recensie

Linux Mint 19.1 Tessa Xfce, een eerste indruk

Linux Mint 19.1 Tessa Xfce, een eerste indruk Op 19 december 2018 kwam van het besturingssysteem Linux Mint de editie 19.1 Tessa uit, waaronder de versie Xfce. Linux is een als behoorlijk veilig bekend staand besturingssysteem, bedoeld voor de desktopcomputer en laptop. Het op Ubuntu gebaseerde Linux Mint is een van de vele soorten Linux en richt zich op gebruikers die snel aan de slag willen met Linux zonder veel ICT-kennis nodig te hebben. Linux Mint is dan ook een zeer volwaardig besturingssysteem dat ruimschoots haar best doet om het de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken.

Linux Mint Tessa

Op 19 december 2018 verscheen Linux Mint 19.1, genaamd Tessa. Een Linux Mint-editie verschijnt altijd in meerdere versies; bijvoorbeeld Cinnamon, Mate of Xfce. Voorheen werd ook een KDE-versie uitgebracht, maar daarmee is Linux Mint gestopt na editie 18. Het handige van Linux in het algemeen en dus ook van Linux Mint is dat, tijdens installatie, niet alleen het besturingssysteem wordt geïnstalleerd, maar ook een aantal benodigde applicaties plus drivers om alle hardware (netwerkkaart, video, audio, etc) optimaal aan te sturen.

Linux Mint en verschillende gebruikersomgevingen

Linux Mint 19.1 Tessa Mate editie / Bron: Krator Omen, Wikimedia Commons (GPL-2.0)Linux Mint 19.1 Tessa Mate editie / Bron: Krator Omen, Wikimedia Commons (GPL-2.0)
Linux draait op een computer door middel van verschillende soorten gebruikersomgevingen, dit is de grafische schil waarmee de gebruiker via een muis het besturingssysteem kan bedienen. Gebruikersomgevingen kunnen Xfce, Gnome of KDE zijn. Linux Mint, welke weer op het bekende Ubuntu is gebaseerd, heeft ook eigen gebruikersomgevingen ontwikkeld, dit zijn Cinnamon en Mate. De gebruikersomgeving Xfce geldt doorgaans als de meest lichtste en is dus ook geschikt voor de wat oudere computers. Toch heeft Linux Mint Xfce in editie 19 Tessa al minimaal 1 GB ram en 15 GB schijfruimte nodig, dus van een lichtgewicht besturingssysteem is geen sprake meer. Maar op een computer uit ongeveer 2005-2007 of nieuwer zal Linux Mint Xfce goed draaien. Van Linux Mint 19.1 zijn er zowel 64bit als 32bit-versies, als de computer er geschikt voor is dan is een 64bit-systeem aan te raden.

Het uiterlijk van Linux Mint Xfce

Sinds editie 18 heeft Linux Mint een nog strakker uiterlijk, de taakbalk en knoppen zijn allemaal wat platter en hebben scherpere hoeken, dit geldt ook voor alle vensters. Uiteraard kan het uiterlijk door de gebruiker worden aangepast en kan teruggekeerd worden naar het uiterlijk van oudere versies van Linux Mint. Standaard hebben de mappen een groene kleur, een gevolg van het zogeheten Mint-Y thema, maar dit kan bijvoorbeeld ook in het wat frissere Mint-Y aqua worden omgezet. Voor wie gewend is aan de bekende commerciële besturingssystemen komt Linux misschien wat stoffig of wat saai over, maar dit heeft als voordeel dat alle vensters rustiger zijn voor het oog en het hele besturingssysteem uniform overkomt.

Een aantal voordelen van Linux Mint

Zoals veel Linux-besturingssystemen is ook Linux Mint geheel gratis, nieuwere versies of updates zijn dat eveneens. Daarnaast zijn ook alle meegeleverde applicaties geheel gratis. Soms is in een applicatie ergens een linkje te vinden van waaruit men geheel vrijwillig een donatie kan doen, maar de gratis software zal daar nooit zelf om vragen. Een groot voordeel is dat menig gratis programma ook voor commerciële doeleinden mag worden gebruikt zonder dat er licentiekosten of wat dan ook voor betaald hoeven te worden. Zeker voor kleine bedrijven of ondernemers met een smalle beurs is dat een zeer aantrekkelijk idee.

