Lenteschoonmaak voor je computer
Na een lange winter zijn de meeste mensen blij dat de lente opduikt wat voor velen ook betekent dat het tijd is om de ramen open te gooien, frisse lucht binnen te laten en beginnen aan de lenteschoonmaak. Het is echter niet alleen het huis dat moet worden opgeknapt maar jouw computer kan ook best wel een poetsbeurt gebruiken, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Het reinigen van je pc is niet heel belangrijk maar je zal er toch van verschieten welke toestanden je kan tegenkomen in je toetsenbord als je het niet regelmatig reinigt. Bovendien zal het regelmatig reinigen van je pc de levensduur van de fysieke componenten verlengen en ervoor zorgen dat het systeem zo efficiënt mogelijk werkt.
De Buitenkant
Meestal zul je pas de neiging hebben om je pc te reinigingen vanaf er effectief vuile vlekken op het scherm verschijnen. Er zijn echter veel eenvoudige dingen die je kunt doen om je computer draaiende te houden in een goede conditie en de levensduur ervan verlengen.
Met desktops zijn er natuurlijk meer fysieke onderdelen die dienen gereinigd te worden, dat is de reden waarom een spuitbus met gecomprimeerde lucht je nieuwe beste vriend zal zijn. Best doe je dit wel op een tafel of vloer zonder vloerbekleding of tapijt. Statische elektriciteit zou zich kunnen ophopen in de stof en zo kortsluiting kunnen veroorzaken in je computer. Om die reden is het ook niet aangeraden om swiffer-achtige doekjes te gebruiken.
CPU Case
Sluit eerst de computer af en verwijder vervolgens de CPU Case zodat je een vlotte toegang hebt tot de achterkant. Daar zie je de ventilator openingen die waarschijnlijk volledig gevuld zijn met stof. Je kan dit verwijderen door middel van een stofzuiger met een kleine slang of door het gewoon weg te blazen met perslucht, hierbij let je best wel op dat je het stof niet verder verspreid in je computer.
Als je er nog niet genoeg van krijgt komt hier de volgende stap. Schroef het paneel los dat je toegang geeft tot de ingewanden van je computer en gebruik dezelfde perslucht om al het verzamelde stof op de componenten en ventilator weg te blazen. Hier is het gebruik van een stofzuiger niet aangeraden.
Scherm
Vervolgens ga je over het scherm met een ultra-zachte microvezel doekje. Hiervoor gebruik je best geen papieren handdoek, tissue, of T-shirt aangezien deze pluisjes kunnen achterlaten en kleine krasjes kunnen veroorzaken op het scherm. Een doekje dat je gebruikt bij het reinigen van je tv of een eenvoudig brillendoekje werken heel goed. Als je scherm geen touchscreen is druk je best niet te hard om dode pixels te vermijden. Wees dus heel voorzichtig bij het reinigen hiervan. Spuit schermreiniger of een mengsel van gedistilleerd water en witte azijn op het reinigingsdoekje. Spuit dit nooit rechtstreeks op het scherm want dit kan permanente vlekken veroorzaken of kan lekken in de computer. Bovendien is het belangrijk producten met ammoniak of alcohol zoals Windex te vermijden.
Toetsenbord en muis
Het laatste deel van het reinigingsproces van de buitenkant van je pc is eigenlijk de grofste namelijk het toetsenbord. Zelfs al eet je nooit chips voor je pc, het toetsenbord zal goed gevuld zijn met stukjes van pluizen en dode huidcellen. Om het schoon te maken schud je het uit boven een vuilbak en spuit je vervolgens met perslucht de deeltjes weg tussen de rijen toetsen. Om het echt schoon te krijgen gebruik je best nog een wattenstaafje bevochtigd met azijn voor het schoonmaken van de individuele toetsen.
Laptopgebruikers moeten deze stap in geen geval overslaan. Bij laptops is het wel heel belangrijk dat het toestel is uitgeschakeld. Vervolgens schud je zachtjes zodat de deeltjes los komen en gebruik je de perslucht spuitbus om deze weg te blazen. Een azijnbehandeling met een wattenstaafje is hier niet overbodig alsook voor de reiniging van het touchpad. Gooi de wattenstaafjes zeker nog niet weg want je zult ze nog nodig hebben voor de reiniging van de muis.
De binnenkant
Nu de fysieke componenten van je computer spik-en-span zijn is het tijd om de software onder handen te nemen. Iedereen heeft wel programma’s op zijn pc staan die gedownload, geïnstalleerd en slechts een paar keer gebruikt zijn. Het principe is hetzelfde als met kleding. Gebruik je het niet, gooi het dan weg.
