Gemakkelijke computerhulp met TeamViewer

Niet iedereen kan een kei zijn in het computer gebeuren. Hoe vaak gebeurt het niet dat je dacht: Nu heb ik toch wel even hulp nodig. Het is niet altijd de moeite om uren het internet af te schuimen op zoek naar de oplossing voor je probleem. Het zou toch veel gemakkelijker zijn als een geeky vriend van op afstand eventjes je computer kon overnemen. TeamViewer biedt je deze oplossing. Met als enigste vereiste: een internetverbinding.

Wat is TeamViewer precies?

TeamViewer is een voorbeeld van remote desktop software. Het is een programma waarmee het mogelijk wordt computers in contact te brengen. Na de installatie op twee computers, kunnen beide computers mekaar (tijdelijk) besturen. Meer over het gebruik van TeamViewer volgt later. Het programma is ontwikkelt in Duitsland, anno 2005. Door de beschikbaarheid in 16 talen, en de compatibiliteit op zowel Microsoft, Mac OS, iOS (iPhone) als Linux, is het programma razend populair. Bovendien betaalt een particulier geen cent.

Zoals eerder aangehaald berust het programma op Remote administration. Dit is het tijdelijk overnemen van andermans computer. Wanneer dit gebeurt, ziet de persoon die geholpen wordt perfect wat de persoon aan de andere computer doet. De muis verplaatst zich over het scherm en wordt bestuurd door een persoon aan de andere computer.

Verschillende versies van TeamViewer

Vooreerst bestaan er twee verschillende soorten TeamViewers; Behalve de volledige versie is er ook TeamViewer Quick Support.

TeamViewer Quick Support is een lichte versie welke niet geinstalleerd hoeft te worden op de computer. Er zijn geen adminrechten aan verbonden en dit kan dus ook door een guest gebruikt worden. TeamViewer Quick Support is eerder voor de spontante en eenmalige hulp. De computer met Quick Support kan bestuurd worden door de andere computer met een volledige versie.

De volledige versie van TeamViewer moet op beide computers geïnstalleerd worden. Via de volledige versie kunnen in beide richtingen verbindingen gemaakt worden. Computer A kan computer B besturen, en visa versa.

Om een overzicht te behouden over de verschillende partners waarmee je wel eens 'teamviewt' bestaat er ook TeamViewer Manager. Het is een aanvullend programma om alles wat geordend te houden. De gratis versie laat vijf personen toe in het systeem. Om uit te breiden moet je de licentie kopen.

Hoe gebruik je TeamViewer?

Het gebruik van TeamViewer is relatief eenvoudig. Na het installeren en openen van de applicatie krijg je een persoonlijk ID-nummer. Daarna kies je zelf een wachtwoord. Beide gegevens zijn nodig om jouw computer te kunnen besturen. TeamViewer prikt moeiteloos door firewalls of andere beveiligingsmaatregelen die het gebruik zouden kunnen verhinderen.

Een verbinding wordt tot stand gebracht als een andere persoon, die ook TeamViewer bezit, jouw ID-nummer én wachtwoord invoert.

De volledige versie kan enkel geinstalleerd worden met admin rechten, maar kan wel opgestart worden door eender wie. Bij het opstarten van het programma wordt steeds een wachtwoord aangemaakt, kwestie van veiligheid. Tenzij als je een persoonlijk wachtwoord hebt aangemaakt. Simpelweg aanmelden, het ID-nummer en wachtwoord ingeven, en je hebt zo controle over de andere persoon zijn bureaublad!

Waarvoor gebruik je Teamviewer?

Als er iemand problemen heeft met iets kan je via TeamViewer en een internetverbinding gemakkelijk verbinding met zijn of haar computer. Van op afstand kunnen problemen dus gemakkelijk opgelost worden. Deze verbinding zorgt er ook voor dat je van op afstand onbeheerde computers of servers kunt beheren. Bestandsoverdracht is ook een handig extraatje van TeamViewer. Het is zelfs mogelijk om sessies op te nemen en ze later als video te bekijken. Dit is handig als iemand later nog eens wil kijken wat je precies gedaan hebt op zijn of haar computer.

Veiligheid van TeamViewer?

TeamViewer staat hoog aangeschreven op het gebied van veiligheid. Het persoonlijke ID-nummer is een lange code die bijgevolg moeilijk te 'kraken' is. Aan dit ID-nummer is een wachtwoord gekoppeld. Je krijgt zelf de keuze om telkens een nieuw gegenereerd wachtwoord te accepteren, of om een vast wachtwoord in te stellen. Wees gerust, op het internet bestaan veel gemakkelijkere manieren om jouw computer te 'hacken'. Het gebruik van TeamViewer is dus absoluut veilig. Maar dit geldt uiteraard alleen maar wanneer je het ID-nummer en wachtwoord enkel deelt met mensen die je écht vertrouwt.
© 2010 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pc reparatie op afstand? TeamViewer maakt het mogelijk!Pc reparatie op afstand? TeamViewer maakt het mogelijk!Niets is zo vervelend als een pc die ineens niet meer werkt zoals 'ie moet werken. Op internet zijn diverse tips & trucs…
De beste 1 april grappenDe beste 1 april grappen‘Je veter zit los’ het is een van de meest gemaakte grappen op 1 april. Op 1 april is heel Nederland elk jaar weer op zi…
Thuiswerken en sociale mediaThuiswerken en sociale mediaSommige werkgevers zijn er nog steeds een beetje huiverig voor. Werknemers die thuiswerken waar zij niet te controleren…
Hulp in de huishoudingMet steeds meer tweeverdieners, met of zonder kinderen, zijn we steeds meer op zoek naar de hulp in de huishouding. Toch…

Windows 7 versies en upgradesWindows 7 versies en upgradesWindows 7 is er in meerdere versies: Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Ultimate en Enterprise. De eerste,…
Basis uitleg over iTunesBasis uitleg over iTunesItunes is een muziekprogramma van Apple. Je kan hiermee je muziek beheren, ordenen en overzetten op je iPod. Het gebruik…
Bieraait (45 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.