Linux Mint kan eenvoudig eerst worden uitgeprobeerd zonder het te installeren

Men kan heel eenvoudig een versie van Linux Mint downloaden, deze op een dvd branden of op een USB-stick zetten, en daarmee de computer via de zogeheten live-modus opstarten. Zo kan met het volledige besturingssysteem worden gewerkt zonder deze te installeren. Men kan er natuurlijk ook voor kiezen om altijd in deze live-modus met Linux Mint en haar applicaties te werken. Het grote voordeel van deze probeermethode is dat gekeken kan worden of alle hardware van de computer goed wordt ondersteund alvorens tot installatie over te gaan.

Er is voor installatie slechts een installatie-dvd (of USB-stick) nodig

Het feit dat veel fabrikanten geen drivers voor Linux aanbieden, en Linux dus zelf alle drivers heeft moeten schrijven, heeft als groot voordeel dat met de installatie van Linux Mint (die binnen een half uurtje voor elkaar is) ook gelijk alle drivers zijn geïnstalleerd. Er hoeft dus niet in allerlei lades en dozen te worden gezocht naar die ene cd met de drivers voor die ene printer of videokaart. En er hoeft ook geen Acrobat Reader te worden geïnstalleerd of een mediaplayer te worden ingesteld, alle belangrijke programma's zijn al aanwezig. Wel kan het zo zijn dat er naderhand nog taalpakketten moeten worden gedownload of extra gewenste programma’s moeten worden geïnstalleerd, zoals een extra internetbrowser of een programma om cd's mee te branden.

Software kan alleen worden geïnstalleerd na goedkeuring van de gebruiker

De meest veilige weg is het installeren van software via de softwaremanager / Bron: Linux Mint Design Team, Wikimedia Commons (GPL)De meest veilige weg is het installeren van software via de softwaremanager / Bron: Linux Mint Design Team, Wikimedia Commons (GPL)
Tijdens installatie van Linux Mint moet door de gebruiker een wachtwoord worden aangemaakt. Dit wachtwoord zal de gebruiker vaak nodig hebben, in elk geval tijdens installatie van nieuwe updates en software en om in te kunnen loggen in het systeem. Het is dit wachtwoord dat Linux tamelijk veilig maakt. Alleen de gebruiker van het systeem heeft zogeheten root-rechten en onbekenden kunnen dus niet (via internet) ongewenste software of malware op een Linux-pc installeren. Dit alles zorgt voor een positieve indruk, het systeem komt zo betrouwbaar en veilig over.

Privacy- en in enige mate ook milieuvriendelijk

Commerciële softwarefabrikanten leveren meestal behoorlijk goede producten, maar willen uit commercieel belang steeds meer van hun gebruikers weten. Linux is niet commercieel en er hoeven tijdens installatie of het gebruik ervan dan ook niet allerlei privégegevens gedeeld te worden. Daarnaast is Linux Mint en Linux in het algemeen ook in staat om iets oudere computers een nieuw leven in te blazen, deze hoeven dan niet te worden weggedaan of te worden weggegooid, en dat is goed voor het milieu.

Hoogtepunten van Linux Mint Xfce

Een van de echte hoogtepunten van deze editie van Linux Mint is Firefox 64.0 Quantum, deze internetbrowser draait bijzonder soepel en stabiel. Het wisselen tussen de geopende tabbladen gaat vlekkeloos en de hoekige tabs zijn zeer fraai om te zien. Op een nieuw geopend tabblad staan door middel van tegels zowel de meest bezochte sites als de meest recent bezochte sites weergegeven. Op een nieuw geopend venster kan ook de gewenste zoekmachine worden ingesteld, waaronder Wikipedia en het privacyvriendelijke Startpage.

Gimp 2.8

Het fotobewerkingsprogramma Gimp is, net als in voorgaande edities van Linux Mint, weer inbegrepen. Dit programma heeft een behoorlijk steile leercurve en is vaak niet zo snel in het uitvoeren van bewerkingen als menig commercieel programma. Echter, als men bereid is om tijd te steken in het ontdekken van alle mogelijkheden van Gimp kan dit programma al snel tot een van de favoriete applicaties op Linux uitgroeien. Gimp is niet echt geschikt om in een snelle workflow een hele serie foto’s ineens te bewerken, maar meer geschikt om foto voor foto in een rustig tempo bewerkingen uit te voeren. In Linux Mint 19.1 zit helaas nog niet de nieuwere versie van Gimp 2.10 inbegrepen, wellicht dat die er wel komt met een volgende editie van Linux Mint.

