Tips om je pc sneller te maken

Tips om je pc sneller te maken Na verloop van tijd kun je last krijgen van een trage pc. Wat kun je zelf doen om de snelheid van je pc te verbeteren? Veel programma's beloven de pc sneller te maken, en bestanden op te ruimen. Echter in werkelijkheid blijkt vaak dat de pc hier alleen maar trager van wordt. Het verwijderen van malware, het defragmenteren en opruimen van de schijven en het verwijderen van ongebruikte programma's kunnen helpen om de computer sneller te maken.

Programma's die de pc sneller maken

Op internet zijn veel gratis programma's te vinden die zeggen je pc sneller te kunnen maken. Deze programma's dien je eerst op de pc te installeren voordat je ze kunt gebruiken. Vaak wordt je direct overspoelt met reclame, en betaalde updates die uitgevoerd moeten worden voor een nóg beter resultaat. Trap hier niet in, want deze programma's zullen je absoluut niet helpen om de pc sneller te maken.

Onnodige programma's verwijderen

Zelfs op een nieuwe pc staat veel onnodige software. hoe meer er van deze software op de pc staat, hoe trager hij wordt. denk maar eens aan al die standaard spellen en foto en filmprogramma's die standaard op een nieuwe pc staan. Grote kans dat je ze nooit gebruikt. Het is goed om deze programma's dan direct te verwijderen, want vaak nemen ze onnodig veel ruimte in beslag.

Malware verwijderen

Malware is een verzamelnaam voor allerlei ongewenste software die zichzelf installeert op de pc. Denk hierbij aan virussen en spyware. De aanwezigheid van Malware is funest voor de snelheid van je pc. Zorg ervoor dat de virusscanner van je pc altijd up to date is, en dat je een virusscanner hebt die ook op spyware controleert. Installeer Malware bytes op de pc om eens in de zoveel tijd te controleren of de pc nog vrij is van Malware.

Schijven opruimen

Wanneer de schijven op de pc vol raken, zal dit de snelheid van de pc ook niet ten goede komen. Daarom is het goed om af en toe de schijven op te ruimen. Een schijfopruiming kun je door de pc zelf uit laten voeren. Je kunt bij deze computer, kiezen voor de desbetreffende schijf. Wanneer je deze met de rechter muisknop aanklikt, kun je kiezen voor eigenschappen, en vervolgens schijfopruiming. De pc zal dan zelf overbodige bestanden zoeken en verwijderen.

Pc schoonmaken

Misschien niet iets waar je direct aan zal denken, maar ook het fysiek schoonmaken van de pc kan de snelheid bevorderen. De ventilators vangen veel stof op, en kunnen hun werk niet meer goed doen. Zo kan de pc zichzelf niet meer goed koelen, en dit zal ten koste gaan van de prestaties van je pc. Om de pc van binnen schoon te maken, kun je het best de kap verwijderen, en met een stofzuiger (met lage zuigkracht) de pc schoonmaken. Nog beter is om hiervoor een spuitbus met perslucht te gebruiken, deze zijn hier speciaal voor te koop. Let er bij het schoonmaken van de pc goed op dat de geen onderdelen opzuigt, of beschadigd.

Defragmenteren van de harde schijf

Een standaardoptie van Windows is het defragmenteren van de harde schijf. Deze optie zorgt ervoor dat alle bestanden worden doorgelopen, en worden geoptimaliseerd. Hierdoor kunnen ze beter en sneller functioneren. Een schijf defragmentatie kun je uitvoeren door bij 'computer' te kiezen voor de desbetreffende schijf. Vervolgens met de rechtermuisknop kun je kiezen voor eigenschappen. Bij het tabblad extra, kun je direct kiezen voor defragmenteren. Wanneer je de schijven gaat defragmenteren, hou er dan rekening mee dat de pc enkele uren niet te gebruiken is.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak je computer snellerMaak je computer snellerWanneer je een computer lang in gebruik hebt kan het gebeuren dat deze traag wordt. Programma's starten minder snel op e…

Hoe upgrade ik mijn PC?In dit artikel zullen we ons bezig gaan houden met het upgraden van je PC. Als je het artikel 'Help! Mijn PC doet raar!'…
Waar vind je gratis pc-versnellers?Waar vind je gratis pc-versnellers?Met gratis pc-versnellers kan je de snelheid van je computer verbeteren en de levensduur van je trage pc verlengen. Een…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 28-04-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.