meeste gevallen heeft de provider een eigen plugin, die middels een API eenvoudig aan WooCommerce gekoppeld kan worden.

Overige extensies voor WooCommerce

Naast het toevoegen van betaalmogelijkheden, zijn de functionaliteiten van WooCommerce ook nog door middel van diverse andere extensies uit te breiden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een plugin die het mogelijk maakt om klanten abonnementen te laten afsluiten via WooCommerce. Ook zijn er extensies verkrijgbaar die het mogelijk maken producten aantrekkelijker te presenteren of extra onder de aandacht te brengen. Daarnaast zijn er plugins verkrijgbaar, zoals Sensei, die het mogelijk maken om een apart ledengedeelte te creëren. Handig voor ondernemers die diensten of cursussen willen aanbieden via een WordPress-website. Overigens zijn niet al deze WooCommerce-extensies gratis verkrijgbaar.
© 2019 - 2020 Willem85, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Anti Adblock - Meer verdienen met je Wordpress websiteAnti Adblock - Meer verdienen met je Wordpress websiteJe Wordpress website verwerft steeds minder inkomsten, ook al heb je betere content en een hogere pagerank. Hoe kan je d…
WordPress theme aanpassen voor beginnersWordPress theme aanpassen voor beginnersWordPress is een veel gebruikt pakket om websites mee te bouwen. Toch zien niet alle websites die gemaakt zijn met WordP…
Bloggen met WordPress, Blogger en TumblrJe eigen blog schrijven kan leuk zijn en is zeker de moeite waard. Maar als je nieuw bent in het blogmilieu is het belan…

Vijf gratis apps voor videobewerking op je tablet of mobielVijf gratis apps voor videobewerking op je tablet of mobielStel je hebt een hoop films op je mobiel of tablet staan en je wilt deze wel achter elkaar zetten en er een film mee mak…
Linux Mint 19.1 Tessa Xfce, een eerste indrukrecensieLinux Mint 19.1 Tessa Xfce, een eerste indrukOp 19 december 2018 kwam van het besturingssysteem Linux Mint de editie 19.1 Tessa uit, waaronder de versie Xfce. Linux…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: www.pexels.com,
  • https://elephantcs.nl/woocommerce/
  • https://events-en-marketing.nl/online-marketing-tips-scucesvolle-webshop/
  • https://www.wplounge.nl/woocommerce-handleiding/wat-woocommerce/
  • http://www.wcommerce.nl/waarom-woocommerce/
  • https://hakhak.nl/wat-is-woocommerce/
  • https://webtalis.nl/woordenlijst/woocommerce/

Reageer op het artikel "Wat is WooCommerce en hoe werkt het?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Willem85
Gepubliceerd: 12-07-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!