Libre Office 6.0.6.2

Het opstartscherm van Libre Office / Bron: The Document Foundation, Wikimedia Commons (LGPL)Het opstartscherm van Libre Office / Bron: The Document Foundation, Wikimedia Commons (LGPL)
Wat voor Gimp geldt, geldt in zekere zin ook voor Libre Office; het is even wennen. Libre Office ziet er misschien niet zo gelikt en strak uit als menig commercieel officepakket, maar deze lay-out went snel en al spoedig zal men zich helemaal thuis gaan voelen in dit geheel gratis officepakket. De lettertypes die met Linux Mint standaard worden meegeleverd voldoen prima en al spoedig zal de gebruiker de eerste tekstdocumenten op gaan slaan in het odt-formaat. Libre Office start wel wat langzaam op (getest op een computer uit 2007), maar eenmaal draaiend is het zeer stabiel. In Linux Mint is het overigens mogelijk om extra taalpakketten te installeren wanneer deze nog niet aanwezig zijn. Deze taalpakketten zullen dan ook in Libre Office gebruikt kunnen worden. Indien Libre Office toch iets te zwaar en langzaam draait dan zijn de wordprocessor Abiword en spreadsheet Gnumeric zeer goede alternatieven. Beide programma's starten snel op en zijn te installeren via de softwaremanager van Linux Mint.

Multimediatoepassingen

Linux Mint bevat voor video en audio drie meegeleverde mediaplayers; VLC, Rhythmbox en Media Player. Daarnaast kunnen er vanuit de softwaremanager twee soorten dvd-brandprogramma’s geïnstalleerd worden: Brasero en Xfburn. De laatste is al wat verouderd maar functioneert nog wel. Brasero brandt op zich prima, maar heeft de eigenschap toch op full speed te branden wanneer een lagere snelheid wordt ingesteld. Voor de audioliefhebbers kan het populaire Audacity worden geïnstalleerd. Dit programma is stabiel en er kan audio mee worden opgenomen.

Drivers en printers

Of alle hardware en printers in Linux Mint net zo goed werken als in commerciële besturingssystemen is niet met zekerheid te zeggen, maar het is wel duidelijk dat Linux Mint altijd meer dan haar best doet om alle hardware van de computer zo goed mogelijk te ondersteunen. Een printer uit het jaar 2012 werd tot aangename verrassing automatisch herkend tijdens het aansluiten ervan, en de drivers werden vanzelf ingesteld zonder dat een cd nodig was. Ook de geluidskaart en beeldschermresolutie worden meestal probleemloos ingesteld net als (draadloze) netwerkkaarten. Wil men van te voren weten of alles goed werkt dan is het raadzaam om eerst Linux Mint op te starten in de live-modus.

Conclusie

Linux Mint Xfce 19.1 Tessa is een prettig en solide besturingssysteem. Wanneer men zichzelf de tijd gunt om te wennen aan de interface en aan alle applicaties dan zal men dit systeem steeds meer gaan waarderen. Overweegt men over te stappen van een ander besturingssysteem naar Linux dan zal die stap een flinke zijn, maar uitstekende programma’s als Firefox en Libre Office maken die stap wel een stuk makkelijker. Er zal in Linux Mint vast wel een keer een programma vastlopen of iets in het systeem niet helemaal naar wens zijn, maar dat is met een commercieel besturingssysteem ook dikwijls het geval. De softwaremanager en de strikte wijze waarop programma’s moeten worden geïnstalleerd staan een beetje haaks op de vrijheid die men wellicht in commerciële besturingssystemen gewend is, ook de beperkte keuze in software kan wellicht wat teleurstellen, maar deze 'beperkingen' dragen bij aan de veiligheid van het systeem, en daar kan men als gebruiker alleen maar blij mee zijn.
© 2019 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Wie foto's wil bewerken kan voor een duur fotoshop programma kiezen of gewoon voor Gimp. Gimp is de meest volwassen grat…
Daarom gratis open source software in het onderwijsDaarom gratis open source software in het onderwijsGratis software voor de pc is op veel plekken op het internet te krijgen, ook in 2021 is dat het geval. Open source soft…
Werken met OfficeWerken met OfficeIedereen kent het programma Office, en ook heel veel mensen gebruik het programma thuis, op school of op het werk. Offic…

Wat is WooCommerce en hoe werkt het?Wat is WooCommerce en hoe werkt het?De plugin WooCommerce wordt veel gebruikt voor het ontwikkelen van webshops in WordPress. Deze populaire tool begon als…
Bronnen en referenties
Blauwevinvis (114 artikelen)
Laatste update: 17-01-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.