Maak je computer sneller

Maak je computer sneller Wanneer je een computer lang in gebruik hebt kan het gebeuren dat deze traag wordt. Programma's starten minder snel op en pagina's laden langzamer. Toch zijn er een paar simpele stappen die je kunt doorlopen zodat je computer weer sneller wordt.

Harde schijf

Kijk of je harde schijf niet vol is. Probeer te allen tijde 15% van je harde schijf leeg te laten zodat je computer goed zijn werk kan doen. Je kunt kijken hoe vol je harde schijf zit door '(Deze) Computer' te openen en dan met de cursor op de C: schijf gaan staan. Klik hier vervolgens met je rechtermuisknop op en open 'Eigenschappen'. Nu krijg je een cirkeldiagram te zien die aangeeft hoeveel ruimte je nog hebt. Heb je minder dan 15% vrij, verwijder dan programma's of bestanden totdat je dit wel hebt. Deze beperkte ruimte op je harde schijf kan de oorzaak voor de trage computer zijn.

Programma's

Programma's op je computer hebben staan die je nooit meer gebruikt, zorgt ervoor dat je computer onnodig langzaam is. Je kunt kijken welke programma's je allemaal op je computer hebt staan door te gaan naar 'Configuratiescherm' en dan 'Een programma verwijderen’. Er opent zich dan een lijst van alle programma's die op je computer staan. Hiertussen zullen een hoop programma's staan die je niet kent. Laat deze vooral staan, vaak zijn deze programma's essentieel voor het draaiende houden van je computer. Er zullen ook programma's tussen staan die je nooit meer gebruikt (denk aan oude spelletjes of andere software). Deze kun je het beste verwijderen via dit venster. Hierdoor zal er meer ruimte op je harde schijf komen en heb je geen onnodige programma's meer op je computer staan.

Zorg voor een goede virusscanner

Belangrijk voor de snelheid van je computer is dat je een goede virusscanner hebt (je kunt gratis goede virusscanners krijgen, dus geef hier niet onnodig geld aan uit). Wanneer je computer vol staat met virussen en adware zal deze minder processorsnelheid over hebben voor de taken waarvoor je computer wilt gebruiken. Het draagt dus bij aan de snelheid van je computer wanneer je ervoor zorgt dat je goed tegen deze virussen en adware beschermt bent.

Schijfopruiming

Via '(Deze) Computer' dan rechtermuisknop op 'C:' → 'Eigenschappen' → 'Schijfopruiming' kun je onnodige bestanden die op je schijf staan opruimen. Dit zorgt ervoor dat er meer ruimte vrijkomt op je harde schijf. Zorg dat alle bestanden voor spellen en installaties niet aangevinkt zijn, de rest kun je allemaal verwijderen waardoor je meerdere GB van je computer kunt verwijderen.

Defragmenteren en fouten

Binnen de eigenschappen van je harde schijf → 'Extra' is het ook mogelijk je schijf te defragmenteren. Dit zorgt ervoor dat de manier waarop data op je schijf is opgeslagen, efficiënter wordt opgeslagen. Dit klinkt heel lastig, maar zie het maar alsof je kast vol zit, je hem opnieuw inpakt en dan (door beter opstapelen o.i.d.) ruimte overhoudt. Daarnaast is het binnen dit tabblad ook mogelijk om te controleren op fouten op je schijf. Soms is dit niet mogelijk, maar dan kun je instellen dat dit gebeurt bij de volgende keer dat de computer opstart.

Tips

  • Zorg dat programma's op de achtergrond uit staan (laat bijvoorbeeld Skype of Spotify niet ongebruikt aan staan maar sluit ze af.
  • Let erop dat je volgende computer is uitgerust met een SSD. Computers met een SSD zijn sneller.
  • Zorg dat je nooit system32 bestanden verwijderd, deze zijn belangrijk voor je computer

Snelle computer

Wanneer je de bovenstaande stappen hebt doorlopen zal je computer weer snel werken waardoor je programma's minder traag zijn en pagina's niet meer zo langzaam zullen laden.
© 2014 - 2024 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik mijn computer weer snel?Hoe krijg ik mijn computer weer snel?Veel mensen hebben problemen met de snelheid van de computer. Bij aanschaf was deze nog snel, maar langzaam bij beetje w…
Hoe kan ik mijn oude computer sneller maken met ReadyBoost?Wil je je oude computer sneller maken? De eerste stap die veel mensen zetten is om de computer op te schonen. Maar ook n…

Krijg meer volgers op TwitterKrijg meer volgers op TwitterEr zijn bekende mensen die vele miljoenen volgers hebben op Twitter. Toch hoef je niet per se bekend te zijn om een veel…
Hoe vind je inspiratie voor nieuwe blogposts?De meeste blogs hebben een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld mode, hardlopen, knutselen, of koken. En als je dan 2 keer pe…
Otisnu (58 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.