Software: 32 bit of 64 bit
Programma's werken onder 32 bit of 64 bit. Veel mensen weten niet precies wat dit betekent. Daarom nader uitgelegd wat 32 en 64 bit inhoudt en wat het beste is voor de computer.
Verschil 32 of 64 bit in OS
Een besturingsprogramma wordt ook wel operating system of afgekort OS genoemd. Bij besturingsprogramma's zie je nogal eens vaak verschil in het aantal bit. Dit kan 32 of 64 bit zijn. Waar zit hem het verschil in?
64 bit is twee keer zoveel als 32 bit. Wat niet wil zeggen dat het besturingssysteem dan ook twee keer zo snel werkt. Bij een 64 bit OS wordt het RAM-geheugen beter verwerkt dan bij de 32-bit versie. Maar om dit beter te kunnen verwerken, is ook een grotere hoeveelheid RAM-geheugen nodig. Daarom kan niet iedereen een 64-bit versie installeren. Voor een 64-bit zal er dan minimaal 4 GB RAM geheugen geïnstalleerd moeten zijn op de pc.
Bij een 32-bit versie is er minder RAM-geheugen nodig. Daarom hebben veel pc's een 32-bit versie.
Is de processor geschikt?
Om een Windows te installeren van 64 bit, moet de processor geschikt zijn. Ho dot te controleren, gaat als volgt:
- Klik op start, ga vervolgens naar configuratiescherm
- Ga naar "Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties"" of zoek dit middels het zoekvak.
- Klik op details.
- Onder systeem zie je of 64-bit wordt ondersteund
Voor andere besturingssystemen, kijk onder Deze computer--> systeemeigenschappen.
32-bit programma's op een 64-bit OS
Een programma dat onder 32-bit is geschreven, werkt vaak wel onder een 64-bit OS. Stuurprogramma,s van bijvoorbeeld printers of andere apparatuur met een 32-bit versie, werken vaak niet op een 64-bit OS. Vaak kan men dan wel het stuurprogramma online bijwerken.
64-bit programma's op een 32-bit OS
Andersom gaat vaak juist niet. en programma dat is ontworpen voor de 64-bit versie, werkt niet onder een OS met 32 bit. Het is mogelijk om het programma bij te werken maar ook dit lukt niet altijd. Let daarom goed op bij de aanschaf van nieuwe programma's of dit 32 of 64 bit betreft. De meeste besturingssystemen (OS) hebben namelijk 32 bit. Windows 7 werkt onder 64 bit en er zullen steeds meer OS komen onder 64 bit, maar men kan er ook voor kiezen bij de 32-bit-versie ter blijven.
Voordeel 64-bit OS
Het voordeel van een 64-bit OS is dat er sneller geschakeld kan worden tussen programma's. Dit is vooral handig voor wie veel programma's tegelijk gebruikt of open heeft staan. Bij de 32-bit wil het na verloop van tijd nogal eens allemaal gaan vastlopen. Wat niet wil zeggen dat 32 bit niet goed werkt, de meeste mensen kunnen namelijk prima overweg met een OS met 32 bit.
De meeste programma';s werken onder 32 bit net zo snel als onder 64 bit. Wie echter veel met grafische programma';s werkt of met grote rekenprogramma's, kan beter een OS nemen die dit ook aan kan: 64 bit dus.
Nadeel 64-bit OS
Het nadeel van een 64-bit OS is dat het redelijk veel geheugen gebruikt. De processor moet hier dus op uitgerust zijn. Is dit niet het geval, dan is het ook niet raadzaam om een 64-bit OS te installeren.