Error 404 op een goede manier gebruiken

Error 404 is een foutmelding die aangeeft dan een bepaalde link niet bestaat. Standaard krijgen bezoekers van een link met Error 404 een pagina te zien met "Error 404, page not found". De pagina kan verplaatst of verwijderd zijn of de bezoeker heeft bijvoorbeeld een verkeerde url ingetypt. Een standaard Error 404 pagina zal in de meeste gevallen worden weggeklikt. Op deze manier kun je dus bezoekers mislopen. Toch zijn er manier om dit op te lossen.

Nadelen van een 404 Error op jouw website

Zoals hierboven al beschreven kun je door 404 Errors bezoekers verliezen. Dit kan niet alleen gebeuren als mensen op zo'n 404 Error pagina terecht komen. Te veel 404 Errors zien zoekmachines zoals Google als een daling van de website kwaliteit. Veel links die niet meer werken worden in verband gebracht met slecht onderhoud van de website. Op deze manier kunnen 404 Errors de Page Rank beïnvloeden.

404 Error opsporen

Vooral bij grote websites kun je niet altijd zelf controleren welke links er nog werken en welke een 404 Error geven. Hiervoor zijn er op internet verschillende tools te vinden. Ook heeft Google een "Webmasterhulpprogramma" waarmee je pagina's kunt terugvinden die een 404 opleverden.

Error 404 pagina aanpassen

Een standaard 404 pagina laat alleen zien dat de intypte URL niet bestaat. Je kunt daarom beter een eigen error 404 pagina maken waarmee je bijvoorbeeld de bezoeker probeert door te sturen naar een werkende link op de zelfde website. Een vaak voorkomende manier is een tekst die de bezoeker laat controleren of er geen fout is gemaakt in de spelling van de URL. Ook komt het vaak voor dat er een link naar de homepage of contactpagina van de website word geplaatst. Je kunt bezoekers ook na een aantal seconden op een Error 404 pagina automatisch laten doorsturen naar de homepage. Hierbij is het wel slim om er een tekst bij te zetten wat er gaat gebeuren en waarom.

Een eigen Error 404 pagina maken

Het is vaak niet moeilijk om een eigen Error 404 pagina te maken, het duurt niet lang en het geeft een hoop voordelen. Hieronder wat tips over hoe een Error 404 pagina eruit kan zien:

  • Gebruik de zelfde lay-out als de rest van je website.
  • Het moet duidelijk zijn dat de pagina die gezocht word niet meer bestaat of verplaatst is.
  • Plaats linken naar bijvoorbeeld de homepage, contactpagina of veelgestelde vragen.
  • Je kunt een zoekbalk toevoegen waarmee de bezoeker alsnog op de goede pagina kan komen.

  1. Maak met deze tips een eigen Error 404 pagina in html of php. Sla deze pagina dan op als iets zoals "Mijn404.html" of "Mijn404.php".
  2. Nu moet je het .htaccess file aanpassen of aanmaken als je die nog niet hebt. Heb je nog geen .htacces file dan open je kladblok en schrijf je het volgende zonder aanhalingstekens: "ErrorDocument 404 /Mijn404.html" of in het geval van php schrijf je "ErrorDocument 404 /Mijn404.php". Sla dit op als .htaccess en niet als de standaard .txt.
  3. Nu kun je de 2 gemaakte bestanden, "Mijn404.html" en "ErrorDocument 404 /Mijn404.html", of php in plaats van html, uploaden naar de website.
  4. Open een webbrowser en typ daar je webpagina met een pagina die niet bestaat. Als alles goed is gegaan zie je dan jouw eigen Error 404 pagina.

Error 404 pagina gebruiken om vermiste kinderen onder de aandacht te brengen

Je kunt een Error 404 pagina ook gebruiken om kinderen die vermist zijn onder de aandacht te brengen. Via de website van Notfound kun je door middel van een applicatie een foto met informatie van vermiste kinderen laten zien. Zo help je Child Focus om foto's te verspreiden en op deze manier vermiste kinderen terug te vinden. Een voorbeeld van hoe een Error 404 pagina er dan uit kan zien kun je hier vinden: Voorbeeld van een 404 Errror pagina
© 2014 - 2024 Zaylee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wel verbinding, geen internet (door proxyfout)Wel verbinding, geen internet (door proxyfout)Het is misschien een bekend probleem. Je zet de pc aan zoals je dat altijd doet. Je denkt even snel wat op te zoeken op…
Reactievergelijkingen in orde brengen zonder trial and errorReactievergelijkingen in orde brengen zonder trial and errorDalton sprak: het aantal atomen van een bepaalde soort moeten voor en na de reactie gelijk zijn. Ken je dat ook, je wil…
CSS - werken met pseudo classCSS - werken met pseudo classNaast de Class mogelijkheden heeft CSS ook de mogelijkheid nog een aantal Pseudo Class te definiëren. Daarmee kun je de…
Houd het kort met bitlyHoud het kort met bitlyIedereen heeft het wel eens: je komt een leuk artikel of een leuke site tegen op internet, en je wilt dit delen met je v…

Een snellere website dankzij een content delivery networkEen snellere website dankzij een content delivery networkBijna iedereen heeft tegenwoordig een snelle internetverbinding. En we gebruiken het internet steeds vaker. Niets is dan…
De schaduwzijde van cloud based computingDe schaduwzijde van cloud based computingDe meeste cloud aanbieders adverteren niet met potentiële problemen met wet- en regelgeving, privacy, veiligheid, beschi…
Bronnen en referenties
  • Notfound.org
Zaylee (2 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hosting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.