Google Street View, wereld binnen handbereik

Google Street View, wereld binnen handbereik Google Street View is een plattegrond die tot leven komt. De wereld binnen handbereik. Met Google Street View reis je vanuit je luie stoel naar de gekste oorden op aarde, bezoek je overal bezienswaardigheden en ontdek je nieuwe bestemmingen. Zonder een cent reiskosten, akelige jetlags, raar eten, slecht weer of andere reispech. Bevalt iets je niet dan brengt pegman je in no time naar een andere locatie. Met als hoogtepunt een bezoekje aan je eigen straat. Het kan allemaal met Google Street View.

Wat is Google Street View?

Google Street View werd gelanceerd in mei 2007. Het is een fantastische toevoeging van Google Maps en Google Earth en geeft je de mogelijkheid om straten en steden in de wereld te bekijken alsof je er zelf loopt. Het panoramische beeld is 360° horizontaal en 290° verticaal te bekijken, vanaf een hoogte van circa 2 1/2 meter. Waar het ooit begon met enkele steden in de VS, is het inmiddels uitgebreid naar bijna de volledige VS en daarnaast Canada, Mexico, Japan, Taiwan, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Hong Kong, Spanje, Portugal, Zweden, Noorwegen, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië, Engeland, Denemarken, Finland en Nederland. Sommige plekken in de wereld zijn te bekijken in High Quality, waaronder San Francisco, Los Angeles, San Diego, Parijs en Florence. De bedoeling is dat de hele wereld uiteindelijk in beeld wordt gebracht. In Nederland kunnen inmiddels de volgende plaatsen worden bezocht: Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Volendam, Diemen, Weesp en Zaandam. Pretparken zijn eveneens in aantocht. De beelden zijn niet live.

Pegman

Indien er straten beschikbaar zijn, dan verschijnt de oranje 'Pegman' in beeld en kan de gebruiker het poppetje door het 'drag en drop' principe precies in die straat neerzetten die hij wil zien of belopen. De naam Pegman is afgeleid van het Engelse woord voor wasknijper, een peg, omdat het mannetje daar op lijkt. De straten die te bekijken zijn verschijnen in blauw op de plattegrond. Met het keyboard of de muis kan het zoomniveau worden gekozen, alsmede de richting van kijken. Het is alsof je er zelf staat. In de straat verschijnt er een pad door middel van een rechte of gebroken lijn in de foto. Dit is het pad dat de Google camera auto ongeveer heeft gereden en je zelf ook kunt volgen. Pijltjes wijzen in de richting van de volgende foto van de te bekijken route. Op pleinen en kruispunten zijn er diverse pijlen en dus ook diverse wegen te volgen. De beelden zijn full screen te bekijken en er is een roterend kompas om je op koers te houden.

Toepassingen Google Street View

Google Street View is voor diverse doeleinden te gebruiken. Je kunt vooraf je vakantiebestemming bekijken of zelfs je bestemming kiezen via Street View. Je kunt je eigen straat bekijken of die van vrienden en familie. Je kunt ze omgekeerd jouw straat laten zien. Bedrijven kunnen met Google Street View worden gepromoot door vertoning van het pand en de omgeving. Makelaars in onroerend goed kunnen beschikbare huizen eenvoudig laten zien en wie een huis zoekt bekijkt meteen de hele buurt. Google Street View is ook voor scholen geschikt en je zult niet de eerste journalist zijn die de Google plaatjes met locaties van belangrijke gebeurtenissen gebruikt.

Ook wie locaties zoekt, bijvoorbeeld voor evenementen, filmopnamen en marketingcampagnes kan in Streets vanuit zijn stoel gaan zoeken. Heb je een mobiel apparaat, dan kun je onderweg zien hoe de tussenliggende haltes eruit zien. Bij het opzoeken van een routebeschrijving kunnen Street View plaatjes worden opgevraagd. En dan het toerisme. Voor wie wil reizen zonder een cent uit te geven of voor wie niet in staat is om te reizen is Google Street View het neusje van de zalm. Ga bijv. naar Times Square, de Eiffeltoren, het Colosseum, de stranden van Malibu, het prachtige Hobart op Tasmanië, Las Vegas, Anchorage, de Big Ben, Tokio, de Tyne in Newcastle of de Opera in Sydney... en dat is nog maar een greep.

