Symbaloo maakt starten simpel

Symbaloo maakt starten simpel Symbaloo maakt internet simpel en daarmee is Symbaloo een van de meest geliefde webportals. Wie er aan begint, wil niet meer zonder. Met Symbaloo heb je een visueel prachtig en flexibel bureaublad. Geen moeilijk gedoe meer met rommelige favorietenlijstjes of warrige startpagina's, maar alles overzichtelijk in blokjes gerangschikt en slechts een muisklik van je vandaan. In 2016 bereikte Symbaloo de magische grens van 10 miljoen unieke gebruikers wereldwijd, waaronder een half miljoen Nederlanders.

Startpagina met blokjes

Het online bureaublad Symbaloo is voor velen onmisbaar. Symbaloo blinkt dan ook uit in uiterlijk, eenvoud en gebruikersvriendelijkheid. Al je favorieten onder handbereik, niet door tekstjes maar door fraai gekleurde blokjes. Elk blokje vertegenwoordigt een website die jij kiest en tezamen vormen ze een visuele verzameling met in het midden de Google zoekmachine of een ander gekleurd blokje naar keuze. De site werkt kinderlijk eenvoudig en is daardoor geschikt voor jong en oud. Je versleept blokjes naar andere velden simpelweg door ze aan te klikken en los te laten op de gewenste plek. Symbaloo slaat je instellingen op in cookies op je computer, maar wil je niet het risico lopen deze kwijt te raken, dan kun je ook een account aanmaken en je registreren. Dit is ook handig als je gebruik maakt van verschillende computers.

Symbaloo navigatie

Steeds meer Symbaloo desktops worden vooral voorzien van eigen links, de zelf toegevoegde modules. Nieuwe links voeg je toe door op een leeg veld te staan. Sites van dezelfde categorie rangschik je door kleurkeuze en/of bijpassende icoontjes en wil je het nog persoonlijker dan neem je je eigen plaatjes. Dat is nog eens leuk 'spelen met blokken'. Wil je een blokje verwijderen dan is er een duidelijke prullenbak die verschijnt als je een blokje wilt verslepen. Ooit gedacht dat je weggooien nog eens lollig zou vinden? Heb je trouwens niet genoeg aan slechts een startpagina, maak dan nieuwe desks aan door linksboven op het plusje te klikken.

Navigeren is met Symbaloo kinderspel. Geen gezoek meer in ellenlange lijsten favorieten, eindeloos scrollen of veel te veel geklik in mapjes. Voorbij is het tijd verspillen aan de oubollige 'Startpagina' met een oerwoud van links of de rommelige MSN met een lay-out waar je over struikelt. Met slechts 1 klik op Symbaloo arriveer je waar je wilt zijn. Geen toeters en bellen of irritante afleidingsmanoeuvres. En het mooiste van Symbaloo is misschien nog wel dat nauwkeurige muisklikken verleden tijd zijn. Omdat de blokjes relatief groot zijn komen slordige klikkers, bibberige senioren en kinderhandjes nog steeds op de gewenste pagina uit.

Mogelijkheden Symbaloo

Wie Symbaloo voor het eerst bezoekt vindt een collectie voorgedefinieerde blokjes die je direct naar de betreffende websites leiden. Hier zitten veelbezochte sites bij die je al of niet kunt bewaren, verplaatsen of wegdoen. Ga je naar de instellingen door op een leeg blokje te staan, dan vind je nog veel meer suggesties voor bekende sites. Voorgestelde sites zijn onder meer: Gmail, YouTube, InfoNu, Buienradar, online vertalen, Facebook, Marktplaats, Wikipedia, NU, Skype, Bol, eBay, Amazon, Zoover, Twitter, Yahoo, TVGids, Albert, Second Life, World of Warcraft, Van Dale en Kieskeurig.

Suggesties zijn onderverdeeld over vele categorieën, van communicatie en financieel tot nieuws en reizen, en van muziek en webshops naar diverse Google sites. Wie vooral geïnteresseerd is in nieuws gaat naar de aparte nieuwssectie op Symbaloo en vindt een keur aan recent nieuws in de vorm van blokjes met foto's. Een muisklik leid je vervolgens naar de bron. Wie feeds wil lezen, gaat naar de feeds-desk en vindt automatisch nieuwtjes van o.a. NOS Sport en NS storingen.

