Gratis bestanden in- of uitpakken: 7-Zip

Gratis bestanden in- of uitpakken: 7-Zip Grote bestanden zoals foto's van hoge kwaliteit, presentaties met veel plaatjes of video's kunnen vaak niet als bijlage bij een email verstuurd worden. Wil je toch een groot bestand versturen? Dan kan comprimeren van het bestand met een programma als WinZip of WinRAR een oplossing zijn. Deze software is echter alleen voor een proefperiode gratis verkrijgbaar; wil je de volledige rechten betaal je rond de 30. Een goed en gratis alternatief om bestanden in- en uit te pakken is 7-Zip. 7-Zip werd in 1999 ontwikkeld door Igor Pavlov. Het is een programma waarmee grote bestanden in- en uitgepakt kunnen worden, waarna ze bijvoorbeeld via email verzonden kunnen worden. Het programma is gratis te downloaden op de site van 7-Zip.

Hoe pak je een bestand in of uit?

Je kunt een bestand in- of uitpakken door in Windows verkenner of in Mijn Documenten met je rechtermuisknop op het bestand te klikken en dan te kiezen voor de optie die je wilt hebben. Wil je meerdere bestanden inpakken? Selecteer dan de betreffende bestanden en klik erop met je rechter muisknop. Kies vervolgens voor 7-Zip en dan voor 'Aan archief toevoegen'. In het scherm wat dan naar voren komt kun je een naam kiezen voor het compressiebestand en kun je kiezen in welke bestandsindeling je het wilt opslaan en of je het een wachtwoord mee wilt geven (zie onder).

7z

Met 7-Zip kun je bestanden inpakken in verschillende bestandsindelingen (zie onder). 7z is de eigen bestandsindeling van 7-Zip. Het kan bestanden compacter comprimeren in vergelijking met bekende softwareprogramma's als WinRAR en WinZip. Door de kleinere bestandsgrootte waarnaar 7z bestanden gecomprimeerd kunnen worden duurt het in- en uitpakken van 7z bestanden wel wat langer dan het in- en uitpakken van andere bestandsindelingen.
Bestanden die zijn ingepakt tot het 7z formaat kunnen met bekende compressieprogramma's zoals 7-Zip, WinRAR, PowerArchiver, TUGZip, IZArc en PeaZip uitgepakt worden.

Welke bestandsindelingen ondersteunt Zip-7?

7-Zip ondersteunt meer bestandsindelingen voor alleen uitpakken dan voor in- en uitpakken. Hier een overzicht:

Alleen uitpakken

APM, ARJ, CHM, CPIO, DEB, DMG, FAT,FLJ, JAR, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, NSIS, NTFS, onepkg, RAR, RPM, smzip, SquashFS, SWF, UDF, VHD disk images, XAR en Z.

Inpakken en uitpakken:
  • 7z
  • BZIP2
  • GZIP
  • TAR
  • WIM
  • xz
  • ZIP

Wachtwoord

Wanneer je een bestand inpakt met 7-Zip kun je het een wachtwoord meegeven. Het bestand kan dan alleen door de ontvanger uitgepakt worden wanneer deze het wachtwoord intypt. Op deze manier kun je het verzenden van grote bestanden met gevoelige informatie extra beveiligen.

Voor welke besturingssystemen is Zip-7 geschikt?

7-Zip is geschikt voor Windows XP, Windows Vista of Windows 7. Voor computers die draaien op Mac en Linus kun je p7zip downloaden. Dit is de command-line versie van 7-Zip.
© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WinZip: comprimeren van bestandenWinZip: comprimeren van bestandenJe hebt een enorm leuk feest achter de rug en wilt de foto's die gemaakt zijn dolgraag delen met je vrienden. Enthousias…
De LAME Mp3-plugin voor Audacity downloaden en installerenDe LAME Mp3-plugin voor Audacity downloaden en installerenMp3 is een compressiemethode die er voor zorgt dat muziek op een mp3-speler en andere (audio)apparatuur te beluisteren i…
Draadloos internet versterkenDraadloos internet versterkenDraadloos internet wordt steeds vaker toegepast in huizen. Het is ook logisch, want alle kabels maken het overzicht niet…
Online versturen van grote bestanden - hoe en waarOnline versturen van grote bestanden - hoe en waarSoms is het niet mogelijk om bestanden te versturen via je email account, of het nu via Outlook is of via Gmail, er is a…

OCR-tekstherkenning  software en online mogelijkhedenOCR-tekstherkenning software en online mogelijkhedenOptische tekenherkenning (OCR) zorgt ervoor dat een afbeelding van een tekst omgezet wordt naar voor de computer herkenb…
Het grafische besturingssysteem en Microsoft WindowsWindows, het besturingssysteem van Microsoft, is vrijwel bij iedereen bekend. Verreweg de meeste PC's zijn voorzien van…
Bronnen en referenties
  • http://www.7-zip.org/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/P7zip
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2013
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.