De Google Street View auto's

Sinds de aanvang van het immense project is Street View uitgebreid tot steeds meer steden, straten, nationale parken en zelfs fietsroutes. Steeds betere technologie werd noodzakelijk. Er zijn verschillende voertuigen in gebruik om de benodigde tientallen miljoenen afbeeldingen te verzamelen en stuk voor stuk aan elkaar te plakken. Waar het allemaal begon met het Google Street busje met een camera op het dak zijn er nu gewone auto's in gebruik en een nieuw voertuig die de Trike wordt genoemd. De trike doet denken aan een ijskarretje en de camera hangt eigenlijk achter een motor met drie wielen. Dit maakt het mogelijk om moeilijk toegankelijke gebieden in beeld te brengen, zoals wandel- en fietsroutes, de campus van universiteiten, toeristische trekpleisters, enz. De camera is geen gewoontje, het zijn negen directionele camera's voor de panoramabeelden, een GPS eenheid om de juiste positie aan te geven en laserscanners. Om een stad compleet in beeld te brengen zijn soms maanden nodig. Afbeeldingen die je in Street View bekijkt zijn momentopnamen en kunnen dus van enkele maanden tot enkele jaren oud zijn.

Privacy

Google Street View is privacygevoelig maar er zijn maatregelen getroffen om zoveel mogelijk privacy te waarborgen. Gezichten van mensen in de straten (ook die op billboards), maar ook nummerborden van auto's zijn onzichtbaar gemaakt. Hoewel de foto's gemaakt zijn op publiek terrein is het niet in alle landen automatisch zo dat deze foto's mogen worden gepubliceerd zonder enige toestemming. Bij privacyschendingen komt het voor dat foto's toch worden verwijderd en vervangen. Maar in de VS liep het met een koppel uit Pennsylvania anders af. Zij daagden Google voor de rechter omdat ze meenden dat beelden van hun huis een inbreuk op de privacy waren. De rechter oordeelde anders. Het vertonen van een huis alleen zou niet tot schaamte of vernedering leiden en daarmee was de aanklacht ongegrond. Google biedt in elk geval wel een hulpmiddel waar gebruikers kunnen verzoeken tot verwijdering van foto's. Te denken valt aan nog steeds herkenbare auto's of gezichten, of foto's met een ongepaste inhoud.

Street View voors en tegens

Google Street View blijkt zo zijn voor- en nadelen te hebben. Zo is er in Nederland bijvoorbeeld een misdaad opgelost doordat foto's van een man die op het punt stond overvallen te worden op Street View stonden. De daders waren herkenbaar in beeld gebracht en konden worden gearresteerd. De stad Saskatoon in Canada had juist iets te klagen. Foto's van de stad waren genomen aan het eind van de lange winterperiode en zo kwam de stad onaantrekkelijk uit de bus. Bezoekers die overwegen de stad te bezoeken zouden zo nog wel eens van gedachten kunnen veranderen. Een Amerikaanse artiest is nu weer wel happy met Google Street View. Geld om te reizen heeft hij niet, maar tot op heden heeft hij al honderden streetviews geschilderd, waaronder een rondvaartboot in Amsterdam, een telefooncel op Trafalgar Square en een New Yorkse taxi.

"If you don't know where you are going, any road will lead you there."
© 2009 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CycloMedia en StreetView – foto’s maken van dorpen en stedenCycloMedia en StreetView – foto’s maken van dorpen en stedenCycloMedia is het bedrijf dat panoramafoto’s kan maken die de omgeving rondom laat zien. CycloMedia wordt ondermeer inge…
Googles Street ViewMomenteel rijdt er een auto door Brussel waarop een camera is gemonteerd. Bedoeling is Brussel in kaart te brengen voor…
Foto verwijderen op Google Earth, Maps of Street ViewFoto verwijderen op Google Earth, Maps of Street ViewVerwijder of bewerk nu foto’s op Google Street View! Veel mensen vinden het een schending van de privacy: de foto’s die…
Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Wordt Virtual Earth beter dan Google Earth?Google Earth kennen we inmiddels. Het is fascinerend om met deze software het gevoel te hebben dat je de hele wereld kun…
Symbaloo maakt starten simpelSymbaloo maakt starten simpelSymbaloo maakt internet simpel en daarmee is Symbaloo een van de meest geliefde webportals. Wie er aan begint, wil niet…
Bronnen en referenties
Reactie

Leo, 15-05-2012
Een geweldige tool, en aangezien wij veel in de USA op vakantie gaan, maak ik er veel gebruik van om mijn vakantie te plannen. De laatste tijd duurt het plotseling vrij lang eer het beeld zich scherp stelt. Je krijgt eerst een boel blokken te zien, en die worden pas scherp naar een aantal secondes.Voorheen nooit gehad. Ik ondervind dit probleem ook alleen maar in de USA; Europa, Afrika, no problem. Aan de snelheid van mijn pc kan het ook niet liggen, want deze is pas nieuw. Enig idee waar dit aan kan liggen? Reactie infoteur, 16-05-2012
Hi Leo, het is fantastisch he. Het klopt dat Streetview soms traag laadt. Misschien zitten er dan teveel mensen tegelijkertijd op? Ik heb dat zelf met heel de wereld, dus niet alleen USA. Misschien hebben anderen nog raad. Goeie 'reis'! ;) Grt, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.