AMD Athlon en Phenom processors

AMD staat voor "Advanced Micro Devices" en is een Amerikaans multinational bedrijf gevestigd in Sunnyvale, Californië. AMD is na Intel, de tweede grootste leverancier van microprocessors op basis van de x86 architectuur. De bekendste processors van AMD op dit moment, zijn de Athlon en Phenom die we in dit artikel dan ook in het kort gaan bespreken.

AMD Athlon X2 Dual-Core

Hoewel de Athlon X2 reeds achterhaald is door zijn opvolger Phenom, zijn er nog steeds computers in de winkels te verkrijgen met een Athlon processor. Dit heeft te maken met het feit dat de Athlon de enige processor is met 2 kernen (cores) in de AMD generatie. Deze processors worden aan zeer gunstige tarieven in de winkelrekken aangeboden.

Naamgeving

Vroeger was de naamgeving van AMD nogs enigszins te begrijpen maar ze hebben deze goed door elkaar gehaald. De letter E of LE in het typenummer, wijst meestal op een energiezuinige processor. De processors met 2 kernen, werden voorzien met de letters X2 in het typenummer maar de getallen duiden niet noodzakelijk op de prestatievermogens van de processors.

Specificaties van de Athlon X2 Dual-cores

De Athlon X2 processors die in de winkel nog te verkrijgen zijn, bestaan uit een 65 nm Brisbane-kern en kunnen op een AM2 socket geplaatst worden die HyperTransport ondersteunt tot 2000 MHz. Ze hebben een TDP van 45 Watt behalve de 3600+ tot de 6400+ reeks die een TDP hebben van 65 Watt en de 7000 reeks die een TDP heeft van 95 Watt. Ze beschikken allen over een L1-cache van 2x128 KB en een L2-cache van 2x512 KB. De kloksnelheden, liggen het laagst bij de Athlon X2 dual-Core BE-2000-reeks met 1,9 tot 2,1 GHz en het hoogst bij de 3600+ tot 6400+ reeks met 1,9 tot 3,1 GHz.

AMD Phenom en Phenom II

Phenom

De Phenom werd oorspronkelijk geplaagd door een aantal bugs die nu gelukkig wel opgelost zijn en waren daarom in der tijd niet zo populair. De Phenom is beschikbaar in 3 en 4 kernen die gebaseerd zijn op een 65 nm Agena-kern. De TDP van een Phenom bedraagt 125 Watt, de eneriezuinige versie 65 Watt. De processor huist op een AM2+ socket met HyperTransportsnelheden van 5200 MHz.

Phenom II

Met de Phenom II probeert AMD te tekortkomingen van de Phenom te compenseren. De nieuwe Phenom II heeft een veel hogere kloksnelheid. De Phenom II X4-900 reeks, weet als eerste vierkernige processor van AMD, een kloksnelheid te halen van 3 GHz. De Phenom II X4 en X3 serie hebben een AM3 socket maar blijven pin-compatibel met AM2+. Beiden reeksen hebben eveneens een 45 nm kern die gebaseerd is op het type Deneb en ondersteunen HyperTransport tot 4000 MHz. De TDP van deze Phenom II processors, bedraagt een 95 Watt.

Overzicht

In de onderstaande tabel, vindt men de belangrijkste verschillen tussen de Athlon X2 Dual-Core en de Phenom II processor.

Athlon X2 Dual-CorePhenom II
Aantal kernen24
HyperTransport2.000 MHz4.000 MHz
Productieproces65 nm45 nm
KernBrisbaneDeneb
SocketAM2AM3
64 bitxx
CacheL1-L2L1-L2-L3
GeheugenDDR2DDR2-DDR3

AMD 32 nm (x86-64 ) Processor

AMD heeft voor het eerst tijdens de Isscc meer uitleg verschaft omtrent de 32 nm Llano-processor. Deze processor heeft naast de 4 kernen ook een DirectX 11-gpu en zou in 2011 uitgebracht worden. Deze processor wordt ook wel APU of "Accelerated Processor Unit" genoemd omdat deze zowel over een gpu-kern als een cpu-kern beschikt. De gpu is gebaserd op de Evergreen-architectuur die ook in de 5000-series gebruikt worden.
AMD streeft naar een kloksnelheid van 3 GHz of hoger en een TDP van 2,5 Watt tot 25 Watt per kern. Dit kan bereikt worden doordat elke kern over 1 MB L2-cache beschikt. De kernen kunnen op efficiënte wijze uitgeschakeld worden zodat energieverlies wordt gereduceerd tot het minimum.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen op het internet kan vrij eenvoudig door gebruik te maken van een proxy server. Je IP adres verbergen kun…
Desktop virtualisatie - fat, thin en zero-clientDesktop virtualisatie kan op drie manieren. Een fat-client is de minst efficiënte manier van het aanbieden van een bestu…
Exchange hostingExchange hostingExchange hosting is een service waarbij een telecomaanbieder een email-postvak en schijfruimte op een server beschikbaar…

Laserprinters, tips bij aanschafLaserprinters, tips bij aanschafLaserprinters staan bekend vanwege uitstekende afdrukken. Er wordt gebruik gemaakt van lasertechniek om woorden en beeld…
Accu van laptop of notebookAccu van laptop of notebookEen laptop of notebook is voorzien van een accu, zodat je er ook mee kunt werken zonder dat er directe stroomvoorziening…
Bronnen en referenties
  • PC Magazine, jaargang 12, nr 123
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.