Affiliate marketing

Banners zijn er niet en de site is gratis. Hoe kan dit? Banners zouden afbreuk doen aan het concept achter Symbaloo. Het bedrijfsmodel is gericht op het genereren van bezoekers naar internetpartijen, ook wel partnerverkoop genoemd. Wanneer een bezoeker via Symbaloo zoekt op Google of bijvoorbeeld eBay dan ontvangt Symbaloo een commissie, een soort beloning voor het doorsturen van de potentiële kopers. Voor andere zoekmodules zijn eveneens partnerships mogelijk, bijvoorbeeld bij de verkoop van reizen en producten. Als affiliate of partner van een bedrijf wordt een deel van de marketing en promotie dus overgenomen, met als resultaat meer bezoekers en meer omzet voor de 'adverteerder'.

Deel je Symbaloo

Symbaloo is innovatief. De site is ook geschikt gemaakt voor mobiele apparaten. En inmiddels kun je je Symbaloo desk ook delen met anderen. Open de desktop die je wilt delen, ga naar 'tab' en er verschijnt een menu met de keuze 'delen'. Door hier op te klikken maakt Symbaloo automatisch een URL aan. Wordt deze URL geopend door je vrienden, collega's of familie dan wordt de betreffende desktop toegevoegd aan hun eigen Symbaloo. Deze feature is met name handig voor medewerkers in bedrijven die hierdoor een gezamenlijke, overzichtelijke portal hebben.

Zo is er ook een startpagina speciaal voor gebruikers van een digibord (digitaal schoolbord). Deze Symbaloo page is een compleet onderwijsmenu. Het zorgt voor updates, extra tabs en nieuwe ontwikkelingen. Een vrij te gebruiken startpunt met hulpmiddelen, entrees, boeken, lessen, software, onderwijssites en een kleuterwidget. Publiceren van je 'dashboard' is een andere mogelijkheid. En wil je snel websites toevoegen dan kun je de Symbaloo bookmarker downloaden. Bezoek je een website die je wilt bewaren dan voeg je die in een muisklik toe aan je Symbaloo startpagina.

Symbaloo internationaal

Het concept Symbaloo is Nederlands ontwerp, maar heeft internationale potentie bewezen, uiteraard door toepassing van lokale webdiensten. Symbaloo is dan ook toekomstgericht en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Vleugels werden uitgeslagen: behalve in Nederland is Symbaloo ook over de grenzen populair, onder andere in Frankrijk, Spanje, Duitsland, België, Engeland en de VS.

Website van het jaar

Symbaloo won in 2008 de zgn. Gouden SpinAward (Stichting SpinAwards) voor beste websiteconcept en in het juryrapport valt te lezen dat de site uitblinkt in gebruiksgemak en simpelheid, alsmede creativiteit en inventiviteit. Ook won Symbaloo de publieksprijs Website van het jaar in de categorie portals (2008). Het idee voor Symbaloo ontstond in december 2006 toen oprichter Tim Has een manier zocht om veelbezochte websites eenvoudiger en overzichtelijker te bereiken. De naam werd Symbaloo, een Oudgrieks werkwoord dat 'verzamelen' betekent. En dat verzamelingen verslavend werken, weet iedereen. Een digitale revolutie? Het mondiale succes heeft het bewijs geleverd.
© 2009 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Persoonlijke pagina met Symbaloo in 2020Persoonlijke pagina met Symbaloo in 2020Symbaloo is Grieks voor verzamelen. Ook in 2020 dit een website, waar je op een leuke manier je persoonlijke startpagina…
Alternatieven iGoogle: eigen persoonlijke informatiepaginaAlternatieven iGoogle: eigen persoonlijke informatiepaginaJe eigen informatie bijeengebracht op één pagina? iGoogle deed het voor je, maar wel op jouw manier. Kortom, iGoogle is…
Startpagina veranderen, hoe doe je dat?Startpagina veranderen, hoe doe je dat?Als je pas internet hebt wordt de startpagina waarin je browser opstart zodra je op het internet wilt surfen, bepaald do…
Vijf gratis apps voor videobewerking op je tablet of mobielVijf gratis apps voor videobewerking op je tablet of mobielStel je hebt een hoop films op je mobiel of tablet staan en je wilt deze wel achter elkaar zetten en er een film mee mak…

Google Street View, wereld binnen handbereikGoogle Street View, wereld binnen handbereikGoogle Street View is een plattegrond die tot leven komt. De wereld binnen handbereik. Met Google Street View reis je va…
Blender 3D, Waar te beginnen?Blender 3D, Waar te beginnen?Blender 3D is een fascinerend programma om 3D tekeningen en animaties te maken. Maar hoe te beginnen met Blender 3D? Er…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 27-07-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.