- Op een Mac computer open je de map Programma's en sorteer op datum om zo ontdekken welke programma’s je niet meer gebruikt.
- Op een pc open je het Configuratiescherm > Programma's en onderdelen. Wijzig hier de weergave op detail zodat je een overzicht te krijgen van de data waarop je je programma’s voor het laatst hebt gebruikt.
Als je desktop er rommelig uitziet met bestanden en grote mappen is het ook aangeraden deze te sorteren en verwijderen als ze niet worden gebruikt. Dit zal je computer een boost geven bij het opstarten en je veel frustraties van lange wachttijden besparen.
Browser
Je hebt nu toch al wat meer ademruimte op je desktop. De volgende stap is het verwijderen van de cache en downloadgeschiedenis van de browser. Ook het verwijderen van browsergeschiedenis en cookies geven een “schonere” indruk maar let er wel op dat je terug zal moeten inloggen op je favoriete sites. Hieronder een overzicht hoe je de cache verwijdert voor de vier grote browsers.
- Chrome: Ga naar Instellingen > Geavanceerde instellingen > Privacy > Browsergegevens wissen. Een venster verschijnt met de vraag over de tijd dat het zal innemen en welke items je precies wilt verwijderen.
- Firefox: Op een Mac, ga naar Voorkeuren> Geavanceerd en klik vervolgens op het tabblad Netwerk. Onder cache Web Content zal Firefox aangeven hoeveel ruimte je cache momenteel inneemt en zal je de mogelijkheid geven deze te verwijderen. Op een pc, klik op het Firefox-drop-down menu, dan Geschiedenis > Recente geschiedenis wissen. Selecteer het tijdsbestek voor verwijdering en welke items je wil verwijderen.
- Internet Explorer: Open het Configuratiescherm > Netwerk en Internet > Internet-opties. Onder het tabblad Algemeen vindt je de mogelijkheid om de browsergeschiedenis te verwijderen die de cache zal leegmaken.
- Safari: Ga naar Voorkeuren > Privacy > Verwijder alle Website gegevens. Merk op dat dit ook al je cookies zal verwijderen.
Start-up programma’s
De volgende stap is om een duidelijke selectie te maken welke programma’s automatisch gestart moeten worden bij het opstarten van je computer. Veel programma's, zoals Spotify, laat je best niet automatisch opstarten. Je zal verrast zijn hoe veel sneller je computer zal opstarten. Voor PC en Mac gaan wijzigingen van kracht na het opnieuw opstarten van de computer.
Om toegang te krijgen tot de lijst met opstartprogramma's op je PC typ je "msconfig" in het zoekvak en druk je vervolgens op Enter. Klik op het tabblad Opstarten en vink de items af die je niet automatisch wilt laten opstarten. Let er wel op dat je enkel de programma’s afvinkt die je bekend zijn en die je zelf hebt geïnstalleerd zoals Dropbox of Google Music Manager. Het uitschakelen van onbekende startup items kan veel problemen opleveren.
Voor een Mac ga je naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen. Klik op je gebruikersnaam, en vervolgens op het tabblad Inloggen. Vanaf hier kan je het minteken gebruiken om items te verwijderen. Het selectievakje naast elk item geeft je de mogelijkheid om programma’s op de achtergrond te houden tijdens het opstarten.
Update software
Nu je overtollige programma’s en bestanden hebt geëlimineerd is het tijd om er voor te zorgen dat het besturingssysteem en de programma’s die je wel regelmatig gebruikt 'up to date' zijn. Sommige programma's, zoals Chrome, worden automatisch bijgewerkt, maar als je al een tijdje het installeren van updates voor andere software hebt uitgesteld is het nu wel tijd om dit te doen. Zeker het bijwerken van anti-virussoftware is essentieel omdat deze het schadelijke indringers en beveiligingsproblemen voorkomt.
Nu zou onze computer georganiseerd, schoon, actief en in top conditie moeten zijn. Het is dan ook belangrijk om dit moment te bewaren door middel van het maken van back-ups. Of je nu Time Machine gebruikt op een Mac of Back-up and Restore op Windows is het nu een goed moment om een regelmatig back-up schema vast te leggen als je dit nog niet hebt. Beide programma’s voeren de regelmatig geplande back-ups uit zolang de externe back-up schijf is aangesloten. Hou er wel rekening mee dat je best geen back-ups laat uitvoeren op momenten dat je weet dat je gebruik zult maken van de computer. Het back-up proces kan het systeem vertragen. In plaats daarvan plan je deze actie best een nacht in de week. Zorg er dan wel voor dat je pc aanstaat en de drive aangesloten is.